szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 A testemből élek - 10. lépés a kockahas felé

2011-11-16

Kötelességtudó, szabálykövető ember vagyok. Nem parkolok tilosban, nem merek jegy nélkül utazni, mindig mindenért időben fizetek, nem megyek át a piroson, rendesen adózom, betartom a határidőket és nem tanúsítok renitens magatartást semmilyen területen, még csúnyát is ritkán mondok. Elhiszem azt, amit mondanak nekem mások és elvégzek minden rámrótt feladatot. Vagyis betartok minden olyat, ami a békés együttéléshez szükséges. Respektálom a környezetem és annak normáit. Elfogadom (sőt, be is tartom!) a szabályokat. És mégis, önmagam egészségének szabályait folyamatosan áthágom és ezzel totálisan kizsákmányolom a testemet.

Fiatalon tudtam, hogy cigizni rossz dolog, mégis jelentős mennyiségű cigarettát elfüstöltem. Tudom, hogy a kevés alvás nem egészséges, mégis inkább megnézek a tévében valami bugyuta filmet mint hogy aludjak. És persze tudom, hogy a cukor nagyon rossz a szervezetünknek, mégsem tudok cukor nélkül élni.

Egyre többet morfondírozok azon, hogy miért van az, hogy simán megeszek bármit amiről tudom hogy egészségtelen? Egyáltalán, bármi is egészséges abból amit megeszek? A sok só, a sok cukor, a zsír, az olaj, a millióféle E, az állományjavító, az emulgátorok, a színezékek és ki tudja még mi minden folyamatosan és állandóan ott szerepel a tányéromon. Pedig tudom, ha ezeket megeszem, rosszat teszek vele magamnak. Ezt a szabályt miért nem tudom betartani? Kényelemből, nemtörődömségből, esetleg mert erősebb az élelmiszer lobbi mint az ellenkampány és én annyira befolyásolható vagyok?

Azt is tudom, hogy sokat kéne mozogni, friss levegőn lenni és nem a tévé előtt punnyadva késő estig dolgozni. Friss ételeket enni és nem bezacskózott csipszeket rágcsálni. Persze nem teszem ezt mindig és folyamatosan, de valamivel mindig sikerül szabályt sértenem. De miért?

Miért van az, hogy fittyet hányok ezekre a javaslatokra? Miért van az, hogy az egészségem, az életmódom, jóllétem nem elég fontos ahhoz hogy respektáljam annak szabályait. Miért könnyebb rákezdeni az esti nassolásra és ebédre zacskóslevest csinálni mint rendes, igazi levest főzni? Miért vagyok magammal oly megengedő és felelőtlen, amikor minden más szabályt birkaként betartok?

A testemből élek, ha az nincs, én sem vagyok és ha az nem működik jól, akkor én sem működöm. Miért nem érezem, látom, hiszem el, hogy ha nem figyelek magamra, az életmódomra, akkor járhatok bármennyit edzeni, bárhány Doryu féle vasalásra, semmit sem ér az egész.

Azt hiszem elindultam az életmódváltás útján. Most, hogy konyhamalac már leköszönt, nincs miért régi énemként tovább tombolni. A mérleg meg már eszembe se jut. Nem a kilók számítanak hanem az egészség.

11. lépés a kockahas felé

Címkék:
fogyókúra, sport
easyweb