szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Remélem, hogy nem kerül forgalomba

2012-07-06

Hét elején már közöltünk egy szakmai véleményt az abortusztablettáról. Most lássuk Bálint Balázs szülész-nőgyógyász miként vélekedik az abortuszról és a tablette bevezetéséről.

Hívő ember lévén az élet számomra szent dolog, így erről én nem dönthetek. Éppen ezért az abortusz számomra nem megfelelő módszer a születés szabályozás megoldására. Nem végeztem és nem is fogok terhességmegszakítást végezni.

A jelenlegi rendszerben egy hivatalos procedúrát követően az abortuszt 12 hetes korig törvényesen elvégzik. Ehhez gyakorlatilag semmilyen komoly okra nincs szükség. Maga a beavatkozás altatásban történik, melynek során a méhszájat feltágítva a méh űréből az ott levő magzatot vákuum segítségével eltávolítják. Ébredés után az anya csak enyhe, menstruációs jellegű fájdalmat érez, mely hamarosan meg is szűnik.

A műtét járhat nem kívánatos szövődményekkel, melyek ritkán fordulnak elő. Előfordulhat, hogy a kiürítés nem teljes, így a beavatkozást meg kell ismételni, lehet utóvérzés, a méh sérülése, fertőzés, hosszabb távon meddőség is.

- Mi a véleménye az abortusztablettáról? Mik az előnyei, hátrányai a terhes nőre (lelkére és testére) nézve?

Képzeljen most mindenki maga elé egy csúszós lejtőt. Ha az első lépést megtesszük, még van némi esélyünk, hogy visszajussunk, de a második után már alig, hiszen a lépésünkkor egyre gyorsulva csúszunk lefelé. Nos, ilyennek látom én a tablettát is. Az abortusz önmagában egy olyan esemény, mely testi és lelki következményekkel járhat az egyénre nézve. Társadalmi szinten pedig, erkölcsi értelemben, a csúszós lejtő effektus képét vetíti elém, mert egy könnyűnek látszó útra léphetünk, ugyanakkor arról az útról nehéz vagy talán nincs is visszatérés. Egy olyan lehetőség előtt nyitna ez a tabletta kaput, mely könnyen ellenőrizhetetlenné válhat.
Azokban az országokban, ahol ezt a szert már alkalmazzák, vita folyik arról, vajon könnyebbé vagy nehezebbé válik az anyák helyzete ettől. Könnyebbé, hiszen nem kell orvosi beavatkozáson átesni, nincs altatás, műtét. Csupán tablettákról van szó. Ez orvosi szemmel nézve valóban így lehet, hiszen a hatása során egy, a magzat méhben maradásához szükséges hormon hatása szűnik meg, azaz az anyai szervezetre ez komoly hatást nem gyakorol. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a szer nem hat eléggé, így végül mégis át kell esni a műtéten, esetleg erős vérzés jelentkezik. A tabletta hatása az elhalt magzat kilökődéséhez nem elegendő, szükség van egy másik tablettára is, amely ezt az erős görcsöt kiváltja, így a folyamat erős fájdalommal járhat.
Ezek mellett előfordulhat belgyógyászati szövődmény is.
Végére hagytam, pedig talán a legfontosabb az a lelki teher, mely bármiféle típusú terhességmegszakítást követően jelentkezik. A meg nem született gyermekről való döntés terhét az anya élete végéig magában hordozza.

- Kiknek, mely esetekben jelent megoldást a tabletta? Milyen körülmények között, hogyan kell alkalmazni?

A tabletta használatát csak a terhesség első heteiben 7-9 hetes korig ajánlják olyan anyáknak akiknek komolyabb belgyógyászati betegségük nincs. Az első tabletta bevételét követően (ennek engedélyezése történt mostanában), 2 nap elteltével, egy újabbat bevenni, mely a magzat kilökődését segíti elő. Ezt követően több alkalommal is kontrollt érdemes végezni, hogy a méh teljes kiürülésében biztosak lehessünk. Az egész folyamat több napig, akár hosszabb ideig is eltarthat. A világon a legtöbb helyen ezt ambulanter végzik, de elképzelhető folyamatos kórházi elhelyezés mellett is.

- Mi a véleménye a tabletta hazai bevezetéséről és a körülötte kialakult vitáról? Miért a heves ellenzés?

Ahogy az abortuszt önmagában sem támogatom, úgy a tabletta bevezetését sem tartom jó gondolatnak. Ismereteim szerint uniós kötelezettségünk volt a szer törzskönyvezése, ami meg is történt, ugyanakkor a kormányzat a tabletta használatára engedélyt nem ad. Magyarországon a születések száma csökken, a halálozások száma pedig nem, így a lakosság évről-évre fogyóban van. Feltétlenül szükség van arra, hogy a lányok, asszonyok felelős döntést hozhassanak, a családok a gyermeket örömnek érezzék, bennük a saját jövőjüket lássák. Ehhez megfelelő felvilágosításra van szükség, amel felkészít az anyaságra, a család és benne a gyermek elfogadására, illetve elejét venni annak, hogy a nők olyan helyzetbe kerüljenek, ahol látszólag az abortusz az egyetlen választható megoldás.
A vita sokkal inkább erkölcsi, mint orvosi szinten zajlik. Az abortuszt a nők sem választják jó szívvel és az orvosok sem végzik örömmel. A döntés mindenképpen az anyáé, a végrehajtás most az orvosé, a tabletta bevételével már az anyáé lesz, szövődmény pedig lehet mindkét esetben. Az igazi különbség egyrést ott van, hogy a jelenlegi rendszer feltétlenül a hivatalos úton halad, a tablettás lehetőség pedig utat nyithat a szer feketepiacának, másrészt pedig a látszólag "megúszott" orvosi beavatkozás könnyebb választást ígér a nehéz helyzetben levő nők számára.

- Ön szerint lesz Magyarországon előbb-utóbb abortusztabletta?

A válasz egyszerű, lesz, hiszen törzskönyvezik. Viszont remélem, hogy forgalomba nem kerül.

Címkék:
abortusz
easyweb