szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Mennyibe kerül egy gyerek?

2013-04-05

Ezt a kérdést teszi fel a Generali Biztosító kutatása. A végkövetkeztetésre 1200 fő megkérdezése után jutottak, holott ezt anélkül is megmondtam volna nekik: minél nagyobb, annál többe.

 

 

A gyerekkel való költségekben az a jó, hogy nem azonnal szakadnak a nyakadba, hanem szép fokozatosan kúsznak be a család költségvetésébe. Észre sem veszed, hogy az évek múlásával egyszer csak ott tartasz, hogy havi 90 ezret költesz per gyerek. Ezért van az, hogy egyelőre nem tudom elképzelni, hogy miből fogom két fiú divatigényeit kielégíteni (a lányok meghívásáról már nem is beszélve, vagy ez már nem divat?), de 5 évvel ezelőtt például nem tudtam volna elképzelni, hogy nyaranta milyen összegeket fogok leperkálni egy hét úszó- vagy biciklistáborért. És ezek még nem is ottalvósok.

Amikor a baba megszületik, kapsz mindenféle ruhát, az anyatej ingyenes, a pelenka az egyetlen nagyobb költség. Mondjuk patikában súlyos összegeket lehet otthagyni már az első hetektől kezdve, egy kis kiütéssel való birkózás, hasfájásra való gyógyszer már nem ingyen van. Azért arról sem érdemes elfelejtkezni, hogy a gyed és a gyes a fizetés töredéke, tehát már itt igen nagy lemondásokat kell tennie a szülőnek, nem tudom ezt a bevételkiesését beleszámolták-e a kutatók a kiadásokba – gyanítom, hogy nem.

A kutatás szerint 25- 30 ezerrel indulunk per gyerek, a középiskolás már 50 ezret visz el a családi kasszából, aztán az egyetem alatt ez felszaladhat 90 ezerre is. Havonta. Ha ezt szépen összeadjuk, egyetemig cirka 13-15 millió forint jön ki. Most leizzadtam, ahogy leírtam ezt a számot. Ráadásul a megkérdezettek közül minden második azt mondta, hogy a már felnőtt, dolgozó gyermekét is támogatja.

Mészáros Róbert, a VagyonABC pénzügyi tanácsadója szerint ennél többre kell számítani: egy gyerek felnevelése 40 millió forintba kerül, ennek kb. a felét az állam állja (oktatás, juttatások, családi pótlék stb. formában), de a másikat nekünk kell hozzátenni. Ez rémesen soknak tűnik, de persze nem egyszerre kell rendelkezésre állnia az összegnek. Érdekes, hogy a kutatás szerint a gyermektelenek ezeket a havi kiadásokat többre becsülték a valósnál – talán ezért nincs gyerekük?

„Előre kell tervezni – mondja a pénzügyi tanácsadó. Az előre tervezés azt jelenti, hogy minden fontosabb életeseményhez pénzügyi programot kell indítani. Ez kezdődhet bankszámlára gyűjtéssel, de 500.000 Ft-tól már termőre is fordíthatjuk befektetéseinket, mert a bankbetét erre nem alkalmas. 500.000 Ft felett a banki hozamok többszörösével is lehet működtetni a pénzt. A hozamos hozamnak óriási ereje van, tehát hosszú idő alatt nagyon nagy összegeket is ki lehet hozni 500.000 Ft-ból és kamataiból. Amikor a gyerek megszületik, akkor már tudjuk, hogy 18 év múlva felsőoktatási intézménybe fog menni, ha tovább akar tanulni. Azt felejtsük el, hogy lesz értékes tudást adó felsőoktatási intézmény tandíj nélkül. Itt is érvényes lehet a szabály, hogy általában összefüggés van a képzés ára és annak értéke között.”

A kutatás is vizsgálta, hogy takarékoskodnak-e a szülők vagy leendő szülők a gyerekek majdani boldogulásáért. Az derült ki, hogy a fő cél a megfelelő tanulmányok nyújtása és az otthonteremtés. Érdekes adalék, hogy a gyermektelenek nagyobb arányban takarítanak meg leendő gyermekük továbbtanulására, mint a gyerekesek. Talán nekik még van erre felhasználható keretük.

Címkék:
életmód, pénz, baba
easyweb