szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Több tízezer ovis gyereknek nem lesz helye?

2013-04-29

Iskolába idén jelentkező ismerőseim egyre-másra panaszkodnak: nem jut be a gyerek a kiszemelt intézménybe. Hát hogy is jutna, amikor rengeteg idén 7 éves jelentkezik, tekintve hogy tavaly még nem volt kötelező 6 évesen iskolába menni,  és ugye az idei 6 évesek is idén nyomakodnának be az intézményekbe. Ahová bizony nem férnek be.

Ugyanez a helyzet az ovisokkal. 2014 szeptemberétől az óvoda a gyermek három éves korától lesz kötelező, ami ellen lehet háborogni, lehet hülyeségnek tartani (szerintem az), ám az az egy biztos, hogy MANTE (Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete) szerint ehhez körülbelül 20-25 ezer óvodai férőhely hiányzik.

Nyilvánvalóan léteznek számítások, melyek szerint nincs helyhiány. Igen, csaképp senkin nem segít, ha Karakószörcsögön üresen áll 25 hely, miközben Bivalyb.sznádon 25 gyerek nem jut be az ovikba. Nem lehet elvárni, hogy teszem azt 200 km-re vigye a gyerekét a szülő. Azt is megértem, hogy mindez papíron jól mutat, be lehet mutatni a köztévében, hogy minden oké, minek sírunk, van elég hely.

Vannak aztán a trükkök. Egyre több gyerek (nálunk például már a 27. gyereket vették fel a héten), hiszen az előírás szerinti 3 négyzetméter/gyerek, lassacskán 2-re csökkent vissza – ahogy ez egyébként évtizedekig volt is. A 3 négyzetméter így is megvan, csak bele kell adni a folyosót és az ebédlőt.

A gyerekek száma tehát egyre nő egy-egy csoportban, a szomszédba például már 30-an járnak. A 3 éves kortól kötelező óvoda tehát a más bentlévőknek is szívás: egyre dagadni fog a csoportlétszám. Arról az apróságról nem is szólva, hogy úgy ki fognak penderíteni 6 évesen, hogy a lábunk nem éri a földet – holott az áhított az iskola 7 éves kortól vesz fel (vagy vett fel eddig?) gyerekeket. Mi lesz velünk? És mi lesz a 6 évesen nem iskolaérett gyerekekkel? Elküldik őket így, vagy nem veszik fel a 3 évest? Az egyik gyerek - , a másik törvényellenes. Kíváncsi vagyok, melyiket fogják választani a szorult helyzetbe került óvodavezetők.

Sok gyerek már így is túl korán kerül be az iskolába és eleinte nem képes a tanulásra, úgy ahogy azt az intézmény már elvárja. Ennek aztán hosszútávú hatásai vannak a gyerekekre, a tanulásukra, az egész életükre.

Az hogy az a gyerek, akinek a szülője úgy akarja, mehessen 3 éves korban oviba, oké. Legyen helye, ne kelljen magánbölcsibe/magánoviba adni. Hiszen sokan már 1-2 év után mennének vissza, bedolgoznának, részmunkáznának. De hogy miért kötelező annak aki szívesen otthontartaná a 3 éven felülit, amikor nincs elég hely, azt valóban nem értem.

 

Címkék:
ősz
easyweb