szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 A kiskorúaknak az abortuszhoz igen, az örökbeadáshoz nem kell szülői engedély

2013-05-17

 

Úton-útfélen láthattuk a kormány abortuszellenes kampányát - azt a kérdést most hagyjuk, hogy a képen egy majd’ 7 hónapos magzat látható, márpedig ilyen korú babát nem lehet elvetetni, így a kép kissé manipulatív. A plakát örökbeadásra buzdítja a krízishelyzetben lévő kismamákat. A plakátkampányt a jogalkotás is követi: ezentúl ugyanis egyszerűbb kihordani egy gyereket, mint elvetetni – hiszen míg az előbbit nem kell elmondani a szülőknek, addig az utóbbira engedélyt kell tőlük kérni.

 

Ez annyit jelent, hogy a törvényalkotó arra buzdít, hogy a kiskorú tartsa titokban a szülei előtt a terhességet, majd szülje meg, és adja örökbe. Így valójában nincs szabad választás: a kiskorú, szüleitől rettegő kamasz mindent, bármit megtesz, hogy titokban maradjon a terhessége. Bár soha nem értettem, hogy ezekkel a lányokkal egy háztartásban élők miként nem veszik észre gömbölyödő családtagjukat, de talán van ilyen.  De a lényeg annyi, hogy ezek a lányok az örökbeadás felé terelődnek, az abortusz nehezített pálya a számukra. És ez nem fair. Támogatni az eltitkolást, a szülést abszurdum, mondta Spronz Júlia, a PATENT Egyesület jogásza. „Egy gyermek örökbeadása életre szóló lelki terhet okoz: nem biztos, hogy egy kiskorú ezt önállóan, szülői segítség nélkül fel tudja mérni.”

Van aki úgy véli, ha a magzat életét meghagyják, annak is megmarad az esélye, hogy a kiskorú meggondolja magát a szülés után: hiába utasítja el a babát a terhesség alatt, ahogy meglátja, megszülte mégis úgy dönt, hogy megtartja. És akkor ez igazi siker. Ehhez persze az is kell, hogy a krízisen őt és a családját szakemberek átsegítsék, hogy jövőképet kapjanak, tudják mit vállalnak és arra minél jobban felészüljenek.

Magyarországon meglehetősen magas a tinédzserterhességek aránya: az Eurostat adatai szerint ezer 15-19 éves lány közül 25 szül, ezzel 39 ország közül hazánk a 11. helyen áll. Ezerből nagyjából nyolc 14-16 éves lány szül gyermeket és ugyanennyi esik át abortuszon, a 17-19 éves korosztály esetén pedig a számok 20 és 30 körül mozognak.

A tinédzserkori terhesség mindenképpen magasabb kockázatú – mondja Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos. A terhesség és a szülés rendkívüli fizikai és lelki megterhelést jelent egy fejlődő szervezet számára. Gyakoribb a koraszülés, a téraránytalanság, a terhességi toxémia, a méhen belüli elhalás. A babák kisebb súllyal születnek, és gyakoribb a hirtelen csecsemőhalál.

Az ENSZ nők jogaival foglalkozó CEDAW bizottsága felszólította a magyar kormányt: állítsa le az abortuszt megbélyegző plakátkampányt, vezessen be szexuális felvilágosítást, támogassa a modern fogamzásgátló készítmények beszerzését a társadalombiztosítás keretein belül, és szüntesse meg a sürgősségi fogamzásgátlás vénykötelességét.

 

 

Címkék:
abortusz
easyweb