szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Vegyél levegőt!

2012-07-25

Fenti mondat nálunk családilag ismert: minden egyes affekt apnoénal, azaz olyan sírásnál, amikor nem vett levegőt valamelyik gyerekem, ezt ordítottam nekik. Paramami vagyok, soha nem tagadtam. Így aztán, amikor még semmit nem tudtam az újszülött bizniszről, amikor még azt sem tudtam pontosan mi az, már akkor eldöntöttem: lesz légzésfigyelőnk. Amikor megszületett az első kisfiam, úgy éreztem annyira pici, törékeny, hogy állandóan mellette kell ülnöm és lesnem, vajon vesz-e levegőt.

Ettől a remek anyai feladattól mentett meg a légzésfigyelő, ami szelíd villogásával jelezte: minden oké. Néha felriadtam éjjel és csak néztem, ahogy villog, ha 3 másodpercnél több telt el, szívem a torkomba ugrott. Egyetlen egyszer riasztott, az okát máig nem tudom. Megtanultam újraéleszteni, bár abban a pillanatban, amikor a riasztásra kiugrottam, nem hiszem, hogy bármi is eszembe jutott a mérhetetlen pánikon kívül.
Megmondom őszintén, akkoriban felelőtlennek tartottam azokat, akik nem szerzik be ezt a készüléket. Ma már nem így látom, mindenesetre az biztos, hogy kockáztatni kár, ha a legkisebb esélye is megvan annak, hogy a baba nem vesz levegőt. Ha valamire létezik megoldás, akkor miért ne. Ahogy régen a gyerekek az autóban a hátsó ülésen ugráltak, álltak a két ülés között, úgy ma már – jó esetben- ez sem fordul elő: azért találták ki a babaülést, hogy a gyerek minél jobban védve legyen. Szerintem, a légzésfigyelő is ilyen. De erről sok helyen folyik vita, például a b.boom szülőszoba fórumon is.
A készülék használatáról dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyásszal, a szülőknek - többek között -  újraélesztést oktató Léghajó Program vezetőjével beszélgettem:

- Fontosnak tartja-e a légzésfigyelő alkalmazását 1 éves kor alatt?

A légzésfigyelő készülék célja, hogy figyelmeztesse a szülőket abban az esetben, ha a baba 10-15 mp-nél hosszabb ideig nem vesz levegőt. Emiatt, ha ennek lehetősége fennáll, a légzésfigyelő használatát javaslom. Ezek a légzészavarok a baba 2-4 hónapos kora között fordulnak elő a leggyakrabban és ritkán 6 hónapos kor után, 1 év felett bizonyosan nem. Tehát minden olyan esetben, amikor ennek esélye fennáll, fontos a használata. Általában megfordítva teszik fel a kérdést a szülők: kizárható-e az, hogy gyerekemnek ilyen problémája lesz? Erre az a válasz, hogy természetesen nem, és ez az a pont, ahol a szülői attitűd lesz a döntő.

- Kiknek ajánlja kiemelten a használatát?

Koraszülött babáknál, a családban korábban előforduló babakori légzészavar esetén vagy abban az esetben, ha a babának volt már súlyos, életet veszélyeztető  légzéskimaradása, mindenképpen ajánlott a légzésfigyelő. A súlyos légzéskimaradás, angol rövidítéssel ALTE esemény, amit majdnem bölcsőhalálnak is neveznek a következő: a baba nem ébreszthető, nem vesz levegőt, sápadt vagy szürkéslila, de rázogatásra vagy lélegeztetésre az állapota kb. 15-25 mp alatt rendeződik. Bár majdnem bölcsőhalálnak hívják, ez valójában nem az. Ez a betegség nem jár a légzés visszafordíthatatlan leállásával, de nem csak ijesztő, hanem komolyan is kell venni és mindenképpen kórházi kivizsgálás szükséges. A légzésfigyelő szerepe ilyenkor óriási: észleli a légzés kimaradását, amit ha éppen nincs szemtanú, nem venne észre senki.

- Magában elegendő-e a légzésfigyelő, ezzel megtettünk-e mindent a gyermekért?

Világosan kell látni, mit tud a készülék és mit nem. A légzésfigyelő abban segít, hogy észleli a légzés kimaradását vagy leállását. Mivel a riasztás hangos, ezért légzéskimaradás esetén sokszor ez a babát is belégzésre ösztökéli és riasztja a szülőt. Azonban, ha a hanginger nem elég, akkor a légzésfigyelő "csak" a szülőt riasztja. Légzés/keringésleállás esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, ami egy rövid idő alatt megtanulható, mindenki számára elsajátítható technika, de némi gyakorlatot igényel és nem lehet akkor kitalálni, amikor a baj bekövetkezett. Tehát a légzésfigyelő mellé az újraélesztés technikájának elsajátítását javaslom, de igazság szerint ugyanezt javaslom a légzésfigyelőt nem használóknak is.

- Mi a véleménye az Amerikai Gyerekgyógyászati Társaság azon véleményéről, hogy az otthoni légzésfigyelő használata nem befolyásolja a bölcsőhalálban elhunyt babák számát, tehát szükségtelen annak használata?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2005-ben adott közre egy részletes anyagot a bölcsőhalálról. Ebben részletesen és nagyon alaposan járják körül a témát, konkrét ajánlásokat téve. Ezek az ajánlások megkerülhetetlenek, mint pl. az anyatejes táplálás, a háton altatás, a kemény fekhely, a túlmelegedés elleni védekezés stb., amik kimutathatóan csökkentik a bölcsőhalál kockázatát. Ennek az ajánlásnak egy kis része foglalkozik a légzésfigyelő kérdéssel, konkrétan azt mondja, hogy nincs evidencia arra, hogy a légzésfigyelő monitor használata csökkentené a bölcsőhalál kimenetelét, ezt a vizsgálatokkal nem tudták igazolni. De felhívja a figyelmet arra, hogy pl. a korábban említett ALTE esemény (ami nagyságrendekkel gyakoribb a bölcsőhalálnál) monitorizálására alkalmasak és ajánlottak ezek a készülékek.
Véleményem szerint a légzésfigyelő használata kockázati tényezők nélküli babánál a szülő döntése kell, hogy legyen. A saját gyakorlatomban nem tartom neurotikusnak a légzésfigyelőt használó szülőt, de a nem használót sem felelőtlennek. Ha használnak légzésfigyelőt, akkor csak megbízható minőségű eszközt szabad beszerezni, és rendeltetésszerűen használni, mert ellenkező esetben megszaporodik a téves riasztás, ami indokolatlan félelmeket kelt. Ismerni kell mire képes és mire nem a készülék. Biztosan helytelen az "egy problémára vegyünk egy gépet és a dolog el van intézve" attitűd. Aki légzésfigyelőt használ, az tanuljon meg újraéleszteni, az ajánlás a komolyabb készülékekben megtalálható, de az semmiképp nem helyettesíti a speciális babákon való gyakorlást.
Ha az interneten keresgélik az újraélesztés ajánlását vigyázzanak, mert sok helyen elavult vagy téves ajánlások olvashatók.

A bölcsőhaláltól sok szülő fél és bár szerencsére ritka, azért nem teljesen alaptalan az érzés. Érthető, ha a szülői felelősség, féltés olykor a szigorúan vett orvosi ajánlásokat felülírja. És arra is volt már precedens, hogy az orvostudomány változott, ahogy változni is fog a jövőben. A bölcsőhaláról sok új ismeretünk van, amiket a szülőkkel megosztva sok kérdés megválaszolható, sok szülői szorongás csökkenthető. Ennek egy része a légzésfigyelő kérdés, de nem kizárólagos.

easyweb