szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 A cukorterhelés nem kismamaterhelés

2010-09-16

Egy pohár víz, 75 g glükóz, pár csepp citromlé és kész is a finom, éhgyomorra fogyasztandó kismamakoktél. Nem mondom, hogy repesve vártam a 24. héten esedékes terheléses cukorvizsgálatot. Nem mintha fájna, és nem is a cukorszirup ellen volt kifogásom, csak hát egy újabb kismama nyűg – gondoltam én. Hiszen csak annyit láttam belőle, hogy vért vesznek, majd két teljes órát kell várni a második vérvétellel.

Ekkorra derül ki, hogy szervezetem elbánt-e a tetemes cukormennyiséggel. Enni, inni, erőteljesen mozogni és mert állítólag erre is volt példa, dohányozni tilos. Pedig nem egy nyűg, hanem egy igen hasznos, prevenciós szempontból elengedhetetlen vizsgálat. Hiszen évtizedekkel előre figyelmeztet: ha nem törődsz az egészséges életmóddal, könnyen kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Ami viszont már nem múlik el pár hónap alatt mint a terhességi diabétesz.

Igencsak nekikeseredtem, amikor kiderült, hogy az eredményem 2 tizeddel a normál érték fölött van. Nem gondoltam volna, hogy ötvenkilósan rám is lesújthat a terhességi diabétesz: onnantól kéthetente több napra megvolt a programom. Beutalókérés, laborvizsgálat, eredményért cammogás, eredmény bemutatása a diabetológián, két hét múlva elölről az egész. A járkálást nem szerettem, viszont azt tudtam, hogy a diéta kell, mert ugye ez a lényege az egésznek. Rengeteg kismamától hallom, hogy diétára fogták, holott a szakember szerint mindössze a kismamák 8 százalékát érinti a jelenség. Tehát ez nem egy általános ’kismama betegség'.

Dr. Madarász Eszter belgyógyásszal, a Pálmai Rendelő diabetológusával arról beszélgettem, hogy mi is az oka a terhesség során kialakuló diabétesznek.
Madarász Eszter: A terhesség során kezdetben a petefészek, majd a méhlepény az inzulin hatásával ellentétesen működő hormonokat termel, kb. a várandósság 35. hetéig egyre növekvő koncentrációban. Akinél az inzulin túltermelés nem tudja fedezni a megnövekedett igényt, annak vércukrai a normál értékek fölé kerülnek és terhességi cukorbetegség alakul ki.

Miért épp a 24 és 28. hét között végzik el a terheléses cukorvizsgálatot?
M.E: Az esetek többségében ekkorra éri el az inzulinválasz szempontjából a szervezet a kritikus határt, tehát akinek ebben az időszakban megfelelő az inzulinnal ellentétesen működő, méhlepényben termelődő hormonokra adott válaszreakciója, nagy valószínűséggel az is marad, akinek nem, annál még elegendő idő áll rendelkezésre a várandósság során a kezelés bevezetésére, csökkentve mind az anyai, mind a magzati szövődmények kialakulásának esélyét.

Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomorra levett vér cukorértéke nagyobb vagy éppen 7 mmol/l, vagy ha a 75 g glükóz elfogyasztása után 2 órával ez az érték nagyobb vagy éppen 7,8 mmol/l. A betegség Magyarországon átlagosan a terhes nők nyolc százalékát érinti. Ha úgy alakul, hogy te is beleesel ebbe a 8 százalékba, azonnal bevésik a kiskönyvedbe, hogy DIÉTA, és onnantól bizony vége a krémesfalásnak és cukrászdakifosztásnak.

Egy vizsgálat biztosan megmondja, hogy a kismama cukorbeteg?
M.E.: A legtöbb laborvizsgálat kapcsán egy kóros eredmény nem elegendő a diagnózis felállításához, azonban a terhességi cukorbetegség kivétel, így itt a megfelelően elvégezett vizsgálatot nem szükséges ismételni. A kezelés elmaradása ez esetben sokkal több káros következménnyel jár, mint a „tévesen” bevezetett egészséges táplálkozás, mely mellékhatásokat nem okoz. A kezelés kapcsán egyébként több ellenőrző laborvizsgálat. történik.

Ilyen ellenőrző vizsgálatokra jártam én kéthetente. Sajnos kontrollvizsgálatok eredményei már hiába jók: marad a diéta, marad a diagnózis. Ráadásul a terhességi cukorbetegség semmiféle panaszt, tünetet nem okoz, így talán feleslegesnek tűnik számodra a diéta. Pedig ez nincs így, muszáj betartanod. De akár hálás is lehetsz a sorsnak, mert ez a diéta abban is segít, hogy ne huszonvalahány plusz kilóval fejezd be a terhességed. Innentől kezdve időre kell majd egyél előre megtervezett ételeket és mennyiségeket.
Hogy mi történhet, ha mégsem tartasz diétát és tovább iszod a cukros üdítőket és eszed a péksütiket, arról holnap, cikkünk folytatásában olvashatsz.

easyweb