szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Ki lőtte a gólt, avagy az apasági teszt

2014-12-26

Rosszul csengő szavak ezek, melyek mögött csalást, féltékenységet, vitát és egy ártatlan babát vélünk látni. Ha az apának kételye van, már a várandósság alatt egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy valóban ő a magzat édesapja vagy sem. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvostól megtudtam, hogy már itthon is, a magzat 8 hetes korától megtudható, hogy a feltételezett személy-e az apa. A szakorvos neve alatt működő szakértői irodában többek között ezzel is foglalkoznak.

 

Bezzegh Attila: A terhesség alatt az apaság megállapítására már a DNS alapú apasági vizsgálatok kifejlesztése óta van lehetőég, ez azonban magzati mintavételből történik. Ilyenkor orvosi beavatkozás során mintavétel történik a magzatvízből (amniocetézis), vagy a méhlepény szövetéből (chorion biopszia) - ezek a beavatkozások azonban veszélyeztethetik a magzat és az anya egészségét, illetve magát a terhességet is. Csak ezért, csak az apaság megállapításáért nem kerülhet sor erre a beavatkozásra – túl nagy a kockázata.

Ezzel szemben a magzat és az anya egészségét nem veszélyeztető, magzati mintavétel nélküli születés előtti apasági vizsgálat is létezik már közel két esztendeje. Magyarországon tavaly nyár óta kérhetik az anyák és az apák a vizsgálatot.

Hogyan történik a vizsgálat?

B.A.: A non-invaziv (magzati mintavétel nélküli) apasági vizsgálatot a betöltött 8. terhességi héttől a szülésig bármikor el lehet végeztetni. Speciális mintavételi csövekbe vért kell venni az anyától, és a feltételezett apától is. Ez a vérvétel pontosan olyan, mint amilyen a laboratóriumi vizsgálatok céljára történő mintavétel. A levett vizsgálati anyagot 2-3 napon belül a kaliforniai laboratóriumba eljuttatjuk, majd ott az anyai vérből különleges módszerekkel kivonják a magzati eredetű DNS molekulákat, majd kivonják az anya saját DNS molekuláit is. A feltételezett apától levett vérből ugyancsak megtörténik a DNS izolálása. Ezt követően egy speciális DNS "chip" technikának nevezett módszerrel 317 000 előre meghatározott DNS szakaszon megtörténik a DNS minták összehasonlító elemzése. A magzati DNS molekulák felét az anyától, másik felét az apától örököljük. A vizsgálat során az anyai DNS ismeretében pontosan megállapítható, hogy van-e egyezés a magzat maradék DNS molekulái, és az apai DNS között. Az eredmény egyértelmű: amennyiben az összehasonlított területek eltérést mutatnak, akkor a vizsgált feltételezett apa kizárható, ő nem lehet a magzat genetikai apja, ilyenkor a kiadott leleten az látszik, hogy a vizsgált személy apaságának valószínűsége 0%. Amennyiben egyezés van, akkor a vizsgált személy nagy valószínűséggel a gyermeknek az apja, ilyenkor az apaság valószínűsége 99,9%, vagy ennél nagyobb értékű.

Bizonyos különleges helyzetekben nem lehetséges a vizsgálat elvégzése: előfordulhat, hogy az anyai vérből nem sikerül magzati eredetű DNS-t kivonni, ilyenkor a vizsgálatot megismételjük, az ismétlés nem jelent további költséget. Nem végezhető el a vizsgálat akkor, ha egynél több magzata van a várandós anyának, illetve ha az anya vagy a feltételezett apa vérátömlesztésen, vagy esetleg csontvelő-átültetésen, szerv transzplantáción esett át a mintavétel előtti 1-2 évben.

Az eredmény igen megbízható: az apaság kizárása 100%-os pontossággal történik; az apaság valószínűsítése pedig 99 %, vagy ennél nagyobb pontosságú. 

Az élet drámái is az Önök szeme előtt játszódhatnak: belelátott esetleg, hogy kik és milyen okokból kérték a vizsgálatot?

B.A.: Az általam vezetett szakértői iroda tevékenységének alapelve a teljes körű diszkréció, ezért a vizsgálat-kérések előtörténetértől, okairól nem tudok beszámolni - már csak azért sem, mert szándékosan törekszünk arra, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatos előzményekből lehetőség szerint ne ismerünk meg semmit. Amennyiben a megrendelők esetleg elkezdenék összefoglalni a történeti előzményeket, tisztelettel megkérjük őket, hogy csupán a vizsgálat kivitelezése szempontjából lényeges információt osszák meg velünk, ezen túl semmi sem tartozik ránk.
Az elmúlt időszakban gyakrabban fordult elő az, hogy a vizsgált feltételezett apáról bebizonyosodott, hogy ő a gyermek biológiai apja - ez a születés előtti, és a születés utáni, "hagyományos" apasági vizsgálatokra is igaz.

Látott-e olyat, amikor a nem várt eredmény miatt a babát elvetették?

B.A.: Ilyenre nem volt példa. A vizsgálatoknak nem a terhesség megszüntetése, hanem az esetleges kételyek tisztázása után a megfelelően kialakított környezetben történő kiviselése a cél. A születés előtti apasági vizsgálati eredmények túlnyomó többsége egyébként is akkorra készül el, amikor a terhesség megszakítása az anya elhatározása alapján már nem lenne lehetséges.

easyweb