szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Húznak-nyúznak majd kikapnak

2015-01-12

Amikor először találkoztam szülészemmel, még semmit nem tudtam róla. Csak annyit, hogy felkapott, hogy csak kedves rokonom protekciójával tudtam hozzá bejutni, de hogy mennyire a természetes szülés híve, azt nem tudtam róla. Így aztán első találkozásunkkor szemrebbenés nélkül kérdeztem a kedves mosolyú doktor urat, hogy lehet-e nála császárral szülni, mert én olyan mérhetetlenül rettegek és én – bár sok millióan túlélték – nem fogom kibírni. Nagyot nevetett. És milyen igaza volt. Életem két legszebb emléke a két (normál) szülésem, nem cserélném el őket a császármetszés műtétjének emlékével.

(tovább...)

 És akkor megkaptam az oxitocint…

2014-12-12

Örömhormon. Én is kaptam, ahogy sok nőtársam. Nem csináltam belőle nagy ügyet, talán nem is az, de úgy vélem, joga lenne minden szülő nőnek ahhoz, hogy TUDJA pontosan mit kap és mi is történik ennek hatására. Nálam csak úgy emlegették: nem tudunk tovább várni, kicsit elakadt a folyamat, kap egy kis rásegítést. Ez lett az oxitocin infúzió.

(tovább...)

 Ez nem reggeli rosszullét, ez a Hyperemesis Gravidarum

2014-12-08

Régóta kacérkodom, hogy megosszam-e személyes történetem, de most hogy idén május 15-én ünnepeltük az első Hyperemesis Gravidarum /HG/ világnapot, erős volt bennem a vágy, hogy megtegyem és felvállaljam betegségem.

Én voltam a vilag legboldogabb kismamája, mikor kiderült, hogy babát várok. Mindig anya akartam lenni.  De aztán az 5-6. héten jött az ismeretlen, ami magával ragadott és vitt a mélybe, a sötétségbe. Felkerestem egy híres professzort aki azzal magyarázta rosszullétem, hogy minden kismama rosszul érzi magát a kezdeti időben, ez csak reggeli hányinger.

 

 

(tovább...)

 Már a szülésznők is gondozhatják a kismamákat – működik-e a rendszer?

2014-10-27

Egy júliusi rendelet szerint alacsony kockázatú terhesség esetében a nők szülésznőkre is bízhatják a terhességük gondozását. Hogy ezt a lehetőséget valóban igénybe vehessék, szükség volt a kockázatbesoroláshoz szükséges szakmai irányelvekre - szeptember óta ez is megvan, azaz most már tényleg gondozhatnak a szülésznők, bábák. De úgy tűnik, egyelőre nagy a bizonytalanság.

(tovább...)

 A császár nem biztonságosabb az ikreknek mint a hüvelyi szülés

2014-10-22

Erre jutott egy 2013-as kanadai tanulmány. 10 év alatt 2800 ikrekkel terhes nőt vizsgáltak – olyanokat is, akik császárral és olyanokat is, akik hüvelyi úton szültek.

(tovább...)

 A nő, aki 46 évig volt terhes

2014-10-20

Hallottál valaha olyan nőről, aki 46 évig volt terhes? Nem elírás, nem 46 hétig, hanem 46 évig. Hülyeségnek és lehetetlennek hangzik, igaz? Pedig lehetséges és megtörtént. A jelenség neve lithopedion, ami görögül annyit jelent: kőbaba.

(tovább...)

 A születés képekben

2014-09-23

Csodás képösszeállítást találtok a születés csodájáról, ha ide kattintotok. Anyák és apák együtt nagy munkában - a vajúdás nehéz és közben olyan szép pillanatai. Érdemes megnézni.

(tovább...)

 Ne ijedj meg nem olyan szép!

2014-08-15

Két-három nyomás, egy diszkrét kiáltás és már ki is csusszant a rózsaszín, jóillatú, tiszta, gyönyörű kisbaba. Ez csak a filmeken van így.
Jól emlékszem férjem első szavaira, amikor megszületett első gyermekünk. Miközben a szülésznő emelte fel hozzám a babát, az apa a következő szavakat súgta fülembe: Ne ijedj meg. Nem fűzött hozzá további kommentárt, de kitalálható: ne ijedj meg, lévén olyan randa.

(tovább...)

 Amit vegyél meg a babádnak...

2014-08-11

Már írtam az általam feleslegesnek tartott babaholmikról, most jöjjenek azok, amik nekem beváltak. Biztos van, akinél épp ezek a dolgok szerepelnek a hülyeségek-listáján, nekem jól jöttek.

(tovább...)

 Szájhagyomány útján viszik jó hírünket - milyen lehet luxusban szülni?

2014-08-04

A szülésem szakmaiságát tekintve nincsenek panaszaim: profin ment minden. Ami utána jött, ahhoz viszont már lenne egy-két szavam…a csecsemősök némelyike olyan pokróc volt, hogy többen sírtunk, a neonatológus pedig szabályosan kibeszélt a hátam mögött (de azért ügyelve arra, hogy biztosan meghalljam), amiért aggódtam a kék fény alatt lekötözött szemmel fekvő újszülöttemért. Az étel minősíthetetlen volt, inni nem adtak - na szóval tudnék panaszkodni, pedig a Szent Imre küllemét tekintve azért magasan a jobbak közé tartozik. Van persze jobb, szebb és udvariasabb - csak meg kell fizetni. A Maternity Klinikán a kismama hotelszintű ellátásban részesülhet - kíváncsi voltam, milyen plusz szolgáltatásokban részesül a kismama a szülés előtt, alatt és után. Hupuczi Petronellával, a Maternity Klinika egészségügyi menedzserével beszélgettem.

(tovább...)

 Így születtek az ikreim

2014-07-16

A második baba tervezgetésekor alapvetően otthonszülésre készültünk. Nem meggyőződésből, pusztán itthon nagyobb biztonságban érzem magam, mint bárhol máshol. Na de az első ultrahang felülírta az összes tervemet: ikrekre készülhettünk. Ez nyilván kizárja a legális otthonszülést, meg bennem is átrendeződtek a dolgok, első számú prioritássá az lépett elő, hogy mind túléljük a terhességet, a szülést meg az utána következő éveket.

(tovább...)

 A szülész és az ő kismamái – avagy ki hiányzik kinek a szülés után?

2014-07-11

Miután megszületett a kisfiam hiányérzet uralkodott el rajtam. Hiányzott a szülés élménye, mert, hogy az ezúttal elmaradt. Még vajúdni sem volt időm, máris sürgősségi császárra toltak a műtőbe és kapták ki a babát. Az eszemmel tudtam, ennek így kellett lennie, örülhetek, hogy nem lett baj. A hiányérzet azóta is ott van, csak némileg csillapodott, már nem jön elő nap mint nap, nem nyalogatom a sebeimet folyamatosan. Szerencsére már nem vágyom arra, hogy szülésvideókat nézegessek a neten és nem akarom tudni ki mikor mit vágott, fogott és csinált miközben én mély altatásban nem lehettem ott a nagy pillanatban. Már nem gondolkodom azon, hogy mi miért történt, hanem örülök hogy mindenki megúszta épen és egészségesen.

(tovább...)

 Szülőszobák szerte a világból

2014-07-02

Az alábbi összeállításban az egyik kép igencsak megdobogtatta a szívemet: kétszer vajúdtam azonos a bizonyos Szent Imre Kórházban található franciaágyon. Emellett bepillantást nyerhetünk a kistarcsai, a hódemezővásárhelyi, egy berlini, egy spanyol és még sok más kórház szülőszobáiba.

(tovább...)

 Mit kell vinni a kórházba?

2014-06-13

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Anyák kómában

2014-06-06

Nemrégiben olvastam egy könyvet, ami arról szólt, hogy egy harmincas éveiben járó nő évek óta akart gyereket, de nem sikerült kihordani a babákat: több vetélésén és halvaszülésen volt túl. Ezután egy nem túl szerencsés napon egy létráról leesve bevágja a fejét egy kőbe, kómába esik, menthetetlenül sérül az agya. Már épp lekapcsolnák a gépről az eutanázia lelkes hívei, amikor is kiderül, hogy a nő pár hetes terhes – hogy erről ő maga tudott-e azt nem árulom el, de a férje biztosan nem. Ezután jön az erkölcsi dilemma: életben tartani vagy sem? A családtagok között kialakuló vita lényegében abban áll, hogy akarná-e hogy életben tartsák még pár hónapig vagy sem.

(tovább...)

 A női cinkos hazugság áldozata a szülő nő? - Kismamanapló 24. rész

2014-04-23

Az üknagyanyám – nagyapám elbeszélése szerint – markot szedett a mezőn, mikor elfolyt a vize, és már csak a rokonok házáig ért el, ott született meg a dédanyám. Minden nő életének egyik legmeghatározóbb élménye a szülése, múlt szerda óta nekem is megvan a saját történetem. Hálás vagyok a sorsnak, hogy minden komplikáció nélkül, természetes úton tapasztalhattam meg ezt a kibírhatatlan fájdalommal járó nagy csodát. Bevallom, amíg a szülőágyon Babócát nem tették a mellemre, biztos voltam benne, hogy valami univerzális „női cinkos kegyes hazugság” áldozata vagyok, melyre azért van szükség, hogy fennmaradjon az emberi faj. :)

(tovább...)

 Pénzért kedvesek a csecsemősök?

2014-01-31

Pár nappal ezelőtt az általam írásai alapján igen kedvelt Hidasi Judit megosztotta az internet népével szülésének, terhességének ahogy ő nevezi kamikaze akcióját: úgy döntött, hogy hálapénz, fogadott orvos és szülésznő nélkül vág bele a nagy kalandba.

 

(tovább...)

 Nem lehet minden szívfejlődési rendellenességet kiszűrni

2013-09-06

Pár nappal ezelőtt itt olvashattátok annak a kismamának a szomorú történetét, aki három napos korában veszítette el babáját. Az ok, mely miatt az újszülött nem élhetett tovább Hypoplasiás balszívfél szindróma volt. Ez gyakorlatilag a legsúlyosabb szívfejlődési rendellenesség nem gyakori, statisztikailag Magyarországon évente körülbelül 15 magzatnál várható az előfordulása – mondja Prof. dr. Hajdú Júlia, Magyarország egyik legismertebb magzati szívultrahang specialistája. A rendellenességet általában a 20. terhességi héten fedezik fel, a szakirodalmi adatok szerint világszerte és itthon is 50-70 % között van a betegség megszületés előtti felismerése.

(tovább...)

 Ha beteg a baba szíve

2013-09-02

A kisfiamat 3 napos korában veszítettük el. Hypoplasias bal szívfél szindrómában szenvedett. A bal kamrája nem fejlődött ki, a hozzá tartozó aorta is csökevényes volt és a jobb billentyűje sem működött 100 százalékosan.

Egy  kismama szomorú története következik.

(tovább...)

 Papa, megjöttem!

2013-08-19

Talán ezt kiabálná a fél perces újszülött, ha nem kilenc, hanem 18 hónapra születne. De még ha beszélni nem is tudna, felállni, járni - akár bármely más emlős pár perce született kicsinye - valószínűleg tudna. Ehelyett csak fekszik, esetleg nyüszög vagy sír, bandzsít, néz valahová, de hogy hová? Rád biztos nem néz. Pár órás újszülöttemet nézve mindig az jutott eszembe, hogy csoda hogy él, hiszen annyira pici és kiszolgáltatott. És hogy csakis én vagyok a felelőse annak, hogy életben marad és nagy, erős felnőtt válik belőle. Gyomorszorító gondolat.

(tovább...)

 Kannibál-anya

2013-07-31

A méhlepényt porrá zúzott alakban állítólag ma is előszeretettel használja a szépségipar különféle flancos krémekhez. Nekem már ez is elég bizarrnak tűnik, így aztán amikor először hallottam Natalie Turnerről, elborzadtam. A Magyarországon élő angol nőről ugyanis azt hallottam, hogy a szülését követően nem mást tett, mint megette a méhlepényét. Lelki szemeim előtt az állatvilágban ismert szokás rémlett fel: a baba mellett fekvő májszerű képződményt marcangolja fogaival a véres, frissen szült anya. Ebből az egészből csak annyi igaz, hogy valóban elfogyasztotta, de természetesen nem így. Hogy miként és miért, arról nagyon szívesen beszélt.

(tovább...)

 A víz, mely körbevesz

2013-07-29

Életemben kétszer hallottam eddig ezt a mondatot: kedves anyuka sok a magzatvize. Nem, bocsánat tévedtem. Ezt egyszer hallottam az első terhességemnél a 4D-s ultrahangon, a másodiknál arra sem méltattak, hogy nekem mondják: csak a diktálás során elhangzó BPD-k és CRL-k között hallottam meg, hogy magzatvíz mennyisége ismét ’kissé sok'.

(tovább...)

 Megszületett Baby Cambridge!

2013-07-23

The Son – ezzel a címmel jelent meg ma a The Sun, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap. Már tegnap reggel tudni lehetett, hogy a szülés megindult, hiszen Katalin és Vilmos a Lindo Wing magánkórház hátsó bejáratán surrant be az épületbe és onnan nem jöttek ki. Több sem kellett a világsajtónak, letáboroztak a kórház előtt és több újság is kamerát állított a bejáratra, élőben közvetítette az ott történő eseményeket - melyek órákig a nullával voltak egyenlők.

(tovább...)

 Biciklipumpával a magzat ellen

2013-07-08

Talán furcsának tűnhet, hogy egy alapvetően kismamáknak, babát tervezőknek, kisgyerekeseknek szóló honlap miért foglalkozik az abortusz témájával. Az ok az a döbbenetes adat, amivel a minap szembesültem az OEP egyik nyilatkozatában. Nyilvánosságra hozták ugyanis, hogy milyen műtétből végezték a legtöbbet kis hazánkban. A listát a szürkehályog műtét nyitja, eddig még rendben is volna a dolog. Második helyen viszont az abortusz áll, melyből több mint 43.000 ezret végeztek el egyetlen év alatt, miközben még 100 ezer gyerek sem születik.

(tovább...)

 Kanapé surfing a saját ágyamon

2013-07-05

Már több helyen leírtam: egyszer majdnem szültem a 25. héten. Nem tudom mennyire volt majdnem ez a majdnem, mindenestre három nap konstans haskeményedés és egy doktor által ágyba parancsolás után egy reggel arra ébredtem, hogy valami nem odaillő van a fehérneműmön. Kórház, infúzió, egy hét odabent. Teljes legyengülés, hat óránkénti injekció, sírás és elkeseredettség-hegyek. Haza akarok menni. Mit keresek én itt? Nem is vagyok beteg.

(tovább...)

 Cseréljünk gyereket!

2013-06-21

Próbálom elképzelni a helyzetet: épp a gyerekkel gyurmázunk, amikor csöngetnek. Az ajtóban egy nő, oldalán a fiammal egyidősnek látszó gyerekkel. Bejönnek, leülnek és akkor derült égből a rettenet: kiderül, hogy gyerekeinket a kórházban elcserélték, az ott az oldalán az enyém, a nálam lévő meg az övé. Azt hiszem ez az a helyzet, aminél borzasztóbbat nem tudok elképzelni.

(tovább...)

 Idő előtt érkezni

2013-06-19

Életemben eddig három szülésen vettem részt, a saját születésemen kívül. Kettő a saját gyermekeim születése volt, a harmadik viszont egy 25 hetes, 900 grammos baba világrajövetele. A Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentőiről készítettem riportot, amikor úgy 2 évvel ezelőtt ebben a máig felejthetetlen eseményben részt vettem. Sokat gondolok a mai napig az akkor született aprócska kislányra és az őt könnyek között megszülő édesanyjára. Mi lehet velük? Emlékszem a bizonytalanságra, hogy mi lesz vele, a kérdésekre, hogy ez miért történt, a végtelen csendre a szülőszobán.

(tovább...)

 Rakd össze a kórházi pakkot!

2012-11-21

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Mi micsoda a terhesség alatt?

2012-11-14

Ugye jó eséllyel eddig ismerted a munkád szakkifejezéseit, mostantól viszont nem árt, ha kicsit beleásod magad a terhesség sajátos nyelvezetébe. A végére menni fog mint a karikacsapás, addigra viszont új szakzsargont tanulhatsz majd: a kisbabásat.

(tovább...)

 Amit ne vegyél meg a babádnak...

2012-10-17

A kismama nagyon könnyen megvezethető. Rávehető olyan tárgyak megvásárlására, melyekre semmi, de semmi szüksége nem lesz sem neki, sem a babájának. Mivel elsőgyerekesként az embernek elképzelése sincs a hasznos és a haszontalan tárgyakról, csak pr kérdése és mindenről meggyőzhetők. Persze van sok értelmes dolog is, ezekről korábban itt olvashattál. De most jöjjenek számomra haszontalanok.

(tovább...)

 Van-e értelme csecsemősnővért fogadni?

2012-10-03

Öt évvel ezelőtt, amikor a nagyobbik fiam született, a szülésig láttam előre. Megszületik Budapest egyik legklasszabb kórházában, az egyik legklasszabb dokinál, de hogy utána mi lesz, ezen nem gondolkoztam. Hogy ki fogja ott öltöztetni, pelenkázni, tudok-e szoptatni- ezek dolgok nem foglalkoztattak.

(tovább...)

 Adatgyűjtők vetik ki hálójukat a kismamákra

2012-09-19

Amikor újdonsült anyukaként félájult leszel a szüléstől és a kialvatlanságtól, amikor semmi mást nem kívánsz majd, mint egy kád fürdőt és hogy összebújhass 1-2 napos babáddal, nos akkor nem is hinnéd kik támadnak rád a kórházban. Az adatgyűjtők.

(tovább...)

 Hálám jeléül…

2012-05-09

Hogy a szülés után fizetni kell majd az orvosomnak – ezt mindig is tudtam. Hogy az első találkozásunkkor finoman céloz az összeg alsó határára – ezt is elfogadtam. Hiszen ha nem vagyok megelégedve, ha nem áll majd rendelkezésre amikor kell, ha úgy érzem nem kapok kellő figyelmet, akkor egyszerűen nem fizetek utólag.

(tovább...)

 Fájjon-e a szülés?

2012-05-02

Ha valaki fájdalommentességet ígér neked a szülésnél, akkor nem mond igazat. A szülés fáj, nagyon fáj, holott egyedülállóan a fájdalmak között, nem jelez bajt. Mégsem lehet olyan elviselhetetlen az a fájdalom, ha nők milliói többször is vállalkoznak rá életük során. Még én is kétszer vállalkoztam, pedig nálam gyávább kevés van.

(tovább...)

 Ötven éve gyorsabban szültek a nők

2012-04-30

Rohanunk, sietünk, mindent és mindenkit sürgetünk – így élünk manapság. Sokszor úgy érzem, a szülészek is hajszolnak minket, nőket: anyuka, ha eddig és eddig nem szül, akkor befektetem, ha eddig és eddig nem, akkor megindítom a szülést. Ha a szülés elindulása után eltelt ennyi és ennyi idő, akkor adok oxitocint, ha azután eltelt ennyi és ennyi idő, megcsászározom. Hajtanak minket, táblázatok, statisztikák mentén kell haladnunk – mert ha nem, szigorúan közbelépnek. És mindennek ellenére az életünk egyetlen területe ami nem gyorsult fel, az éppen a szülés. Sőt, egy friss amerikai kutatás szerint szülni most hosszabb időt vesz igénybe mint 50 évvel ezelőtt.

 

(tovább...)

 250 km egy háborítatlannak tervezett szülésért?

2012-03-16

Az Amerikából származó Melissa egy éve él Magyarországon. Amikor terhes lett és hasonlóan sorstársaihoz elkezdte beleásni magát a szülés rejtelmeibe, akkor döntötte el: otthon, vízben szeretné világra hozni gyermekét. De nem ez volt megírva számára: mivel túlhordta kisfiát, nem szülhetett otthon. Végül Budapesttől 250 km-re született meg Miklós.

(tovább...)

 Egy rég elfeledett betegség - újra itt az angolkór

2012-01-16

Már halálos áldozatai is vannak a Nagy-Britanniában újra terjedő angolkórnak – holott talán azt hittük, hogy örökre búcsút vettünk ettől a betegségtől. Úgy tűnik ezek a búcsúk soha nem bizonyulnak öröknek: ahogy a kanyaró is újra felütötte a fejét, úgy most ismét az angolkór ellen kell védekezni. Legalábbis Nagy-Britanniában.

A betegség hátterében a D-vitamin hiány áll: tudjátok az a kis cseppecske, amit a kisgyerekeknek naponta kellene adni – de jaj, hogy nekem heteken át sokszor eszembe sem jutott…pedig a sötét, napsütés nélküli hónapokban, október és március között még a felnőttekre is ráférne némi D-vitamin pótlás. Pláne hogy mostanában immunerősítésre is ajánlják az orvosok ezt a vitamint, hiszen a télvégi fertőző betegségek többsége a D-vitamin, és nem a C-vitamin hiány számlájára írhatók. Veszíteni tehát nem veszítünk vele, ha adjuk és mi magunk is esszük.

 

(tovább...)

 Az ultrahang szerint elment a baba – de valóban így van?

2011-12-12

Ha eddig nem lett volna elég stresszes a spontán vetéléstől való félelem a koraterhes kismamák számára, akkor majd mostantól az lesz: egy közelmúltban megjelent tanulmány eredményei szerint ugyanis a jelenlegi ultrahang irányelvek, melyek alapján meghatározzák, hogy egy terhesség idő előtt befejeződött-e, nem voltak igazán pontosak. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy 23 élettelennek mondott babából  1 mégis élő terhesség volt.

 

(tovább...)

 Most akkor magzatvíz folyt vagy nem?

2011-11-25

Most következik itt a szülőszobán a másik nyertes szüléstörténet. Hiszen pár héttel ezelőtt arra kértünk benneteket, hogy írjátok meg kisbabátok születésének történetét. Sok szép és megható, nehéz és könnyfakasztó történet érkezett. Mi - nagy nehézségek árán - kettőt választottunk ki közlésre.

(tovább...)

 Szülés, magzatmáz, vér és egyéb csúfságok a világhálón

2011-09-02

Jó pár évvel ezelőtt egy férfi kollégám frissen született gyerekéről készült fotókat hordozott körbe a munkahelyen. Úgy is mondhatnám, hogy véres kardként, hiszen a képek véresek, nyákosak, mázasak voltak – nekem, még nőként, még nem szült nőként is elrettentőek. De a legelrettentőbb dolog nem a gyerek volt: hanem az újszülött baba bizony a kolléga feleségének nemi szervén feküdt, egy vastag, akkoriban borzalmasan gusztustalan valamiként elkönyvelt köldökzsinórral összeköttetésben a véres újszülöttel.

(tovább...)

 Vizsgálatok nyakra-főre és persze hasra

2011-05-16

A terhesség nem betegség. Ezt az állandó szlogent még az én természetközeli, alternatívnak mondott orvosom is havonta elmondta, mégsem átallott engem állandó jelleggel küldeni ilyen-olyan vizsgálatra: hol egy kis ultrahangra, máskor hajnali csapolásra, megint máskor töménycukor-ivásra. Arról nem is szólva, hogy ő maga is havonta felküldött a vizsgálóasztalra és matatott. A terhesség egy nagy-nagy vizsgálathalmaz, holott egyes szakértők szerint a vizsgálatok fele is sok lenne. Mint púp a hátamra (a nagy hasam mellé) úgy kellett nekem mindez.

(tovább...)

 Szülőszoba otthon

2011-04-15

Április elsején hatályba lépett az intézményen kívüli szülést szabályozó rendelet. Ez azt jelenti, hogy a különféle előkészítő munkák, a bábák engedélyeinek beszerzése miatt, valójában május elseje után szabad az út azok előtt, akik otthon kívánnak szülni. Gyakorlati tapasztalat így még nincsen, de a rendelet megszületése feletti öröm óriási. Bodrogi Beával, a Napvilág Születésház jogászával beszélgettem, aki maga is otthon szülte két gyermekét. Eredetileg az otthonszülésben elért sikerekről akartam beszélni, de időközben Geréb Ágnes bebörtönzése lett aktuálisabb.

(tovább...)

 Mészárszék a gyermekágyon

2011-01-25

A szülőszoba szerkesztősége egyre gyakrabban kap olyan leveleket, melyek alapján úgy döntöttünk, hogy új rovatot indítunk. A házassággal, együttéléssel, családdal, terhességgel, szüléssel, gyerekneveléssel összefüggő témákat dolgozunk fel jogi szempontból, szakértőnk, dr. Győrbiró Dorottya ügyvéd segítségével.
A rovatot nem túl vidám témával, egy komplikációval terhelt szüléssel kezdjük, melynek kapcsán a szülő nőt a kórházban megillető jogokról kérdeztük az ügyvédnőt. Anna (nevezzük így) története következik.

(tovább...)

 Influenza – reloaded

2011-01-17

A 2009-es karácsony különleges volt az életünkben. Nemcsak azért, mert először töltöttük immár négyesben, hanem mert itthon ültünk. Nem mentünk sehová, nem hívtunk vendégeket: nálunk ugyanis látogatás-stop volt a H1N1 miatt. Hárman ugyanis (a felnőttek és nagyfiam) be voltunk oltva, de az akkor félévest még nem lehetett oltani. Így aztán hozzánk oltástagadó nem léphetett be: volt is sértődés, fejcsóválás, meg nem értés, de a sarkunkra álltunk. Aki látni akar, oltasson. Néhányan megtették, de a legtöbben nem. Ez volt tavaly. De mi a helyzet az idei szezonban? Azok kedvéért, akik pár hete megjelent cikkünket nem olvasták, vagy akkor még nem tartották aktuálisnak, most újra közreadjuk. Mert úgy néz ki, idén is közeleg a járvány.

(tovább...)

 Mire jó a bugyola?

2011-01-03

A kórházban még mindkét gyerekem jó alvó volt. Sokszor próbáltam már eme titkot megfejteni: vajon mi lehet az oka, hogy otthon kis üvöltőgéppé változott mindkét, addig angyali módon viselkedő gyermek. Talán érezték, hogy ezen a terepen ők az abszolút uralkodók, itt már mindenkivel azt csinálnak amit akarnak? Vagy annyira kifárasztotta őket a születés, hogy az első napokban még csak ájultan alszanak, de pár nap után, épp mire hazaérünk, teljesen kipihenik magukat? Azt hiszem a titkot most, lassan 6 év távlatából sikerült megfejtenem. És ez nem más mint a bugyolálás.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Államiból magán – de miért így?

2010-07-18

Óriási átalakítások helyszíne volt az elmúlt hónapokban a Budapesti Kútvölgyi Klinika. Ugyanis magánkórházzá alakult az állami intézmény egy része, köztük a szülészet-nőgyógyászat is. Március elseje óta a vizsgálatokért, július elsejétől pedig a szülésért is keményen fizetni kell: ugyanis ekkortól egy szülés 400 ezer forintba kerül. De vajon mi a helyzet azokkal a kismamákkal, akik terhességüket a Kútvölgyiben mint állami kórházban kezdték meg, de egy csilli-villi magánkórházban fejezték azt be? Három olyan kismamával beszélgettem, akik pontosan így jártak.

(tovább...)

 Még mindig terhes vagy???

0201-01-06

Van egy gyerekem, aki két héttel előbb jött és egy másik, aki öt nappal később. Hogy melyik volt a jobb? Talán most meglepőt mondok: a túlhordás. De csak utólag. Ez itt a túlhordás reklámjának a helye. (És ha már pr, akkor már lehetne valami normális neve is, nem ez az elnyűtt pulóverekre hajazó túlhordás.)

(tovább...)
easyweb