szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Nem kell a terhesség elején beszámolni a munkáltatónak – így is védett a kismama

2014-06-18

Az új Munka törvénykönyve szerint a kismamának ahhoz, hogy megillesse felmondási védelem meg kellett mondania munkaadójának, hogy terhes – holott erről talán ő maga sem tudott és az sem biztos, hogy a főnöknek akarta volna elsőként elmondani a nagy hírt. Mostantól erre nem kötelezhető: az Alkotmánybíróság szerint alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének rendelkezése, mely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának - ezért most a testület megsemmisítette a rendelkezést. Az ombudsman indítványára indult el a törvény felülvizsgálata.

(tovább...)

 Vannak országok, ahol egyáltalán nincs fizetett szülési szabadság

2014-06-16

Mindig érdekelt, hogy a világ egyes részein, hol mennyi idig maradhatnak az anyák szülési szabadságon. Írtunk is már a belga, a spanyol és a holland helyzetről, de mit sem tudtam eddig (többek között) India vagy Új-Zéland helyzetéről.  Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) jelentése szerint mindössze három olyan ország van a világon, ahol egyáltalán nem létezik szülési szabadság: Omán, Pápua Új Guinea és az Egyesült Államok egyes részein. Az ILO-nak nincs adata Suriname-ról. Ami Amerikát illeti, öt olyan állam van, ahol nincs fizetett szülési szabadság: New York, New Jersey, Kalifornia, Hawaaii és Rhode Island.

 

Nézegessétek a térképet és örüljetek milyen jó helyzetben vagyunk. :)

 

(tovább...)

 Az anyaság olyan, mint egy munkahely: néha fel lehet állni és lehet nemet mondani

2014-05-05

Nézem magam körül a kisgyerekes anyukákat, van elég. A gyerekek gyönyörűek, édesek, mindegyik egy külön csoda. Az anyukák pedig vagy lestrapáltak vagy túlkíméltek – de hol van az az anyuka, aki jól érzi magát a bőrében, és boldog családanya? Szerintem kevesen vagyunk, akik tudták, mire vállalkoznak, mikor gyereket szültünk. Erre a sokkra nem készítenek fel minket.

(tovább...)

 Mikor van ideje egy anyának dolgozni?

2014-03-10

Komolyan nem értem, hogy anyák hogyan tudnak 6 óránál többet dolgozni. Nekem egyszerűen nem fér bele az életembe napi 8 óra munka. Igaz, hogy abban a 6 órából olyan fókuszált a figyelmem, olyannyira nem tévelyedek át facebookra chatelni és Berki Krisztián herevasalására sem kattintok, bármennyire is szeretnék (brrr), nem is megyek el ebédelni és kávézni, nem csacsogok – hanem dolgozom. Ez azt jelenti, hogy kettőre általában kész vagyok minden tekintetben: a munkámmal és agyilag is. Aztán olvasom itt-ott, hogy XY karrierjét építő nő, este 6-ig ül az irodában. Más kérdés, hogy dolgozik-e. Aligha.

(tovább...)

 Gyed mellett is lehet dolgozni

2014-01-13

A gyes mellett eddig is lehetett dolgozni, de amikor a 18 hónapos gyerek mellől visszamentem dolgozni, akkor bizony le kellett mondanom a gyed 60 ezer forintjáról és jött helyette a gyes 28 ezre. Ami valahol disznóság, mert én a gyedre jogosult voltam, miért vennék el ezt az ellátást? Most már lehet a gyed folyósítása mellett dolgozni, de csak ha a ded már elmúlt 1 éves.

(tovább...)

 Kismamák a munkaerőpiacon – milyen jogaik vannak?

2013-11-11

Repka Ágnest régóta érdekli a nők helyzete, az esélyegyenlőség vagy inkább az esélyegyenlőtlenség – éppen ezért lett HR szakértő, valamint munkajogi szakokleveles tanácsadó. Két és fél évvel ezelőtt, kislánya születése után indította útjára a Dolgozó mami blogot: azóta szinte minden idejét a kismamák és anyukák számára nyújtott munkajogi- és karrier tanácsadás tölti ki – kiderült ugyanis, hogy rengeteg a kérdés, a bizonytalanság, a kismamák koránt sincsenek tisztában jogaikkal. Olyannyira nagy az érdeklődés ezen terület iránt, hogy Ágit egyre többet hívják előadni, kerekasztal beszélgetésekben résztvenni. De ez még így is kevés volt Ági szerint, aki szeretné ha ezek a hasznos információk minden érintetthez eljutnának. Ezért született meg a Jogod van hozzá! – egy kisokos kismamáknak minden munkát érintő infóval.

(tovább...)

 Jön az új gyed-szabály - egy összegben felvehető

2013-10-18

Mindkét gyerekemmel hagytam az állami kasszában gyedet. Ez azt jelenti, hogy két éves koruk előtt intézményesültek, nem használtam ki a két éves korig járó gyedet. Mérgelődtem is miatta, hiszen mi köze ahhoz az államnak, hogy én már dolgozom, a gyed akkor is járna – szerintem. Úgy tűnik erre más is gondolt, ugyanis jövőre érvénybe lép az a szabályozás, mely szerint, aki a gyerek 1 éves kora után munkába áll, az a fennmaradó gyedet egy összegben felveheti.

(tovább...)

 Parlamenti felszólalás helyett egy hét orrtörlés

2013-08-16

Miután kiderült, hogy idén szeptembertől a pedagógusok mennyi béremelést kapnak, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szervezete is hangot adott kéréseiknek: ők ugyanis kimaradtak. Persze, ők nem pedagógusok, "csak" gondozók. Havi 70.000 nettóval 27 év munkaviszony esetén. Hogy lesz-e eredmény, kaphatnak-e ők is sok év utén némi béremelést, egyelőre nem tudni. Az eset kapcsán felelevenítjük három politikus két évve ól ezelőtt figyelemfelhívó akcióját: ők már akkor a bölcsődei gondozók fizetésének problémáira próbáltak rámutatni, Sikertelenül. Három politikus egy héten át bölcsődei gondozónak állt. Nem mintha saját szakmájukban nem akadt volna épp egy hétig tennivalójuk, hanem mert fontosnak tartották, tartják, hogy az egyhetes akcióval felhívják a figyelmet a bölcsődéinkben uralkodó áldatlan állapotokra: úgymint a dolgozók méltatlanul alacsony bérére és az intézmények anyagi helyzetére.

(tovább...)

 A három hónapos bölcsis

2013-07-19

Amikor egy anya visszamegy dolgozni (mondjuk korábban mint a gyermek 3 éves kora) akkor hirtelen rossz anya lesz belőle. Viszont ha otthon van a gyerekkel amíg az oviba nem megy (esetleg testvér is születik időközben, vagyis helyből 6 évet), akkor viszont lusta dög és persze kinek és hol kell utána, hiszen már rég kiesett a munkaerő piacról. Mit képzel.

Vagyis akárhogy is csinálod, sehogy se tud jó lenni.

(tovább...)

 Anya egy polip?

2013-06-05

Egy anya a legritkább esetben csinál egyszerre egy dolgot. Homályba vesznek azok az évek, amikor lustán megkávéztam, aztán készítettem egy besameles csirkét, utána hajat mostam majd elmentem dolgozni. (Egyáltalán, homályba vesznek gyerekek nélküli éveim, de ez egy másik kérdés.) Most ezeket a dolgokat párhuzamosan csinálom, több-kevesebb sikerrel. Szerintem kb. ugyanannyi ideig tart, mintha egymás után csinálnám, de így mindig felmutathatok egyszerre négy darab (rész)eredményt.

(tovább...)

 Kirúgható-e a kismama?

2013-04-26

Tavaly július 1-jén lépett hatályba az új Munka Törvénykönyve, mely szerint átalakultak a várandós nőket és a kismamákat érintő ,,védelmi szabályok". Nézzük át a legfontosabb kérdéseket, melyek minden dolgozó kismamát érdekelnek:

(tovább...)

 Nem veszélyes dolgozni

2013-04-19

Vannak szakmák, munkahelyek, ahol a kismamának amint terhes lesz, azonnal fel kell hagynia a munkával. Ilyen, ha veszélyes anyagokkal dolgozik, ha apró gyerekekkel érintkezik nap mint nap például óvónőként, de ha túl sokat kell állni, az sem ideális terhesen. Aztán vannak munkák, melyek nem ártanak, sőt.

(tovább...)

 Írjuk meg a miniszteri biztosnak, miként kellene foglalkoztatni az anyákat!

2012-05-07

„Napokon belül megnyitunk egy elektronikus postafiókot, ahová egy hónapon át várjuk mindenkitől a konkrét akadályok megszüntetésére vonatkozó megjegyzéseit, javaslatát.”- mondta a Magyar Nemzet hétfői számában Szalai Piroska, aki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításának céljából kapta féléves miniszteri biztosi kinevezését. Ehhez a miniszteri biztos asszony elemzést fog készíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium számára.

(tovább...)

 Rövidebb lesz a nyári szünet?

2012-05-04

Itt a szülőszobán már megosztottam veletek a nyári szünet okozta viszontagságaimat. Bár az még más jellegű volt, inkább a gyeses anyuka összezárva egy újszülöttel és egy óvodással problémát járta körül. Jövő nyártól új kihívás előtt állunk: tudniillik, hogy hová a ménkűbe rakom majd akkor 8 éves, első osztályos gyerekemet 10 teljes héten át?

(tovább...)

 Vissza a mókuskerékbe

2012-04-25

Nemrég még azon vacilláltál, hogy mikor hagyd abba a melót szülés előtt, ás máris itt az újabb dilemma: mikor menj vissza? Bármikor is mész: mindenkinek lesz valami rosszmájú hozzáfűznivalója. Pedig nagyon fontos, hogy akkor menj vissza dolgozni, amikor úgy érzed ezzel teszed a legjobbat magadnak, illetve babádnak.

(tovább...)

 Újra munka! És ha a gyerek még egy éves sincs?

2011-10-07

Van az úgy, hogy nem lehet három évig otthon maradni. Néha kettőig sem. És bizony megesik, hogy még egy évet sem tölt otthon az édesanya. Én, a magam részéről megértem. De nem irigylem. Már 4 hónapos gyerekem mellől havonta 3 napra megléptem: dolgozni mentem. Szerencsém volt, megtehettem, olyan munkám volt, mellyel havi 3 nap kimozdulással és némi otthoni telefonálgatással azért lehetett valamicskét keresni. De a fő ok még csak nem is a pénz volt: mint a Messiást úgy vártam a napokat, amikor fel lehetett öltözni, kifesteni magam és a cél mégsem a játszótér volt – hanem vissza a nyüzsgésbe, villamosozni, buszozni – nagy kaland ez négy hónap lakás- lét és a környék 10 utcájának bejárása után.

Na de kanyarodjunk vissza Emihez, aki hamarosan nagy kalandba vág: kilenc hónapos kislánya mellől tér vissza a munka világába. Már hosszú ideje otthon van, hiszen nagyobbik, immár bölcsődés kislánya két és fél éves. Tőlünk nyugatabbra ez abszolút megszokott, épp a két-három év itthonlét adna okot érdeklődésre, nálunk viszont fordítva van.

 

(tovább...)

 Pótnagyi pótunokával

2011-03-04

Egy éves volt a nagy, amikor jött egy munkalehetőség. Heti 2-3 nap, a lelkemnek pedig éreztem, hogy ez kell. Ez kell a hónapok pelenkabűze és púderillata után. Emberek, szépen felöltözés, agymunka. Nálam boldogabban ember nem ment dolgozni, és aztán ember nem töltött boldogabban minden másnapot a gyerekével. Tökéletes egyensúly volt.

Na de ahhoz hogy dolgozni menjek kellett valaki aki vigyáz a gyerekemre napi 5-6-7 órában. Gondoltam, majd ismét segít legjobb barátom: az internet. És elkezdtem keresni. Mit ne mondjak érdekes jelöltekkel volt dolgom néhány nap leforgása alatt.

(tovább...)

 Kiságy a koleszban

2011-02-01

Gyerekkoromban mindig úgy gondoltam magamra, hogy 25 évesen már egészen biztosan lesz legalább egy gyerekem. Hiszen olyan generációhoz tartozom, amelynek szülei még húszas éveik elején-közepén vállaltak gyereket, ezt láttam példaként. Aztán 25 évesen távolabb voltam ettől a helyzettől, mint akár 20 éves koromban, így nálam is megkezdődött az az eltolódás, ami egész korosztályomra jellemzővé vált: gyerekvállalás a húszas éveink végén, harmincas éveink elején.

(tovább...)

 Karácsony – nekem ezúttal másképp

2010-12-23

Ezen a karácsonyon elsiratom az itthon töltött éveimet. Ez nem hangzik túl jól, nem is túl karácsonyos és ünneplésre okot adó, de sajnos januártól a kicsi is beszáll az intézményi létbe, azaz bölcsis lesz. Anyukája pedig dolgozó nő, rendes állásban, szerencsére rugalmas időbeosztással.Így ezekben a napokban kicsit úgy érzem, mintha mindent utoljára csinálnék: utoljára alszom összebújva ebéd után az én kis 20 hónaposommal, utoljára megyünk együtt cél nélkül villamosozni, mert az a kedvence, utoljára olvasunk ebéd utáni alvás előtt – szóval mindaz a rutin, ami az elmúlt lassan két évben másodszor is az életem része lett, nos annak pikk-pakk két két és fél hét múlva vége. Kétségbe vagyok esve.

(tovább...)

 Kinek és meddig jár ezentúl a gyes?

2010-11-09

Ha tőlem függne, hogy miként alakul a gyed és a gyes, én bizony, teljesen másképp csinálnám. Kár, hogy nem kérdez róla senki.

(tovább...)

 Mit kapsz a fizetésed helyett?

2010-09-14

Miután megszületett a babád, amellett hogy valahogy túl kell élned az első heteket, némi adminisztratív teendő is vár rád. El kell intézned, hogy megkapd a baba után járó juttatásokat. Sajnos nem könnyítik meg a hivatalok a kismama dolgát, pedig ez talán elvárható lenne.

(tovább...)

 Bölcsőde helyett...

2010-09-09

Néhány napja írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetben van az a szülő, aki állami bölcsibe készül vinni a gyerekét – vagy lesz hely, vagy - nagy valószínűséggel - nem lesz. Márpedig dolgozni kell, általában az ember lánya nem azért viszi közösségbe apró gyermekét, hogy ő közben eljárhasson manikűröztetni és daueroltatni. Vannak Budapestnek olyan kerületei, ahol különösen rossz a bölcsődei helyzet: sok a fiatal beköltöző, sok a gyerek és persze kevés a bölcsi.

(tovább...)

 Bölcsis lesz a gyerekem! Bölcsis lesz a gyerekem???

2010-08-30

Nálunk nem kellett a gyereket 4 hetes korában beíratni a helyi bölcsődébe. No nem azért teszik ezt sokan, hogy az újszülött 4 hetesen oda járjon, hanem hogy majd 2 év múlva legyen helye. Én lesétáltam a gyerek második szülinapja körül, és szeptemberben máris komoly bölcsis lett. Amilyen egyszerűen ment a beíratás, olyan nehezen a beszoktatás, a bölcsőde nem lett sem az én, sem a gyerek kedvenc helye. De ez egy másik történet.

(tovább...)

 Még egy anya az idegösszeomlás szélén

2010-08-04

Az óvodát nyárra visszakövetelők száma a b.boom szerkesztőségében máris kettőre nőtt. Ma ugyanis ezt a levelet küldte nekem szerkesztőtársam. Úgy látszik a szünet 5. hetében mindketten ugyanabba az idegállapotba jutottunk.

(tovább...)

 Anya a teljes idegösszeomlás szélén

2010-08-02

Anyukám elküldött fagyizni. Ez azután történt, hogy a lenti lakásban hallotta, amint drágalátos elsőszülöttemmel ordítok. Igen, ordítok. Egy hónap telt el a nyári szünetből, de az idegeim felmondták a szolgálatot.

(tovább...)

 Inkább beszél babájához az énekesnő

2010-07-21

Nem sok olyan énekesnő van, akinek elvileg a babája születése utáni napon fel kellene lépnie. Ez történt Váczi Eszterrel, ugyanis kislánya a vártnál 19 nappal korábban érkezett, július elsején. És bizony másnap anyukájának még koncertje lett volna. De a baba erre az előadásra már úgy tűnik nem vágyott, inkább gyorsan megszületett. Jusztin Áfra már elmúlt két hetes.

(tovább...)

 Szülés után új karrier?

2010-07-11

A  b.boom szülőszoba szerkesztőségének egyik tagja nem épp szokásos karriert tudhat a magáénak. Az ő története következik.

(tovább...)
easyweb