szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Ki lőtte a gólt, avagy az apasági teszt

2014-12-26

Rosszul csengő szavak ezek, melyek mögött csalást, féltékenységet, vitát és egy ártatlan babát vélünk látni. Ha az apának kételye van, már a várandósság alatt egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy valóban ő a magzat édesapja vagy sem. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvostól megtudtam, hogy már itthon is, a magzat 8 hetes korától megtudható, hogy a feltételezett személy-e az apa. A szakorvos neve alatt működő szakértői irodában többek között ezzel is foglalkoznak.

 

(tovább...)

 Terhesszex: lehet vagy tilos?

2014-12-15

Az esetek többségében igen, lehet. Feltéve, ha nincsenek bizonyos komplikációid, a szex semmiféle kockázattal nem jár, sem rád, sem a magzatodra nézve. A babát körülvevő magzatvíz kipárnázza őt és megvédi a méhedet.

Ráadásul a méhnyakat elzáró nyákdugó segít abban, hogy ne jussanak be a különböző fertőzések – persze ez sem áthatolhatatlan, ha a partnered mással is él szexuális életet, akkor mindenképp védd magad óvszerrel.

Bizonyos körülmények között, változtatnod kell a szexuális szokásaidon vagy teljesen tartózkodnod kell a szexuális élettől végig vagy a terhesség egy részében.

 

(tovább...)

 11 dolog, amit másképp csinálnak a férfiak és a nők

2014-11-28

Vásárlás, gyereknevelés, házasság, vita, öltözködés és jövőkép - tényleg ennyire mások vagyunk? Vicces összeállítás, bár van némi alapja...

(tovább...)

 25 dolog, amiben megváltozik a párkapcsolatod, miután gyereked lesz

2014-08-06

Nincs mit szépíteni – ha gyerek kerül a házba, akkor sok minden megváltozik: köztük a párkapcsolatod is. Más lesz, de nem feltétlenül rosszabb!  A vicc kedvéért (persze van igazságalapja mindnek!) itt van 25 dolog, amiben más lehet a kapcsolat köztetek, ha megérkezik a harmadik családtag. Hány igaz rátok?

(tovább...)

 Szuperanyu színre lép – elképzelések a gyereknevelésről

2014-07-28

Mielőtt nem estem bele ebbe a mély szakadékba (mármint a terhességbe), én olyan tutin tudtam mindent, hogy csak na. Arcomon értetlen mosollyal hallgattam nővérem sirámait arról, hogy milyen is gyereket nevelni (egyedül), fogalmam sem volt mi az a 24 órás szolgálat és állandó készenlét. Úgy éreztem sziklaszilárd elveimet és kialakult nézeteimet a gyerekekről senki és semmi nem képes megingatni. Erre egyetlen dolog volt képes: egy (majd két) gyerek.

(tovább...)

 Amikor az apa csak egy spermadonor

2014-07-18

Magyarországon nem egyszerű egyedülálló nőnek gyereket vállalnia, ha nem szeretné ehhez a férfiismerősei segítségét kérni. Különöen nehéz, ha azt is szeretné, hogy a gyerek később megtudhassa, ki a biológiai apja. A nem anonim spermadonáció nálunk egyelőre nincs szabályozva. A donort külföldről kell beszerezni. Interneten. Van, aki már kipróbálta.

(tovább...)

 Kismamáknak/kispapáknak kötelező

2014-07-04

Amikorkismama az ember lánya, akkor amellett, hogy minden sarkon kismamákba botlik, szeret erről a ténmáról olvasni, filmet nézni, beszélni. Így aztán alapvető feladat, hogy akarja nézni az e lmúlt évek kismamás témájú filmjeit. Ilyen a Babák, Thomas Balmes filmje. Ez nem egy szuperbabákról szóló hollywoodi szuperprodukció. Ez a film magáról az életről szól.

(tovább...)

 Apák napjára

2014-06-19

Anyák napja dátuma mindenki előtt ismert, de ez a június harmadik vasárnapja feledésbe merül a legtöbb a helyen. Pedig azért őket is fel lehet köszönteni, még ha mi is vagyunk a szebbik nem.

Apapara posztja.

(tovább...)

 Tudod, mit csinál a gyerek nélküled a bölcsiben/oviban?

2014-03-27

Amikor két éves gyerekemet először hagytam a bölcsődében, úgy éreztem az együtt töltött két év egy pillanat volt csupán. Azt kérdeztem magamtól: azért szültem, hogy utána beadjam egy ilyen neveldébe? Ahol azt sem tudom mi történik vele?

Ma is megesik, hogy az óvodába érkezve valami sebesülést találok a gyereken. Sírtál? Sírtam. Nagyon? Nagyon. Én meg közben hol voltam, mit csináltam - kérdezem magamtól. Lehet, hogy épp nagyokat nevettem a kollégáimmal, amikor ő meg itt sírt. Dunsztom sincs mi van vele egész nap. Az apapara blog írójának sincs. Ahogy szülők millióinak sincs.

(tovább...)

 Színház gyerekkel - milyen élmény a szülőnek?

2014-02-27

Bár felnőtt darabra minden szökőévben jutunk csak el, a gyerekek színházba járatását fontos feladatként tartom szem előtt. Mivel csakis mások által ajánlott darabokra járunk, viszonylag ritkán nyúlunk mellé. Személyes kedvenceim a Fehérlófia a Bábszínházban és a Hang-villa titka a Centrálban. De láttunk már remek Bárány Boldizsárt a Radnótiban. Persze, amíg kicsik voltak a gyerekek, sok rettenetes kultúrházi előadásnak nevezett valamin vettünk részt: ahol 'szervusztok gyerekekkel' kezdődik az előadás, sokszor már futottam is volna el. De a babaszínház blődségei után a 6-8 éveseknek szóló remek előadásokhoz érkeztünk. Apapara még nem tart itt, bár ő is látott már olyan darabot, mely mind a 2 évest, mind őt, elvarázsolta.

(tovább...)

 Apák ötvenen túl

2014-02-14

Több ötvenen felüli apa van az ismeretségi körömben – ez már a második ’almuk’, némelyiknek a gyereke idősebb mint a tulajdon unokája. Felneveltek egy generációt és most – természetesen ifjú feleséggel az oldalukon – másodszor is bölcsilátogatókká válnak. Az anyák korán folyamatosan fennakadunk: évekkel ezelőtt felkaptuk a fejünket a 35 feletti kismamára, ma már jószerivel a 40 felettinél húzzuk csak kicsit magasabbra a szemöldökünket. Az apa meg lehet akár 80 éves is? Teljesen mindegy? Hát nem.

(tovább...)

 5 fontos dolog, amire az anyukák kérik az apukákat

2014-01-17

Amikor egy párból ’anya és apa’ lesz, örökre megváltozik az életük. A szülővé válás sok tanulással, örömmel, frusztrációval, váltakozó érzelmekkel jár. A nehezebb érzelmeknek és érzéseknek néhány anya számára bizony nehéz hangot adni – általában butának érzik magukat, azt gondolják meg kellene tudni birkózniuk az adott dologgal (főként, ha senki más nem beszél róla). Nem tudják, miért éreznek úgy, ahogy éreznek – főként ha soha nem gondolták volna, hogy az anyaság ilyen összetett érzésekkel jár együtt.

(tovább...)

 A mama altat! Nem te!

2013-11-21

Van az úgy, hogy csak az anya kell. (meg persze van amikor csak az apa) Lettem én már ellökdösve játék mellől. de az apa is kapott már ezt-azt, amikor ő kért puszit, látva hogy én mennyit kapok. Ezt lehet rossz néven venni, lehet elleni küzdeni, én biztos a könnyebb ellenállás és a kevesebb sírás és ordítás irányába megyek. Ha nem kellek, majd kellek később, máskor. Apapara küzdelmei nagyon roszuleső, ám nyilván nem komolyan gondolt mondatok ellen.

(tovább...)

 Padon ülő, overprotektív, túlkompenzáló

2013-11-07

És még sorolhatnám: juhász, dunsztja sincs, infantilis, trendszetter. Ezek bizony játszótéri szülőtípusok. Én is írtam már korábban róluk, most az apapara blog íróját ihlette meg ez a környezet.

(tovább...)

 Fullad a gyerek? Hívjon egy másik számot!

2013-10-31

Amikor fullad a gyerek és a telefonon hívott mentők/ügyelet/bármi már a harmadik újabb telefonszámot adja, az állati kiakasztó. Kórházas élményem nekem is volt nemrég, de a hirtelen, pánikszerűen érkező baj sokkal rosszabb lehet. Az Apapara írója ezen a héten nem elmélkedik, hanem beteg gyereket szállít kórházba.

(tovább...)

 Apa szőrteleníti anya lábát?

2013-10-21

Van egy gyerekkönyvünk, amiben a kedvenc részem amikor anyuka arról mesél benne a kislányának, hogy olyan nagy a hasa, amikor a kistesót várja, hogy már nem éri el a lábát, ezért apukának kell leborotválni/legyantázni. A terhesség alatti hormonális változások miatt erősebb, sötétebb dzsungel nőhet rajtad mindenfelé, olyan helyeken is, ahol eddig soha. Ettől nem árt megszabadulni – akár apai segítséggel, akár nélküle.

(tovább...)

 Apa vagyok, vállalom!

2013-10-10

Én nem, én anya vagyok, de az apapara blog eheti bejegyzése az apa-férfi kettősségről szól. Ez a kérdés a nőket is érinti, szerintem jó is ha érinti. Aki túlzottan belemerül az anya-vagyok-nem-nő szerepbe, az könnyen ott találhatja magát feladat nélkül egy pár tizenéves gyerek anyukájaként. Kell a nő is, akinek van munkája, hobbija, barátai, kedvelt időtöltése - nem szabad erről lemondani, ezzel együtt válhatunk csak jó anyává. Szerintem.

(tovább...)

 Nincs otthon a mama, lehet cincogni?

2013-10-03

Kettőnk közül még csak én utaztam el, de én már többször is két-három napra. Férj ilyenkor helytállt, egy, később két gyerekkel is. A rendszer nálunk sem borult, bár voltak engedmények, általam nem engedélyezett filmek, némi hamburger (nem mintha amúgy nem a férj főzne nálunk, de ilyenkor lazít ő is), de alapvetően nem ugráltak a fején éjfélkor és óvodába is kellett menni. Az Apapara blog szerzőjénél sincs ez másként: vicces összegzés pár napról anya és feleség nélkül.

(tovább...)

 Párosan (is) szép

2013-08-28

Sokszor elképzeltük már, sose tettünk semmit. Sokszor tudtuk, hogy nagyon ránk férne, mégis lusták voltunk szervezkedni. Aztán két hónappal ezelőtt azt mondtuk: eljött az idő. Eljött az idő, hogy két-három napot kettesben, gyerekek nélkül töltsünk. Egyik gyerek egyik nagymamához, másik a másikhoz, és azon kaptuk magunkat, hogy megyünk! Nem messze, mindössze 50 km-re Budapesttől, de ez kit érdekelt.

(tovább...)

 A hiszti, ami épít

2013-08-15

Nem kell tökéletesnek lenni, nem kell szuperszülőnek lenni, elég ha elég jók vagyunk. A hisztiző gyerek egy próbakő, ha úgy fogjuk fel, mint a szülőfejlődés része, akkor még nyerhetünk is vele - pszichológusként talán könnyen mondja ezt az apapara blog szerzője. Én még sosem éreztem, hogy a tehetetlen düh, ami elborít, valami jót szülne...

(tovább...)

 Apás dalok

2013-08-01

Volt már bejegyzés a diafilmekről, a gyerekdalokról és a mesekönyvekről, most íme egy bejegyzés azon dalokról, melyekban valamiképp szerepet kap az APA. Az Apapara blog legújabb gyöngyszeme.

 

(tovább...)

 Pihentető-e a gyerekkel nyaralás?

2013-07-18

Apapara szerint nem. Szerintem sem. A szülői feladatok ugyanúgy megvannak, gyerek után futkosni, megfelelő tápértékű ételt keresni (te beérnéd egy dinnyével is), alvásidőben árnyas helyet keresni, este nem kimozdulni. Persze azért lehet vele a tengerparton várat építeni, leenni magunkat fagyival és összebújva aludni a strandon. És ez azért jó.

(tovább...)

 Pszichológushoz jár a pszichológus

2013-07-11

Minden gyerekkel járni kell valahová. Mi a naggyal mozgásfejlesztésre, pszichodrámára a beilleszkedési dolgok miatt, a kicsivel pszichológushoz és újabban kineziológushoz a kaki-gondok miatt. Ritkán gondolok arra, hogy nekik, a segítőknek is kell néha segítség. Éppen most olvastam ki egy könyvet a pszichoterapeutáról, aki maga is rendszeresen jár pszichoterápiára. (Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka) Az apapara blog pszichológus szerzője ebben a posztjában arról ír, hogy ő is pszichológushoz jár.

(tovább...)

 Disztingváljon-e a kétéves?

2013-07-04

Bár kakitéma már nálunk is volt itt a szülőszobán terítéken, most lássuk egy kicsit más feldolgozásban: az apapara blog bemutatja a kakit, a pukit, a böfit - csak egy kicsit másképp.

(tovább...)

 Elmenekülhet-e az apa?

2013-06-27

Hol csúszik félre a családi élet? Miért ül mindenki a saját számítógépe előtt, miután lefeküdtek a gyerekek? Miről beszél egy házaspár? És a legfontosabb: elmenekülhet-e az apa? - az apapara blog szerzője színházba ment és ezekkel a kérdésekkel szembesült.

(tovább...)

 Jelek melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a gyerekorvosodat

2013-06-07

Nagyon vártam az első találkozást a gyerekorvosunkkal. Én vagyok az anyuka, ez felfoghatatlan státusznak tűnt akkor régen, 5 és fél évvel ezelőtt. Még a kórházban is az ’anyja neve’ rubrikába majdnem a saját anyám nevét írtam – mikor leesett, hogy mostantól bizony ez én vagyok. Szóval bizakodva vártam az orvost, aki első látásra nagyon szimpatikus volt. Pár hónap alatt a doktor úr abszolút leszerepelt.

(tovább...)

 Egyenlő-e a két szülő?

2013-06-06

Amikor kisfiam éveken keresztül azzal boldogított minket, hogy 5-kor kelt, akkor felváltva keltünk az apával - egyik reggel ő, másik reggel én - akkor sokan elcsodálkoztak, hogy hogyhogy az apa is felkel? Hát hogyhogy hogyhogy? Ő is a felmenője, nem? Ő nem kelhet? Ráadásul akkor már én is dolgoztam, mert nem csecsemőkorában csinálta ezt a kikészítő mutatványt - pont ugyanannyit ásítoztam én is a munkahelyemen az én reggeleimen, mint ő az övéin.

Apapara ezen a héten a nemi egyenlőtlenségekről ír.

 

(tovább...)

 Pszichedelikus horror a könyvespolcon

2013-05-23

Kedvenc mesekönyvem a Graffaló: jó a sztori, jó a történet vezetése, a rímek, a humora. Nem tudtam ráunni pedig olyan 6 éve folyamatosan mesélem. Vannak mesék melyektől a víz kiver: ilyen Bogyó és Babóca, de Anna és Peti is 3 év folyamatos mesélés után idén önkéntes számüzetésbe vonult a polcunkról. Az Apapara blog érdekesen kategorzálja a mesekönyveket...

(tovább...)

 A férfi húzzon szoknyát, ha gyereket akar

2013-05-13

Azoknak a férfiaknak akik kiltet (közismertebb, de nem kedvelt nevén skótszoknyát) hordanak jobb minőségűek a hímivarsejtjeik, állítják skót (mi más?) kutatók. Szerintük, ha a férfi kiltet visel – természetesen alsónadrág nélkül -, akkor a spermáik hűvösebb és számukra ideálisabb környezetben lesznek, így igen termékenyek maradnak.

(tovább...)

 Minimumfogyasztás a gyerekbarát hely összefüggései

2013-05-02

A kismamák olykor csoportokba verődve bizony odaszoknak egy jó kis kávézóba. Nyilvánvaló, hogy délelőtt 10 és 12 vagy délután 4 és 6 között nem fogják végigenni az étlapot és az apró gyerekek sem fognak a kínálatból tízóraizni/uzsonnázni. Azért annyi jóérzés mindenkiben van, hogy nem fog üres asztal felett csacsogva melegedni, egy-egy tea, limonádé, kakaó mindenkinél ott lesz. Van azonban olyan kávézó, ahol megelégelték a kismamatalálkozókat: minimális fogyasztást írtak el. Apapara dühöng. Megértem.

(tovább...)

 A szörnyűséges kétéves

2013-04-18

Jah, ez már a dackorszak, legyint rá a meghatározott mintájú pokrócért ordító egyévesre a néni a villamoson. Pedig AZ még nem az igaz. AZ csak két éves kor körül jön el. Kérdés, hogy mikor múlik el. Múltkor egy pszichológustól megtudtam, hogy nem kezeltem jól egyik gyerekem dackorszakát sem, ezért a 4 és 8 évesem megkésett dackorszakban van. Aha.

Apapara biztos felismerné előbb, hogy nem múlt el aminek már el kellett volna. De kétévesen még csüdig benne vannak.

(tovább...)

 Apa-skills - avagy mit tanult az apa az apaság hónapjai alatt?

2013-03-29

Apa összegyűjti, hogy milyen képességekre tett szert az elmúlt 22 hónapban, mióta fiacskája megszületett. Úgy tűnik sokat nem fejlődik az anya/apa, mert a "nem megy" kategória számos eleme, nekem a 8 éves gyerek mellett sem megy. A különbség annyi, hogy mi már nem csak a bölcsi és az ovi elnevezést keverjük konstans, hanem a gyerekek nevét is. Na de hogy ti is értétek: ismét tanulságos lista az apapara blogon.

(tovább...)

 A babakocsis anyát nem érdekli a gyereke?

2013-03-21

Egy nagyon durva mondat következik: "...a babakocsis anyukák egyszerűen nem érdeklődnek annyira a gyermeknevelés kérdései iránt..."

A mondat Bagdy Emőke pszichológus szájából hangzott el. Apapara kritizál, nem is kicsit, de jól teszi. Aki hordoz, aki babakocsizik, aki igény szerint szoptat és aki nem, olvassa el, érdemes.

(tovább...)

 Spock a polcon

2013-03-14

Régen minden gyerekes háztartásban volt a polcon egy Spock. Így, egy Spock, ugyanis fogalom volt, nekem is valahonnan van itthon kettő, kit tudja honnan. Hogy van-e benne bármi ma is használható tudás, arról ír az apapara blog szerzője.

 

(tovább...)

 Férfiak, akik nem félnek kipróbálni milyen a terhesség

2013-03-08

Mi rosszabb a szülés vagy a  herén rúgás? Régi vita ez férfi és nő között.  Most a férfiak belekóstolhatnak a terhességbe. Megtudhatják milyen az, amikor egy ököl vagy egy térd, esetleg egy könyök, úgy két héten át egyetlen pontot nyom a bordák alatt? Hogy milyen éjszaka arra ébredni, hogy a lábam úgy görcsöl, hogy legszívesebben felrúgnám a mellettem békésen horkolót? Hogy ha induláskor leesik a kulcsom a földre, inkább otthon maradok sírni egész nap? Nem hiszem, hogy ezeket megtudnák.

(tovább...)

 Kötődés nem egyenlő kötődő nevelés

2013-03-06

A kötődés nem egyenlő a kötődő neveléssel. Erről inkább írjon az Apapara blog szerzője. Íme a trilógia második része.

(tovább...)

 A kötődés és az ő fajtái

2013-03-01

Amikor bölcsibe ment a nagyobb gyerekem, képtelen volt megszokni. Nem 5 percet bőgött reggel, hanem nonstop, reggel 8-tól du. 4-ig. Heteken át, mígnem feladtuk. Erős a kötődés, ez jó, az lenne baj, ha nem sírna - vigasztaltak. Négy évvel később a kicsi besétált a bölcsődébe és egy mukkot nem szólt. Nem sírt sem akkor, sem hetek múlva, ahogy azt jósolták. Ő vajon már nem kötődik hozzánk?

Apablog a kötődésről, pszichológusszemmel, 1. rész.

(tovább...)

 Hogyan neveljünk diszkriminációellenes gyereket?

2013-02-21

Fiam óvodájában az óvónő a következőképp írta le a gyerekeket: Petike, Gizike, Jánoska, Arab Gyerek, Katika. Ahogy olvasom ez a nevtanban sincs másképp. Siralmas.

Apapara tanmeséje.

 

(tovább...)

 Drágám, porszívózzak vagy szeretkezzünk?

2013-02-20

Elég idegesítő tanulmányra bukkantam a héten a neten: a Washingtoni Egyetem szociológusai szerint azok a férfiak akik jobban kiveszik a részüket az otthoni munkából, kevesebbet szeretkeznek. Nemrégiben egy hasonló tartalmú európai kutatásról hallottam: eszerint azok a házasságok a tartósabbak, ahol a férj és a feleség nem osztozik egyenlően a házimunkában. Csak a nő gürizik. Azaz, ha házias a férjed, akkor vagy elváltok, vagy csak nem lesz szex. Jó hírek.

(tovább...)

 Apák alacsony tesztoszteronnal

2013-02-14

Egy igazán Bálint-napi iromány az apaparáról. Vajon miért csökken az apa tesztoszteronszintje, ha a gyereke közelében van? Például ha mellette alszik? És hogyan  lesz ettől (márnint az alacsonyabb férfihormon szinttől) jobb fej mint apa? Nincs finomkodás, belevág a közepibe, olvassátok el.

(tovább...)

 Apás helyett kutyás szülés?

2013-02-01

 

Én a férjemen kívül nincs lény a Földön, akit magammal vinnék, vittem volna egy szülőszobába. Olvasok sztorikat bent lévő anyákról, együtt vajúdó tesókról, támogató barátnőkről, még ott is ordibáló anyósokról – még csak az kéne! Sőt, az otthonszülés legelszántabb hívei a nagyobb gyerekeket sem tiltják ki a szülés helyszínéről. Ennél bizarrabb dolgot elképzelni sem tudok. Meg persze a gyerek számára rémisztőt, rettenetest és érthetetlent. Én magam is úgy érezném, moderálnom kell magam, itt kérem nem lehet lesikítani a falról a tapétát.

Na de most nem is a gyerekekről és a szülés rejtelmeiről akartam értekezni, hanem arról, hogy vajon ott legyen a házikedvenc a szülőszobában?

 

(tovább...)

 Hány perc beszélgetés jut egy nap?

2013-01-31

Két gyerek mellett a fontos dolgok ideje este 10 és 11 között jön el - ekkor kéne megbeszélnie a felnőtteknek mindazt, ami

- nem gyerekfülnek való (veszekedni vagy épp örömködni)

- amibe bele kell mélyedni, nem lehet egy orrtörlés és egy cipőkötés közt elintézni.

Nekem ehhez már nincs kedvem este. Hullafáradtan zuhanok ágyba, nem lelkizek, a gondok köszönik jól vannak a szőnyeg alatt, veszekedni meg lehet napközben telefonon is (vagy a gyerekek előtt). Ugyanez áll a gyerekre: 5-kor, mire hazaérünk, bekerülök a vacsora-mosás-épp milyen házmunka akad spiráljába, és azt veszem észre, hogy annyit tudok mi volt az ebéd az oviban/isiben. Az apablog írójának ugyan még csak egy gyereke van, már találkozott a fenti problémákkal. Vagy hasonlókkal.

 

(tovább...)

 Egy baba életének főszereplői

2013-01-17

Apu, anyu, mama, papa, anya, apa - nevezzük őket bárhogy, ők a világ közepét jelentik egy kisbaba számára. Mi van, ha a gyereknek mellékszereplőkkel (nagyszülők, unokatesók, ilyesmik) kell beérnie? És álljon-e mindig rendelkezésre, ugrásra a két főszereplő? Erről mereng az apa-blog apája.

 

 

(tovább...)

 A 19 hónapos és az ő tudománya

2013-01-10

Na nem a képességfejlesztőn szerzett tudománya, csak úgy egyszerűen: mit is tud egy 19 hónapos? És mit nem tud? Kell-e aggódni, ha igen mikor? Figyeljük-e árgus szemekkel a nagykönyvet és gyerekünk minden fejlődési fokát? Apapara ezen a héten erről elmélkedik.

(tovább...)

 Jöhet a gyerek?

2013-01-03

Legyen biztos meló, lakás, szerető férj, nyaraló hogy nyáron se otthon főjünk a csecsemővel, na és akkor talán készen állunk és jöhet a gyerek. Csak épp addigra olyan 50 körül járhatunk...Van-e idális pillanat? Nincs. Erről értekezik az apapara blog írója.

 

 

(tovább...)

 Rokonsoroló - apapara tollából

2012-12-27

Bonyolult család vagyunk. Az újonnan bekerülők sokáig nem is próbálják megérteni ki mindenki vált el, házasodott újra, csinált nemzett újabb gyerekeket. Nagy családi összejövetelekkor ezért rengetegen üljük körül az asztalt. Az e heti apablog posztbóll kiderül, hogy a család ugyan nagy, de a világ bizony kicsi.

 

(tovább...)

 A bölcsiskarácsony szülői mintázata

2012-12-20

Pistike, mosolyogj - és már kattan is az okostelefon. Holott Pistike épp ugyanúgy eszik, mint ahogy otthon szokott, anyuka mégis a tülekedés kellős közepén gondolja fontosnak a fénykép elkészültét. Igaz, hogy a többi gyerek miatta nem fér a tányérjához, miatta kezd elordítani - nem baj, lényeg a jó fotó. A bölcsiskarácsonyról nekem ez jut az eszembe, én évekig egy 20 nm-es étkezőben tülekedtem, 30 gyerekkel és csatolt szüleikkel (volt ki kettőt is hozott, a pofátlan) együtt. Az apapara blog szerzője élete első ilyen eseményén járt. Egy igazán találó bejegyzés a Válium nélkül is működő bölcsinénikről és a szülők tipológiájáról.

(tovább...)

 Segítség, a gyerek elveszett az ajándékok között!

2012-12-06

Van-e értelme egy pár hónapos/pár éves gyerek elé zúdítani karácsonykor szívünk legjavát? Mármint ha úgy gondoljuk, azok az ajándékok hegyei volnának. Garantálom, hogy nincs.

Kétéves gyerekem karácsony napján délután 2 és este 10 között 33 csomagot bontott ki, dobott félre, és kérte a következőt. Nem örült semminek, nem volt ideje sem feldolgozni, sem kiélvezni a rengeteg játékot, hiszen máris ott nyomakodott a következő rokon: bontsd ki ezt is kicsikém!

Én szívesen buzdítanám arra a rokonaimat, hogy élményt adjanak: vigyék el színházba, cirkuszba, focizni a parkba, beszélgetni úgy hogy csak rá figyelnek...Az apablog írója sem engedélyezi az ajándéktömegeket.

(tovább...)

 Az apa, aki megette a kölesgolyót

2012-11-30

Kölesgolyó, buláta, csőröspohár és cumisüveg - avagy nassoljon-e két étkezés között az a gyerek. Táplálkozástan második rész - az apa tollából.

(tovább...)

 Enni, de mit? A baba táplálása - Apapara 3. rész

2012-11-22

Mit adj, mit ne adj, meddig szoptass, ne nyalja fel a padlót, kell-e nasi vagy sem, kell-e tea vagy sem, kell-e esti kakaó vagy sem...a táplálkozás, pontosabban a táplálás rengeteg kérdést vet fel már egy apró gyerek esetében is. Apukánk most erről elmélkedik. Lesz második rész is!

 

 

(tovább...)

 Visszatérés az életbe: amikor a gyerek bölcsibe megy - apapara 2. rész

2012-11-15

Bölcsi vagy nem bölcsi? Ha bölcsi, gonosz törtető anya vagy, ha nem bölcsi, kiesel a melóból, lusta vagy, csak otthon akarsz ülni. Jóindulatú beszólás mindig akad. Mindenki döntsön saját vérmérséklete szerint: van akit arra lehetne ítélni, hogy kihasználja a gyest, másokat öt lóval sem lehetne visszavontatni a munkahely közelébe. Az apa-blog írója bölcsibe szoktat. Tapasztalatairól, paráiról itt olvashattok.

(tovább...)

 Álomfejtés - apapara 1. rész

2012-11-08

Amikor valakinek gyereke születik, általában az alvás, illetve annak hiánya miatt szoktuk már előre sajnálni. Magamat is piszokul sajnáltam, amikor évekig nem aludhattam (és tulajdonképpen immár 8. éve még mindig nem alszom) annyit amennyit akarok. Persze hol vagyunk ma már a kezdeti zombiságtól, attól hogy mindent odaadtam volna egy átaludt éjszakáért. A titok nyitját nem tudom. Ha újra lenne kisbabánk itthon, megint tanácstalanul állnék a kérdéshez. Az apapara blog kispapája sincs ezzel másképp.

(tovább...)

 Nézzük az apa oldalát!

2012-10-19

Apa, mint az a férfi, akinek a gyerekét a szíved alatt hordtad. Aki testéből lett annak a kicsi testnek a fele, akit nap mint nap a karodban tartasz. Az apa, akinek egy része, mindig veled lesz a gyereketek által.

(tovább...)

 Túlélni az első heteket

2012-10-03

Van egy nagyon régi film, ami arról szól, hogy egy házaspárnak sehogyan sem akar összejönni a baba. Nagy nehezen sikerül, egyből kettő is, végignézhetjük a terhesség minden fájdalmát és szépségét, a „mindent kívánok”-tól a „már nem bírok felállni a karosszékből”-ig. A film legvégén megszületnek a babák, anya és apa hazaindulnak a kórházból. Mindketten bekötnek egy-egy gyereket az ülésébe, beszállnak az autóba és ahelyett, hogy hazaindulnának egymásra néznek és azt mondják: - És most, hogyan tovább?

(tovább...)

 Újabb gyerek? Most kösz nem

2012-07-11

Évekkel ezelőtt nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy hónapról-hónapra rettegtem, hogy véletlenül – a gondos védekezés ellenére – valahogy mégis terhes leszek. Aztán jött az elhatározás a babáról, ami végre megszüntette ezt a görcsöt, nem is tartott sokáig a próbálkozás: írd és mondd, az első alkalommal jött össze mindkét gyerekem. A terhesség 9 hónapja ebből a szempontból is remek: ha valamitől, hát a teherbeeséstől nem kell félned.

(tovább...)

 Fájjon-e a szülés?

2012-05-02

Ha valaki fájdalommentességet ígér neked a szülésnél, akkor nem mond igazat. A szülés fáj, nagyon fáj, holott egyedülállóan a fájdalmak között, nem jelez bajt. Mégsem lehet olyan elviselhetetlen az a fájdalom, ha nők milliói többször is vállalkoznak rá életük során. Még én is kétszer vállalkoztam, pedig nálam gyávább kevés van.

(tovább...)

 A második postpartum post avagy nevelés és hordozás kritikai szemmel - Kispapanapló befejező rész

2011-08-31

Sámuel tehát megszületett egy hónapja, azóta tart a küzdelem, hogy milyen szülők is legyünk. Felmerül ugyanis pár kérdés, a válaszokat tekintve van némi megoszlás. Meddig lehet hagyni sírni? Mikor elég megsimogatni, és mikor kell már felvenni? Ha felveszed, hogyan vedd fel? Milyen gyakran etesd? Mit jelent egyáltalán az etetés? A mell táplálék, vagy szocializációs közeg is egyben? Mikortól lehet külön aludni, mikortól lehet külön szobában aludni? Mennyire kell komolyan venni a gyermekágyat? Mikortól lehet vele mászkálni? Buszozni? Légkondizni? És nem utolsósorban: babakocsi, manduca, bondolino, mei tai, kendő, kenguru, baby-björn, hátizsák vagy nejlonzacskó?

(tovább...)

 Az első postpartum post avagy alternatív szülés kritikai szemmel- Kispapanapló 28. rész

2011-08-24

Előre szólok, hogy ez a post megosztó lesz, vitaindító úgymond, bár be nem szállok, dehogy.

Vissza kicsit az időben, még a születéshez, sőt, még korábbanra.

Amíg az Eszter terhes volt, addig a hasa lett közkincs, amikor szülni készült, akkor mindezen örömöknek a méhe és annak tágulása örvendezett (ajánlom az idevonatkozó klipet, sőt, az egész filmet is - mi is írtunk róla - a szerk.), most pedig  a tej és annak forrása, a mell. Megszűnt test- és énhatárok, kollektív terhesség, szülés és szoptatás dívik. Amivel alapvetően egyetértek, nem kell ezeket tabusítani, csak ugyanezek a testrészek, vagy legalábbis ezekhez közeli helyek, dombok, hegyek - nem is folytatom, mert most értettem csak meg ennek a számnak a pajzán vonatkozásait - talán nem elítélendő módon, olykor más célokat is betöltenek. Disszonáns érzések feszülnek bennem, mert ami korábban az intim életünk része volt, az most diszkrét publicitást kap.

Node vissza a tárgyhoz.

 

(tovább...)

 Realtime szülés - Kispapanapló 27. rész

2011-08-17

Holnap lesz egyhetes a Sámuel, ma este lesz az előestje, holnap egy hete lettünk család, születésnapi, giccsbe hajló blogbejegyzés következik! Realtime-ban.

Vissza tehát augusztus  egyik első napjára, este fél 7-re.

Összecsomagoltunk (Sámuelcsomag, Esztercsomag, Kajacsomag, Dávidcsomag), elindultunk, buszra föl, buszról le, aluljáróba le, táskák lepakol, bérletszelvény előkeres, mozgólépcső, metróra fel, metróról le, lépcsőkön fel, kórházba be, cipővédőket fel, csengő, szülészetre be, alternatív szülőszobában lepakol, vizsgálóba be, jé, nem is kell ballon, holnap reggel 7-re vissza kéne jönni, alternatív szülőszobából elpakol, elköszön, szülészetről ki, cipővédőket le, kórházból ki, lépcsőkön le, metróba be, metróból ki, mozgólépcsőn fel, Kőlevesbe el, utcán kígyózó sortól borzadás, pincérnél kunyerálás, semmi sem hatja meg, Kőlevesből el, Castróba be, nincs hely, pincérnél kunyerálás, csalódás, telefon anyunak, Makk VII-es meddig van nyitva, ételrendelés telefonon, Deákra ki, buszra fel, anyuval randi a buszon, buszról le, késői vacsi, buszra fel, buszra le, vissza a lakásba, ahova már gyerekkel akartunk volna, lefekvés. Másnap reggel ugyanez.

 

(tovább...)

 Beindult a kakigyár! - Kispapanapló 26. rész

2011-08-10

Avagy indul a mandula. De a Republicot valamiért már nem szeretjük, Sámuelt viszont annál inkább, ő ugyanis a legcukibb zsidó bácsi, akit valaha láttam.

Node vissza oda, ahol abbahagytam. Bár ez persze így kamu, mert ezt írom előbb, amit abbahagyni terveztem, a szülésről, azt még meg sem írtam.

(tovább...)

 Szülni-e fogsz? - Kispapanapló 25.

2011-08-03

Először az történt, hogy bohóckodtam az Eszternek, elpantomimeztem, hogy ha robogóval lennék, hogyan parkolnám le. Egy nagyon kedves öreg néni megkérdezte, hogy én leszek-e az apuka.
Aztán az is történt, hogy pár napja fél 11-ig aludtunk, és ezt fel is tette az Eszter Facebookra, miszerint lehet, hogy nem sok ilyen alkalom lesz már. Ezzel viszont a normalitás kicsúszott az emberek lába alól. Annak ellenére, hogy majdnem mindenki igen hamar megtudná, ha megszületne a Sámuel, mégis sikerült kihozni azt ebből, hogy hátha mégsem. Hátha mégis kibuggyant anélkül, hogy szóltunk volna.

(tovább...)

 Ez is megvolt, mégsincs gyerek - Kispapanapló 24. rész

2011-07-27

Kiszedték a varratokat a lábamból. Az ápoló is izgatottan kérdezte, hogy na?

De előtte még reggel hatra mentünk újabb CTG-re. Ami 20 perc, azt hittem, meghallgatják és kész. De nem,  ott ültünk a vajúdóban, és hallgattuk a mélybúvár duruzsolását. Hosszú nap ez a mai, még mindig hajnal volt, amikor már a mekireggelit toltuk magunkba, és igyekeztünk minél több embert felhasználni arra, hogy megnyugtassanak minket, hogy az alacsonyabb szívfrekvencia nem is akkora para. De valószínűleg tényleg nem az, én kb. örültem, hogy a szemeimet nyitva tudom tartani, Sámuelnek simán meg kéne engedni, hogy ő is lazítson egy kicsit.

(tovább...)

 Dalok a konyhából - Kispapanapló 23. rész

2011-07-20

Szó sincs konceptalbumról, egyszerűen csak egy válogatás következik az elmúlt bő hétből.

Track 1: Ülünk vacsora után az asztalnál, idegesítjük magunkat az aktuálhülyeségeken, közben randomkodunk az interneten, amikor rábukkantunk egy isteni számra, Eszter felhúzta a hasán a trikót, felhangosítottam a zenét és együtt néztük, ahogy táncol rá a Sámuel!

(tovább...)

 Újabb lista - Kispapanapló 22. rész

2011-07-13

Íme hát a múlt héten beígért szülési know-how:

Ha engem valamiért nem akarnak beengedni valahova, pl Sámuel-vizsgálatra, akkor meg kell kérdezni, hogy van-e valami, amiről nem tudhatok, akkor garantáltan beengednek, merthogy olyan nincs

az orvos és az asszisztencia kézzel nem tágíthat méhszájat

az Eszter egy ponton megsüketül mindenkire, csak a suttogásomat fogja hallani. Már most meghatódom ezen. Elég bensőségesen hangzik, nem? Kicsit mindig arra vágytunk, hogy egy burokban legyünk, kicsit úgy képzelem, hogy amikor az oxitocintól már teljesen betépett, akkor lelassul az idő, megszűnik minden, csak mi ketten leszünk, az Eszter lebeg a fájdalomban, én kapaszkodom belé és suttogom neki a tudnivalókat, itatgatom szőlőcukros vízzel, simogatom, masszírozom a derekát.

(tovább...)

 Nothing else, but fájás does matter - Kispapanapló 21. rész

2011-07-06

Még mindig tele vagyunk hiányosságokkal. Viszont az anyu már befejezte a pulcsit, fázni már nem fog. A kérdés csak, hogy mikortól? Eredetileg július 27-ét tippeltem, de az a nagyapjának nem jó, turnézik, én meg másnap előadok, szóval lehet, hogy mégiscsak ki kellene tartania a deadline-ig.

Most már azért kezd igazán izgalmas lenni.

Néha egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy milyen lesz, néha meg pontosan tudom. Aztán megint nem. Valószínűleg így lesz ez közben is.

(tovább...)

 Linea nigra - Kispapanapló 20. rész

2011-06-29

Az utóbbi napokban rákattantam az Arcade Fire Wake up! című számára, szépen beleképzeltem, hogy arról szól, hogy gyerekek, ébresztő, nehogy felnőjetek, ilyenek. Ma megnéztem a szövegét és rájöttem, hogy sajnos pont nem.

Anyway.

Markánsodik a linea nigra, vagy negra, de azért a feketétől elég messze, halványbarna, halk csík az csupán.

(tovább...)

 Blogevolúció és öleléstan - Kispapanapló 19. rész

2011-06-22

Ma lett volna az officially sajtótájékoztató, de ezt elrontottam. Cserébe sűrű volt a vasárnap-hétfő-kedd, íme.

Egy.

Prezentáltuk a nevet a rokonságnak és a baráti körnek. Általában örültek/tudták/azt hiszi, hogy tudta/na, annál még a Balázs is jobb lett volna. Kinek, mi inge.
Mi mindenesetre nagyon örülünk. És az is van, hogy eleinte a Samura voltam rákattanva, aztán rájöttünk, hogy mindenki Samu, ezért lett Sámuel.

(tovább...)

 Rob Gordon - Kispapanapló 18. rész

2011-06-15

Aki olvasta/látta a Pop, csajok satöbbit, az tudja, milyen isteni dolog listákat állítani.

Alább álljon tehát az öt legjobb olyan szám, amiről a gyerekünk jut eszembe:

(tovább...)

 Családkompatibilitás - Kispapanapló 17. rész

2011-06-08

Beindult a final countdown, elkezdtük tehát átalakítani a lakást. Ennek megfelelően a hétvégét az IKEÁban töltöttük, és azt hiszem, tökélyre fejlesztettem az ebéd-stratégiámat. Egy gyerekmenü ÉS egy vegakaja. És az ugye magától értetődő, hogy a férj többet eszik a feleségénél, még ha az kettő helyett is eszik (sic!), akkor is. Szóval még másfél svéd húsgolyó. Még mindig jól járok anyagilag, az ingyenvízzel és a daim-szelettel én is tele leszek. Röpke 80.000-rel meg még a lakásunk is. Most ilyen az érzés.

(tovább...)

 Father Figure - Kispapanapló 16. rész

2011-06-03

Ez most csak egy gyors mellékes.

Mert épp a blogcím szól, George Michael Father figure-je, vagy -ja, ami kicsit incesztuózus ugyan, de azért mégis

"put your tiny hands in mine"

meg

"I will be the one who loves you till the end of time."

(Bár azért ezt a funkciót megosztom az Eszterrel)

Szóval ezért lett ez a cím. Apafigura leszek mához két hónapra.

(tovább...)

 Bulvár/para - Kispapanapló 15. rész

2011-05-25

Június elsején rövid sajtótájékoztató keretében ismertetjük születendő gyermekünk nevét!

És minthogy páran már offline megtudták, fokozva az amúgy is izgatott hangulatot, meglebegtetjük az utolsó betűt.

L.

És mivel az anyu minden unokájának benne a nevével köt egy pulcsit, ezért neki azt is tudnia kell, hány betűnek hagyjon helyet. No de azért ez már túl sok infó lenne.

(tovább...)

 Véget érnek az alibi évek - Kispapanapló 14.rész

2011-05-18

Új stratégiánk van a névválasztással kapcsolatban.

Mondom.

Nem Balázs lesz.

Mert eddig azt csináltuk, hogy amint lett egy ötletünk, még ha bizonytalanok is voltunk, azt rögtön meg is osztottuk mindenkivel, ami így utólag hibának bizonyult. Mert mindenkinek vagy volt egy jobb ötlete és/vagy elmondta, hogy a miénk nem tetszik neki. Teljes egyetértés alig-alig volt, jó, szeretni bármilyen névvel fogjuk, max ez.

(tovább...)

 Eldugult piszoárban vitorlázunk - Kispapanapló 13. rész

2011-05-11

A cím csak azért, mert tényleg eldugult, bár WC, illetve meglepően hosszan nem jutott eszembe semmi, nem mellesleg pedig nagyon jó szám a Don Quijote Ébredése.

De ennél fontosabb, hogy megnéztük a google-on, és tényleg. A Jónira az első találat a Jóni masszázs. Szanszkritul tehát bajban vagyunk, de már magyarul is, egy fiút nem fogunk puncinak hívni, az egész fallikus szakaszát Ödipusszal együtt elszúrnánk szegénykének jó(ni) előre.

(tovább...)

 Tapasztalati sík - Kispapanapló 12.rész

2011-05-04

Az a baj

Hogy

Amikor az Eszter mellett ülök, vagy fekszem, akkor nagyon nehéz rátenni a tenyeremet a hasára. Anatómiailag. A kézfejemmel még csakcsak megy, de azzal kevésbé érzek, meg azért az olyan eltolásos. A megoldás, ha kicsit félredőlök a moziban, akkor már majdnem kényelmes. És akkor már csak reménykedni kell, hogy mozogni is fog.

Más baj

Nincs

(tovább...)

 Behind the music - Kispapanapló 11. rész

2011-04-27

Svédország, Dánia, Svédország, Norvégia, Svédország, Lengyelország, Belgium, Lengyelország, Ausztria, egész kevés Ukrajna, ismét Ausztria.

Amikor az anyu velem volt terhes, azt hiszem, csak Bulgáriában volt. Hát a mi gyerekünk már ennyi helyen volt járt. Mióta él, több helyen volt, mint én azóta.

(tovább...)

 Mr. Flanel- Kispapanapló 10. rész

2011-04-20

Ország-világ őt ajánlotta. A Tolsztoj-gurut, aki nem szülést vezet, hanem akinek az anyukák szülnek. Ő az első Mindent vagy semmit győztesének apja, akire büszke másfél órát vártunk. Közben viszont megnézhettük Julio Iglesias egyik fantasztikus koncertjét az elejétől egészen a végéig, sőt, utána még Mike Oldfield harangjaiba is behallgathattunk.

(tovább...)

 Apja neve: ismeretlen

2011-04-11

Néhány hónapja jelent meg a szülőszobán annak a kismamának a története, aki férj/társ/barát híján spermadonortól vállalt gyereket. Hogy majd egyedül nevelje fel, hiszen az időből semmiképp nem akart kicsúszni. A baba azóta a világra jött, mindketten jól vannak, csiszolódnak, hangolódnak. Csak ők ketten. Sok a kérdés, sok a félelem – mint minden családban, ahová új tag érkezik.

(tovább...)

 Tizennyolc 7 - Kispapanapló 9. rész

2011-04-06

UH again.

Ez volt a nagyon komoly, genetikai vizsgálatos, bordaszámláló, combhosszmérő tizennyolc hetes.

Lett volna. Ha az orvos nem viszi minimálba. Rövidítéseket mondott, majd mellé számokat. Jó-e, baj-e, arra nem pazarolt szavakat. Pedig a magánrendelésén isteneseket beszélt a motorjáról. Némi undorral kérdezte, hogy tudjuk-e már, hogy fiú-e vagy lány, mondtuk, igen, mondta, jó.

(tovább...)

 Apa vs. fia Kispapanapló 8. rész

2011-03-30

De semmi prenatális Ödipális-para, sokkal inkább szent Árpád-háziak harca: István vs. Imre.

De előtte megnéztük a Péterfyt, akiről nem tudjuk ki, viszont az a nőgyógyász kórháza, ott születtem és ott volt AFP. Ez a 16. heti kötelező vérvétel. De tökelavult ám, csakhát a terhesgondozás megköveteli. Down-szűrés ez is, meg gondolom, más betegségeket is kiszűr, kétes eredményekkel. A teszt, amiről a múltkor írtam, sokkal megbízhatóbb, de az nem "hivatalos". A Péterfyt pedig igyekszünk elkerülni a jövőben.

(tovább...)

 Parasztvakítás - 2D-4D- full HD LCD Kispapanapló 7. rész

2011-03-23

Zürichben voltam 5D-moziban: 3D-s film, plusz mozogtak a székek, szagokat spricceltek a terembe.

Az ultrahang-szcénában a 4. dimenzió az idő, a 3. a tér.
Node.

Bemész, hova jöttek? 4D ultrahangra? parancsoljanak, foglaljanak helyet. Nem mutatkozik be, én sem, csak az Eszter létezik.

(tovább...)

 PAPP-A szint és egyéb állatfajták - Kispapanapló 6. rész

2011-03-16

Idézem: "Kedves Kismama! Értesítjük, hogy a Sejtbank által ingyenesen biztosított Down-kór szűrés eredményét a www.sejtbank.hu oldalon megtekintheti. Az Ön kódja: xxxx."

(tovább...)

 Zenei nevelés - Kispapanapló 5. rész

2011-03-09

Eleve rengeteg zenét hallgatunk, és tegnap végiggondoltuk, hogy mi mindent hallhatott már feltételezve természetesen, hogy az elejétől hall. Induljunk ki ebből. Íme egy, a teljesség igénye nélküli felsorolás.

(tovább...)

 Leplet le! - Kispapanapló 4. rész

2011-03-02

Eszter

Dávid

Ezek vagyunk mi, letelt 12 hét, már nem kell titkolózni, az ultrahangon, azt hisszük, integetett a fiunk. És csak előbbi része nem biztos. Utóbbi meglepően egyértelmű volt, pedig nagyon mocorgott, no meg mi is nagyon nevettünk, bár az én röhögésem ebben nem számít annyira.

(tovább...)

 Várakozás - parázás - Kispapanapló 3. rész

2011-02-23

Legutóbb kicsit több, mint két hete voltunk ultrahangon, legközelebb kicsit kevesebb, mint három hét múlva leszünk. Továbbra sincs semmilyen tünet, minden pont ugyanolyan, mint eddig volt, tényleg mintha mi sem történt volna. És ez persze további parákra ad okot. Mi van, ha már nincs ott, vagy nincs jól, vagy nem nő rendesen, vagy bármi. És a folyamatos dilemma: kinek mondjuk el, mennyire babona a babona, no meg mennyire vagyunk babonásak. Hamár.

(tovább...)

 Nem mondjuk el senkinek! - Kispapanapló 2. rész

2011-02-16

Kispapanapló 2. rész

De azért a szülőket hamar felhívtuk. 2mm! Ez volt a kulcsszó. Furcsa dolog elmondani. Nagyon örültek. Természetesen. Meg kicsit elszaladtak a kérdésekkel. És jól van? És még mindig? És most? És mikor? És hogyan? És akkor gyorsan leállítottuk őket. Hiszen 5 hétig semmit sem vettünk észre, egy ideig úgysem fog semmi sem változni. No meg az is van, hogy, 2 mm-nyi valami simán elvan az emberben anélkül, hogy bármit is éreznél, mégis elég komoly jelentősége van, azért ezt elég nehéz beépíteni.

(tovább...)

 Indulás - 2mm! - Kispapanapló 1. rész

2011-02-09

Megvan felhívásunk első nyertese! Ezt a kispapanaplót magának, a feleségének, a gyerekének, no meg az asztal fiókjának néhány hónappal ezelőtt kezdte írni egy édesapa. Babájuk hamarosan megszületik, mi most mégis elölről, a két sejt egyesülésétől indulunk, hogy az első hetektől olvashassátok az igen egyedi blogot apává válásról, örömökről és bizonytalanságokról, hullámzó hasakról és ultrahangvizsgálatokról. Azaz terhesség hétről-hétre, egy kicsit másképp.

(tovább...)

 Egy EU-konform szülés

2010-12-01

Szülni mindenhol nehéz, de talán külföldön – idegen környezetben, úgy hogy körülöttem, rólam nem az anyanyelvemen beszélnek – talán még nagyobb feladat. Egyik olvasónk Brüsszelben csinálta végig az egész terhességét, ott is szült – a kórházi protokoll néhány dologban eltér az itthonitól. Az ő szüléstörténete következik.

(tovább...)

 Breaking - egy kétségbeesett édesapa segélykiáltása

2010-10-23

Sosem kívántam a terhességet és a gyerekes létet rózsaszín habcsóknak feltűntetni, hiszen minek tagadni, hogy vannak olyan pillanatok, amik próbára tesznek. Ami most következik az már nem próba: sokkal inkább harc, küzdelem és hangsúlyozom: nem a gyerekes lét velejárója. Csupán egy rettenetes történet.

Egy kétségbeesett apuka keresett meg. Egy apuka, aki immár három hónapja nem látta gyerekeit, nem tudja merre vannak, hol alszanak el esténként, mit esznek nap mint nap, gondolnak-e rá egyáltalán. A hatéves Lórántot és a négyéves Lénát ugyanis anyjuk szó szerint elrabolta az édesapjuktól.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)
easyweb