szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Húznak-nyúznak majd kikapnak

2015-01-12

Amikor először találkoztam szülészemmel, még semmit nem tudtam róla. Csak annyit, hogy felkapott, hogy csak kedves rokonom protekciójával tudtam hozzá bejutni, de hogy mennyire a természetes szülés híve, azt nem tudtam róla. Így aztán első találkozásunkkor szemrebbenés nélkül kérdeztem a kedves mosolyú doktor urat, hogy lehet-e nála császárral szülni, mert én olyan mérhetetlenül rettegek és én – bár sok millióan túlélték – nem fogom kibírni. Nagyot nevetett. És milyen igaza volt. Életem két legszebb emléke a két (normál) szülésem, nem cserélném el őket a császármetszés műtétjének emlékével.

(tovább...)

 6 hét az ágyban, a szomszédasszonyok főzzenek!

2014-12-31

 

Nekem először Halász Katalin, dúla mondta, hogy a szülés után bizony 6 hétig szigorúan feküdni kellene. A gyakorlatban ő ezt úgy képzelte megvalósítani, hogy a kismama a babájával feküdjön be a nagyágyba és onnan ki se lépjen. Véleménye szerint ez az összeszokás és a felépülés kulcsa.

Nekem, aki 14 hetet töltöttem ágyban mielőtt a világra jött a gyerekem, ez egyszerűen elképzelhetetlen lett volna. Vágytam a sétára, vágytam a levegőre, arra hogy tevékeny legyek. Fáradt voltam, de úgy gondoltam feküdni baromság lenne.

 

(tovább...)

 És akkor megkaptam az oxitocint…

2014-12-12

Örömhormon. Én is kaptam, ahogy sok nőtársam. Nem csináltam belőle nagy ügyet, talán nem is az, de úgy vélem, joga lenne minden szülő nőnek ahhoz, hogy TUDJA pontosan mit kap és mi is történik ennek hatására. Nálam csak úgy emlegették: nem tudunk tovább várni, kicsit elakadt a folyamat, kap egy kis rásegítést. Ez lett az oxitocin infúzió.

(tovább...)

 9 dolog, amit senki nem mondott szülés előtt

2014-12-10

A cím önmagáért beszél: dolgok melyekről senki nem beszélt szülés előtt. Vagy neked igen?

 

(tovább...)

 Ez nem reggeli rosszullét, ez a Hyperemesis Gravidarum

2014-12-08

Régóta kacérkodom, hogy megosszam-e személyes történetem, de most hogy idén május 15-én ünnepeltük az első Hyperemesis Gravidarum /HG/ világnapot, erős volt bennem a vágy, hogy megtegyem és felvállaljam betegségem.

Én voltam a vilag legboldogabb kismamája, mikor kiderült, hogy babát várok. Mindig anya akartam lenni.  De aztán az 5-6. héten jött az ismeretlen, ami magával ragadott és vitt a mélybe, a sötétségbe. Felkerestem egy híres professzort aki azzal magyarázta rosszullétem, hogy minden kismama rosszul érzi magát a kezdeti időben, ez csak reggeli hányinger.

 

 

(tovább...)

 Így szülnek a nők széles e világon

2014-11-26

Alice Proujansky 2012-ben hozta világra fiát. Azóta Amerikában és világszerte 15 szülést fotózott végig – ezek az élmények egészen megváltoztatták. Gyerekként is látott már szülést: Alice mindkét testvére születésénél ott volt, végignézte az eseményeket, de jobban érdekelte a tapéta a szobában és inkább azt fotózta. 2006-ban fotózott először végig egy szülést, amikor egy kórházban járt a Dominikai Köztársaságban, ahol egy fél évig önkénteskedett. Kiderült, hogy mekkora élményt jelent ez neki, teljesen megváltoztatta fotósként alkalmazott látásmódját. És ezzel kezdetét vette egy fotósorozat, melynek címe: Szüléskultúra. Alice nem érzi úgy, hogy születésfotóssá vált volna, más női témák is érdeklik, de valamiért folyton a szülőszobákon találja magát géppel a kezében.

(tovább...)

 A babát választotta a kezelés helyett

2014-11-24

A 38 éves nő a terhessége elején tudta meg, hogy agresszív rákja visszatért. Úgy döntött, gyógykezelés helyett a babát választja.

(tovább...)

 Mi is a kiírási hónap? – Katalin hercegnő így méri a terminusát

2014-11-17

A hercegnő bejelentette, hogy a babája áprilisra van kiírva. Napot nem mondott, és ez talán így van rendjén: a kiírt pontos dátumokat egyszer és mindenkorre el kellene felejtenünk.

(tovább...)

 A gyereked hangulata az évszaktól függ, melyben születik

2014-11-14

Mikor születtél? És a gyereked mikor fog születni? Egy új magyar kutatás szerint a születés évszaka és a hangulati zavarok kialakulásban szerepet játszó affektív temperamentumok összefüggést mutatnak. Kevésbé tudományosan ez annyit jelent, hogy azok, akik nyáron születtek hajlamosak a gyorsabb hangulatváltozásra, a téliek között a depresszív, az ősziek-tavasziak között az ingerlékenyekből van több - hangzott el a Berlinben tartott neuropszicho-farmakológiai alapkutatási konferencián. A Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport 400 ember személyiségtípusát vetette össze a születés évszakával.

(tovább...)

 A magzatburok sérülése lenne felelős a koraszülések közel feléért?

2014-11-12

Minden 10. szülés koraszülés – de vajon miért indul be ilyen sok szülés idő előtt? Sokan mondják, hogy a túlhajszoltság, az idegeskedés, a cipekedés miatt indul be ilyen sok szülés a terminus vége előtt. Most egy kutatás kiderítette, hogy a koraszülések közel feléért mi is a felelős. A jelenség neve: éretlen magzati membrán-repedés (PPROM). Ha sikerül megtalálni az ellenszerét, akkor drasztikusan lecsökkenhet a koraszülések száma.

(tovább...)

 Ha nem akarod, hogy fájjon a szülés, egyél D-vitamint

2014-11-05

A D-vitamin áldásos hatásairól többször írtunk már, most egy újabb előnye derült ki: kevésbé fájdalmas a szülés, ha magas a szervezetünk D-vitamin szintje.

(tovább...)

 Már a szülésznők is gondozhatják a kismamákat – működik-e a rendszer?

2014-10-27

Egy júliusi rendelet szerint alacsony kockázatú terhesség esetében a nők szülésznőkre is bízhatják a terhességük gondozását. Hogy ezt a lehetőséget valóban igénybe vehessék, szükség volt a kockázatbesoroláshoz szükséges szakmai irányelvekre - szeptember óta ez is megvan, azaz most már tényleg gondozhatnak a szülésznők, bábák. De úgy tűnik, egyelőre nagy a bizonytalanság.

(tovább...)

 A császár nem biztonságosabb az ikreknek mint a hüvelyi szülés

2014-10-22

Erre jutott egy 2013-as kanadai tanulmány. 10 év alatt 2800 ikrekkel terhes nőt vizsgáltak – olyanokat is, akik császárral és olyanokat is, akik hüvelyi úton szültek.

(tovább...)

 A kismama és az ő alakformáló fehérneműi

2014-10-15

A kismamasággal a speciális fehérneműk korszaka is elérkezik. Talán korábban fogalmad sem volt mire való a hastartó pánt, hogy miben különbözik a normál és a szoptatós melltartó, hogy mire való a hasleszorító felső. Most mindent elárulunk.

(tovább...)

 A születés képekben

2014-09-23

Csodás képösszeállítást találtok a születés csodájáról, ha ide kattintotok. Anyák és apák együtt nagy munkában - a vajúdás nehéz és közben olyan szép pillanatai. Érdemes megnézni.

(tovább...)

 A vér nélkül született baba az anyukája megérzéseinek köszönheti életét

2014-09-08

Ha az újszülött babánkról van szó, akkor a legkisebb dolog kétségbeesésbe taszíthatja a szülőket. Megfázik, csipás a szeme, ronda a bőre. Hát még ha lázas!? Na most abba gondolj bele (vagy inkább ne), hogy egy baba úgy született, hogy a vérének 80 százaléka hiányzott. A kórházban szellem babának hívták a kis jövevényt. Mennyire ijesztő lehet egy ilyen helyzettel szembesülni?

(tovább...)

 Egy születés története képekben

2014-09-02

Amikor a szülésemnél a dokim megkérdezte, hogy kamerázhat-e, nemet mondtam. Amikor megkérdezte fotózhat-e, arra félve ugyan, de igent. Hát bizony nem féltem volna, ha a dokim is úgy tudott volna fotózni mint Ádám Judit (nem tudott). Juditot itt a b.boom-on korábban már bemutattuk: ő fotózta kismamáinkat a b.boom fotózások alkalmával, emellett csodálatos képeket készít pár napos babákról. Most egy teljes szülést fotózott végig: a képekből pedig egy gyönyörű, megható film született.

(tovább...)

 10 szülés megvéd a ráktól

2014-08-29

Azok a nők, akik 10 gyereket hordtak ki, kisebb eséllyel lesznek rákosak – erre jutott egy új finn kutatás. A tudósok közel 5000 olyan nőt vizsgáltak meg rákra való hajlam szempontjából, akik legalább tízszer szültek.

(tovább...)

 Ne ijedj meg nem olyan szép!

2014-08-15

Két-három nyomás, egy diszkrét kiáltás és már ki is csusszant a rózsaszín, jóillatú, tiszta, gyönyörű kisbaba. Ez csak a filmeken van így.
Jól emlékszem férjem első szavaira, amikor megszületett első gyermekünk. Miközben a szülésznő emelte fel hozzám a babát, az apa a következő szavakat súgta fülembe: Ne ijedj meg. Nem fűzött hozzá további kommentárt, de kitalálható: ne ijedj meg, lévén olyan randa.

(tovább...)

 Az elrabolt test esete

2014-07-30

Nem mondanám magam kövér, magas, robosztus alkatnak. Az első terhességem során fel sem merült bennem az a kérdés, hogy vajon mi lesz a testemmel a szülés után. Nem készültem nagyobb méretre, sőt voltam olyan pofátlan és a kórházi pakk hazamenős ruhái közé már a normál, terhesség előtti nadrágomat és felsőmet pakoltam. (Nehezen bár, de rámjöttek.) Különösebb károk nem is keletkeztek bennem, a gyerek kicsusszant, has lement és büszkén sétálgattam kackiás melleimmel és majdnem teljesen lapos hasammal a szülészeti osztályon, napokkal a szülés után is 4-5 hónapos terhesnek látszó nők között.

(tovább...)

 Amikor az apa csak egy spermadonor

2014-07-18

Magyarországon nem egyszerű egyedülálló nőnek gyereket vállalnia, ha nem szeretné ehhez a férfiismerősei segítségét kérni. Különöen nehéz, ha azt is szeretné, hogy a gyerek később megtudhassa, ki a biológiai apja. A nem anonim spermadonáció nálunk egyelőre nincs szabályozva. A donort külföldről kell beszerezni. Interneten. Van, aki már kipróbálta.

(tovább...)

 Így születtek az ikreim

2014-07-16

A második baba tervezgetésekor alapvetően otthonszülésre készültünk. Nem meggyőződésből, pusztán itthon nagyobb biztonságban érzem magam, mint bárhol máshol. Na de az első ultrahang felülírta az összes tervemet: ikrekre készülhettünk. Ez nyilván kizárja a legális otthonszülést, meg bennem is átrendeződtek a dolgok, első számú prioritássá az lépett elő, hogy mind túléljük a terhességet, a szülést meg az utána következő éveket.

(tovább...)

 A szülész és az ő kismamái – avagy ki hiányzik kinek a szülés után?

2014-07-11

Miután megszületett a kisfiam hiányérzet uralkodott el rajtam. Hiányzott a szülés élménye, mert, hogy az ezúttal elmaradt. Még vajúdni sem volt időm, máris sürgősségi császárra toltak a műtőbe és kapták ki a babát. Az eszemmel tudtam, ennek így kellett lennie, örülhetek, hogy nem lett baj. A hiányérzet azóta is ott van, csak némileg csillapodott, már nem jön elő nap mint nap, nem nyalogatom a sebeimet folyamatosan. Szerencsére már nem vágyom arra, hogy szülésvideókat nézegessek a neten és nem akarom tudni ki mikor mit vágott, fogott és csinált miközben én mély altatásban nem lehettem ott a nagy pillanatban. Már nem gondolkodom azon, hogy mi miért történt, hanem örülök hogy mindenki megúszta épen és egészségesen.

(tovább...)

 Szülőszobák szerte a világból

2014-07-02

Az alábbi összeállításban az egyik kép igencsak megdobogtatta a szívemet: kétszer vajúdtam azonos a bizonyos Szent Imre Kórházban található franciaágyon. Emellett bepillantást nyerhetünk a kistarcsai, a hódemezővásárhelyi, egy berlini, egy spanyol és még sok más kórház szülőszobáiba.

(tovább...)

 Burok=szerencse?

2014-06-25

Van valami speciális a burokban született babákban, tudjátok, akiken a magzatburok ép marad a születés közben. A különböző kultúrák világszerte mindenféle jobbnál jobb tulajdonságokkal ruházzák fel azokat a babákat, akik így születtek: egész életében boldog lesz, különösen empatikus lesz a többi emberrel, vagy épp látni fogja a jövőt.

(tovább...)

 Nem kell a terhesség elején beszámolni a munkáltatónak – így is védett a kismama

2014-06-18

Az új Munka törvénykönyve szerint a kismamának ahhoz, hogy megillesse felmondási védelem meg kellett mondania munkaadójának, hogy terhes – holott erről talán ő maga sem tudott és az sem biztos, hogy a főnöknek akarta volna elsőként elmondani a nagy hírt. Mostantól erre nem kötelezhető: az Alkotmánybíróság szerint alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének rendelkezése, mely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának - ezért most a testület megsemmisítette a rendelkezést. Az ombudsman indítványára indult el a törvény felülvizsgálata.

(tovább...)

 Mit kell vinni a kórházba?

2014-06-13

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Vállalnak-e szülészek decemberi szülést?

2014-06-11

Már írtunk arról, hogy karácsonykor születni bizony kitolás a gyerekkel. Hát még a szülővel – és most nem arra gondolok, hogy beigli helyett a kórházi kosztot eheti. Nem, kiderült, hogy a gondok már júniusban elkezdődnek – amikor a decemberre gyereket váró merész asszony orvost keres.

(tovább...)

 Anyák kómában

2014-06-06

Nemrégiben olvastam egy könyvet, ami arról szólt, hogy egy harmincas éveiben járó nő évek óta akart gyereket, de nem sikerült kihordani a babákat: több vetélésén és halvaszülésen volt túl. Ezután egy nem túl szerencsés napon egy létráról leesve bevágja a fejét egy kőbe, kómába esik, menthetetlenül sérül az agya. Már épp lekapcsolnák a gépről az eutanázia lelkes hívei, amikor is kiderül, hogy a nő pár hetes terhes – hogy erről ő maga tudott-e azt nem árulom el, de a férje biztosan nem. Ezután jön az erkölcsi dilemma: életben tartani vagy sem? A családtagok között kialakuló vita lényegében abban áll, hogy akarná-e hogy életben tartsák még pár hónapig vagy sem.

(tovább...)

 Az oxitocin nem csak a szülésnél segít

2014-05-02

Miért marad együtt egy pár jóban-rosszban, mások miért adják fel az első nehézségnél? A kutatókat régóta foglalkoztatja ez a kérdés – hátha van tudományos alapja annak, hogy miért tartanak ki egymás mellett a párok – amíg a halál el nem választ. Nem fogjátok kitalálni, ebben is az oxitocinnak van szerepe. (Hogy még mi másban, arról itt írtam korábban.)

(tovább...)

 A női cinkos hazugság áldozata a szülő nő? - Kismamanapló 24. rész

2014-04-23

Az üknagyanyám – nagyapám elbeszélése szerint – markot szedett a mezőn, mikor elfolyt a vize, és már csak a rokonok házáig ért el, ott született meg a dédanyám. Minden nő életének egyik legmeghatározóbb élménye a szülése, múlt szerda óta nekem is megvan a saját történetem. Hálás vagyok a sorsnak, hogy minden komplikáció nélkül, természetes úton tapasztalhattam meg ezt a kibírhatatlan fájdalommal járó nagy csodát. Bevallom, amíg a szülőágyon Babócát nem tették a mellemre, biztos voltam benne, hogy valami univerzális „női cinkos kegyes hazugság” áldozata vagyok, melyre azért van szükség, hogy fennmaradjon az emberi faj. :)

(tovább...)

 Olvasd el, mások hogyan szültek!

2014-04-01

Érdekel, hogy hogyan szültek mások? Természetesen, császárral, külföldön, alapbetegséggel, gyorsan, lassan, lombikkal? Koraszülés, veszélyeztetett terhesség? Ezen az oldalon szüléstípusokra bontva keresheted ki, hogy téged milyen típusú szülés érdekel.

(tovább...)

 A nők 39 évesen épp olyan termékenyek, mint 27 éves korukban

2013-10-14

Sok nő tart attól, hogy amíg karrierjét építgeti vagy épp kiélvezi párjával az időt kettesben, akkor végül túl késő lesz a gyerekvállaláshoz. De egy professzor most cáfolja azt az elméletet, mely szerint harmincon túl csökken a termékenység. Jean Twenge azt mondja, nincs különbség a nők temékenységében a húszas, illetve a harmincas éveikben.

(tovább...)

 Ha szülés közben sikítsz: fizess!

2013-09-20

A szülés közbeni sikoly anyagilag romba döntheti a családot – na nem itthon, hanem Zimbabweban, ahol a szülés közben hangoskodó nőknek minden egyes sikolyuk vagy kiáltásuk után 5 dolláros pénzbüntetést kell fizetniük. A problémára a Transparency International jogvédő szervezet nemzetközi korrupcióról szóló jelentése hívta fel a figyelmet.

(tovább...)

 Vécén ülve, fejések közt, babakocsit tolva született a magzatpróza

2013-09-16

Kiss Noémi Ikeranya című könyve nem tipikus kismamairodalom. Nincs benne repesés, rózsaszín szemüveg és totális boldogság – mindennapos harc van, melyet minden anya ismer, akár bevallja, akár nem. Hát még ha két, idő előtt érkezett gyerekről van szó. Mivel Noémi író, így adott volt, hogy életének erről a nehéz időszakáról is írjon: így szülte meg gyermekei mellett a magzatprózát is.

(tovább...)

 Fotók a méhen belülről

2013-09-13

Lennart Nilsson, egy svéd fotós 12 éve fényképezi a magzatok méhen belüli fejlődését. Az eredmény lenyűgöző...

(tovább...)

 Nem lehet minden szívfejlődési rendellenességet kiszűrni

2013-09-06

Pár nappal ezelőtt itt olvashattátok annak a kismamának a szomorú történetét, aki három napos korában veszítette el babáját. Az ok, mely miatt az újszülött nem élhetett tovább Hypoplasiás balszívfél szindróma volt. Ez gyakorlatilag a legsúlyosabb szívfejlődési rendellenesség nem gyakori, statisztikailag Magyarországon évente körülbelül 15 magzatnál várható az előfordulása – mondja Prof. dr. Hajdú Júlia, Magyarország egyik legismertebb magzati szívultrahang specialistája. A rendellenességet általában a 20. terhességi héten fedezik fel, a szakirodalmi adatok szerint világszerte és itthon is 50-70 % között van a betegség megszületés előtti felismerése.

(tovább...)

 Ha beteg a baba szíve

2013-09-02

A kisfiamat 3 napos korában veszítettük el. Hypoplasias bal szívfél szindrómában szenvedett. A bal kamrája nem fejlődött ki, a hozzá tartozó aorta is csökevényes volt és a jobb billentyűje sem működött 100 százalékosan.

Egy  kismama szomorú története következik.

(tovább...)

 A visszaalakulás 9 hónapja

2013-08-26

Oké, oké, kilenc hónap alatt átváltoztam, minden porcikám más lett, a mellem egy darabig kétszerakkora, később feleakkora, a hüvelyem helyén égő seb, a hajam egyenesből göndör lett, tele vagyok pattanással, hasam helyén egy kelttészta-tenger, hasizmom szétvált – de mikor van ebből visszaút? Mennyi idő alatt és milyen mértékben kapom vissza a régi testemet, egyáltalán visszakapom valaha régi fényében? Ezek a gondolatok, túl a rózsaszín szemüvegen, minden kismamát foglalkoztatják. Mindenki efféle károkkal néz szembe, miután kipréselte magából apró dedét?

(tovább...)

 A víz, mely körbevesz

2013-07-29

Életemben kétszer hallottam eddig ezt a mondatot: kedves anyuka sok a magzatvize. Nem, bocsánat tévedtem. Ezt egyszer hallottam az első terhességemnél a 4D-s ultrahangon, a másodiknál arra sem méltattak, hogy nekem mondják: csak a diktálás során elhangzó BPD-k és CRL-k között hallottam meg, hogy magzatvíz mennyisége ismét ’kissé sok'.

(tovább...)

 Egy feneketlen, sötét kút mélyére néztem - vallomás a gyermekágyi depresszióról

2013-07-24

Sokszor képzeltem el magam (sajnos elég színes a képzeletem, ez sokszor nem jön jól majd meglátjátok) szóval sokszor képzeltem el magam az utóbbi egy évben ahogy amerikai filmekben láttam, amint egy csomó ember előtt állva azt mondom: Igen, nevem DZ és gyerekágyi depresszióm volt. Bumm.

(tovább...)

 Jelek, melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a szülészedet

2013-07-17

Több orvost, több okból cseréltem már le. Valahogy az ember várandósan és később a babájával lesz erre háklis. Addig ami jön elfogadja, legyen az egy kontár vagy egy szakmai nulla, na de ha már a magzatról vagy a gyerekről van szó, akkor szúrós szemmel kritizáljuk az orvos minden lépését, elemezzük minden döntését. (Rosszabb esetben felülbíráljuk a diagnózisát, és még rosszabb esetben mi találjuk el.)

(tovább...)

 Idő előtt érkezni

2013-06-19

Életemben eddig három szülésen vettem részt, a saját születésemen kívül. Kettő a saját gyermekeim születése volt, a harmadik viszont egy 25 hetes, 900 grammos baba világrajövetele. A Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentőiről készítettem riportot, amikor úgy 2 évvel ezelőtt ebben a máig felejthetetlen eseményben részt vettem. Sokat gondolok a mai napig az akkor született aprócska kislányra és az őt könnyek között megszülő édesanyjára. Mi lehet velük? Emlékszem a bizonytalanságra, hogy mi lesz vele, a kérdésekre, hogy ez miért történt, a végtelen csendre a szülőszobán.

(tovább...)

 Védjen-e a védőnő?

2013-06-10

Kapásból meg sem tudnám mondani, hány védőnővel volt dolgom. Rögvest kiderítem.

Az elsővel kapcsolatunk rövid volt, és mivel tudtuk, hogy – költözés miatt – mindjárt itt a vége, nem is volt túl elmélyült és baráti. Legalábbis részemről ezen okok miatt nem sikerült az ismerkedés, de sajnos a többiekkel sem lett mélyebb a barátságunk, pedig őket hosszabb ideig boldogítottam. De ez nem biztos, hogy (csak) az ő hibájuk.

(tovább...)

 Minden magzat szíve lyukas

2013-05-29

Ami az anyaméhben még normális, az a megszületés után már nem: a magzatoknak még lehet (sőt kell), hogy lyukas legyen a szíve, az újszülöttnél azonban a születés után el kell tűnnie ennek a lyuknak. A magzatoknak ugyanis más a keringésük, a tüdejük még nincs használatban, az oxigénhez a magzatok a köldökzsinóron keresztül jutnak hozzá.

 

(tovább...)

 Szülésznő is végezhetne terhesgondozást

2013-05-08

Ha a szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a terhesség alacsony kockázatú, akkor a várandós, ha úgy dönt, szakorvos helyett szülésznőhöz járhat 9 hónapig terhesgondozásra – áll a rendelettervezetben, mely elvileg szeptember 1-jén fog hatályba lépni. A rendelet azt is szabályozza, hogy a szülésznőnek milyen végzettséggel kell rendelkeznie: csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézményben végeztek, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

(tovább...)

 No házasság, no lombik

2013-04-24

Lombikprogramon részt venni kizárólag házaspároknak engedélyezett. Azaz, ha egy pár évek óta hiába próbálkozik, nem születik gyereke, ezért lombikprogramra lenne szükségük, csak akkor fizeti nekik az állam a beavatkozást, ha papírt mutatnak a kapcsolatukról. Bezzeg, ha idegen spermadonorra van szükségük, azt kaphatnak az élettársak is.

(tovább...)

 Ingyentabletta, ingyenabortusz

2013-04-15

Régóta folyik itthon a vita arról, hogy olcsóbbá, akár ingyenessé kellene-e tenni a fogamzásgátlókat. Hiszen mindenki tudja, nagyon drágák, három havi adag 10 ezer forintba is belekerülhet. Más védekezési mód sem olcsó: a gumióvszer, a spirál, a hüvelytabletták mind-mind nagyon drágák. Nem is értem igazából, hogy hogyan várják el azt, hogy ilyen áron ezeket megvegyék. Rászorultsági alapon az abortusz viszont lehet ingyenes: akkor viszont mit is várunk? Hogyan csökkenne az abortuszok száma, amíg havi több ezres kiadást jelent a védekezés?

(tovább...)

 Tervezett gyerekek, mind megszülettek?

2013-04-10

Időről-időre előkerül a téma: miért nem szülnek a nők? Én például még szülnék. De van pár jó kifogásom. Ha nem maximum 80.000 lenne a gyed (kb., nem tudom a pontos jelenlegi összeget), ha lenne legalább egy segítőkész nagyszülő a családban, ha lenne elképzelésem hogy miből járassak 3 gyereket egyetemre. Ha, ha és ha.

(tovább...)

 Középkorú kismama

2013-04-03
Amikor néhány évvel ezelőtt Fehér Anna 53 évesen teherbe esett elámult az ország. Előtte pár hónappal még az erősen negyven pluszos Jakupcsek Gabriellán lepődtünk meg, de a Szomszédok Almája mindent vitt a korával. A makkegészséges baba idén már két éves lesz. Egyre később és később szülni, ez a tendencia manapság. Amikor még az én anyukám öcsémmel ezelőtt terhes lett 34 évesen, kifejezetten öreg kismamának számított, az apa meg egyenesen matuzsálemnek a maga 43 évével. Ha ellenben ma egy korombelinek 15 éves gyereke van (21 évesen szült), ez igencsak ritka.(tovább...)

 Hipnózisban szül Katalin?

2013-02-22

Amikor terhes voltam, jártam meditálni, magamba mélyedni, ültünk körben és elképzeltük a babánkat, színeket, volt aki zokogott, áradtak az érzelmek keményen. Tudtam róla, hogy a dokim hipnózissal is foglalkozik, de ez valahogy nem keltette fel az érdeklődésemet, nem mintha félnék a hipnózistól, de nem tartottam a szüléstől, nem voltak negatív beidegződéseim.

Aztán itt a szülőszobán írtam a Hipnoszülésről, ami már itthon is elérhető módszer, több anyuka választotta már az örömteli szülést.

A celebhírek szerint Kate Middleton is így szeretne szülni.

 

(tovább...)

 Apás helyett kutyás szülés?

2013-02-01

 

Én a férjemen kívül nincs lény a Földön, akit magammal vinnék, vittem volna egy szülőszobába. Olvasok sztorikat bent lévő anyákról, együtt vajúdó tesókról, támogató barátnőkről, még ott is ordibáló anyósokról – még csak az kéne! Sőt, az otthonszülés legelszántabb hívei a nagyobb gyerekeket sem tiltják ki a szülés helyszínéről. Ennél bizarrabb dolgot elképzelni sem tudok. Meg persze a gyerek számára rémisztőt, rettenetest és érthetetlent. Én magam is úgy érezném, moderálnom kell magam, itt kérem nem lehet lesikítani a falról a tapétát.

Na de most nem is a gyerekekről és a szülés rejtelmeiről akartam értekezni, hanem arról, hogy vajon ott legyen a házikedvenc a szülőszobában?

 

(tovább...)

 Formáld az alakod megfelelő ruhákkal

2012-11-23

Szülés után minden bizonnyal találsz majd magadon egy kis felesleges zsírt itt, egy kis kinyúlt bőrt amott. Sokszor ezek a problémák lelki terhet okoznak a frissen szült nőnek: úgy érzi formátlan lett, alaktalan, kontúr nélküli. Ilyenkor már egy kis feszesítő érzés is jól jöhet: egy összetartó ruhadarab, egy testre simuló, erős gumírozású top, bugyi, szett. Alakformáló ruhadarabjainkat szülés utánra mindenkinek ajánljuk: segítségükkel a has bőre gyorsabban visszanyeri rugalmasságát és amíg nem jutsz el az edzőterembe, addig egy combot összetartó naci is jól jöhet.

(tovább...)

 Rakd össze a kórházi pakkot!

2012-11-21

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Mikor szüljünk? Érvek az időjáráson túl…

2012-11-09

Augusztus végén lettem terhes. Gyors számolás, a gyerek májusi, hejehuja, legalább nem a téli bundazsákkal kell kezdeni és nem leszek 40 fokban nagy hassal sem. Azt nagyon utáltam volna, így a május ideálisnak tűnik. Később, ahogy a gyerek nő újabb (korábban abszolút nem számításba vett) szempontok lépnek be. Oké, hogy eleinte tök klassz, gyerek pár hetesen meztelenül szuszogott a fa alatt, nem kellett nyüglődni induláskor, érkezéskor. Bár ekkor még nem tudtam, hogy az újszülött csak fekszik, egy 8 hónapos ellenben már tiltakozik: mire beköszöntött a tél egy lilára vált fejű apróságra kellett volna akarata ellenére rákényszerítenem az overállt.

(tovább...)

 A magzati szívhang miatt sok a császármetszés?

2012-11-05

A magzati szívhangot a baba általános jóllétéről ad információkat. De egy új kutatás szerint a magzati szívhang túl gyakran bizonytalan, ezért nem lehetne súlyos döntések alapja például a sürgősségi császármetszések esetében.

(tovább...)

 Van-e értelme csecsemősnővért fogadni?

2012-10-03

Öt évvel ezelőtt, amikor a nagyobbik fiam született, a szülésig láttam előre. Megszületik Budapest egyik legklasszabb kórházában, az egyik legklasszabb dokinál, de hogy utána mi lesz, ezen nem gondolkoztam. Hogy ki fogja ott öltöztetni, pelenkázni, tudok-e szoptatni- ezek dolgok nem foglalkoztattak.

(tovább...)

 Adatgyűjtők vetik ki hálójukat a kismamákra

2012-09-19

Amikor újdonsült anyukaként félájult leszel a szüléstől és a kialvatlanságtól, amikor semmi mást nem kívánsz majd, mint egy kád fürdőt és hogy összebújhass 1-2 napos babáddal, nos akkor nem is hinnéd kik támadnak rád a kórházban. Az adatgyűjtők.

(tovább...)

 10 dolog, amit soha ne mondj egy kismamának

2012-09-07

Még jól emlékszem, amikor első gyerekemet vártam – aggódva, bizonytalanul tapogatózva, rengeteg kérdéssel a fejemben. Több kézikönyvet olvastam el, mint kellett volna és minden egyes ismerősöktől és idegenektől érkező tanácsot végighallgattam. Akkor még nem tanultam meg, hogy ezen kéretlen tanácsok helyett a saját ösztöneimre kell hallgatnom. Helyette végigszenvedtem barátok rémesebbnél-rémesebb szüléssztorijait, idejétmúlt tanácsokat öreglányoktól (néha gyerektelenektől is) és hamar rájöttem, hogy a fejemet most az egyszer a homokba kell dugnom. Az emberek imádnak tanácsokat osztogatni – még akkor is, ha a kutya nem kért belőlük. Az egyetlen amit ezekből az esetekből tanultam, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen tilos egy kismamának mondani. Lássuk melyek ezek.

(tovább...)

 Epidurállal nincs eufória?

2012-08-17

Nem élem túl. Mindenki túléli, de én tuti nem. Efféle gondolatokkal mentem első alkalommal szülészorvosomhoz, akinek azonnal fel is vázoltam a problémát: kicsi vagyok, sovány és alacsony, nem tudok gyereket szülni, márpedig ennek itt belül, ennek az egyelőre 1 mm-es kezdeménynek, majd egyszer, kb. 3 kilósan ki kell jönnie innen. Doktorom nem bagatellizálta problémámat, nem legyintett rá, bár azt azért leszögezte: ő ugyan nem csinál megrendelésre császárt. Ő az alternatív szülés hazai éllovasa, mit is gondoltam róla? Na jó, maradtunk ennyiben, eljártam a pszichoterápiás csoportjába, ahol hétről-hétre feszültségoldással, félelmek megfogalmazással, meditációval foglalkoztunk. Kiegyensúlyozott lettem és bizakodó: menni fog ez. De azért a 38. héten megpendítettem neki: és az epidurál, az lehet?

(tovább...)

 Hálám jeléül…

2012-05-09

Hogy a szülés után fizetni kell majd az orvosomnak – ezt mindig is tudtam. Hogy az első találkozásunkkor finoman céloz az összeg alsó határára – ezt is elfogadtam. Hiszen ha nem vagyok megelégedve, ha nem áll majd rendelkezésre amikor kell, ha úgy érzem nem kapok kellő figyelmet, akkor egyszerűen nem fizetek utólag.

(tovább...)

 Fájjon-e a szülés?

2012-05-02

Ha valaki fájdalommentességet ígér neked a szülésnél, akkor nem mond igazat. A szülés fáj, nagyon fáj, holott egyedülállóan a fájdalmak között, nem jelez bajt. Mégsem lehet olyan elviselhetetlen az a fájdalom, ha nők milliói többször is vállalkoznak rá életük során. Még én is kétszer vállalkoztam, pedig nálam gyávább kevés van.

(tovább...)

 Ötven éve gyorsabban szültek a nők

2012-04-30

Rohanunk, sietünk, mindent és mindenkit sürgetünk – így élünk manapság. Sokszor úgy érzem, a szülészek is hajszolnak minket, nőket: anyuka, ha eddig és eddig nem szül, akkor befektetem, ha eddig és eddig nem, akkor megindítom a szülést. Ha a szülés elindulása után eltelt ennyi és ennyi idő, akkor adok oxitocint, ha azután eltelt ennyi és ennyi idő, megcsászározom. Hajtanak minket, táblázatok, statisztikák mentén kell haladnunk – mert ha nem, szigorúan közbelépnek. És mindennek ellenére az életünk egyetlen területe ami nem gyorsult fel, az éppen a szülés. Sőt, egy friss amerikai kutatás szerint szülni most hosszabb időt vesz igénybe mint 50 évvel ezelőtt.

 

(tovább...)

 Szülni kockázatos

2012-04-13
Azt mondják, hogy nagyon is, hiszen az orvosok csak találgatják azon élettani folyamatok sokaságát, amik szülés alatt történnek a nő testében. A terhességet értik, a gyermekágyat értik, de ami közte van – az egy nagy talány. Pedig nyilván szülni ma már sokkal kevésbé jelent rizikót, mint egykoron. Ma már elvárható, hogy a szülés után életben maradunk és látjuk felnőni a gyerekünket.(tovább...)

 Szülés utáni abortusz – elmebaj a köbön

2012-03-23

Az orvosoknak jogot lehetne adni arra, hogy megöljék a nem kívánt vagy nem életképes babákat a születésük után, mivel az újszülöttek még nem igazi emberek – mondja egy oxfordi akadémikus. Francesca Minerva, filozófus és orvosetikus azzal érvel, hogy az abortusz és a pár napos csecsemő megölés kevéssé különbözik.

(tovább...)

 250 km egy háborítatlannak tervezett szülésért?

2012-03-16

Az Amerikából származó Melissa egy éve él Magyarországon. Amikor terhes lett és hasonlóan sorstársaihoz elkezdte beleásni magát a szülés rejtelmeibe, akkor döntötte el: otthon, vízben szeretné világra hozni gyermekét. De nem ez volt megírva számára: mivel túlhordta kisfiát, nem szülhetett otthon. Végül Budapesttől 250 km-re született meg Miklós.

(tovább...)

 Az első bába, akinek megvan minden engedélye

2012-03-12

Lassan egy éve várnak. Kitartás. Már nem kell sokáig várni.

2011. áprilisában lépett életbe az otthonszülés rendelet. Azok akik addig otthon szültek, ezután már nem tudtak: hiszen korábban az otthonszülő nőt nem büntették tettéért – tavaly április óta aki otthonszül, szembemegy a törvénnyel. „Három gyermekemet otthon szültem, a negyediket, aki már az otthonszülés rendelet megalkotása után született, kórházban kellett szülnöm.” – mesél egy édesanya a faramuci helyzetről.

 

(tovább...)

 Köldökvér-gyűjtés: egy vámpír-szülésznő vallomásai

2011-11-28

Amikor még csillogó szemű szülésznő-tanonc voltam, egyszer kaptam egy oklevelet és egy doboz csokit. Ugyanis az egész kórházban én vettem le a legtöbb köldökvért. Abban az időben a helyi egészségügyi hálózat kísérletképpen létrehozott egy köldökvér-bankot. A gyűjtött őssejtekkel leukémiát gyógyítottak és kutatásokra használták. Minden, a kórházban szülő nőt megkértek, hogy adományozza ezekre a célokra a köldökvért és ebbe általában nagylelkűen beleegyeztek. Én különösen jó voltam a vérgyűjtésben. Ez a poszt egy kísérlet arra, hogy megbánjam bűneimet.

(tovább...)

 Most akkor magzatvíz folyt vagy nem?

2011-11-25

Most következik itt a szülőszobán a másik nyertes szüléstörténet. Hiszen pár héttel ezelőtt arra kértünk benneteket, hogy írjátok meg kisbabátok születésének történetét. Sok szép és megható, nehéz és könnyfakasztó történet érkezett. Mi - nagy nehézségek árán - kettőt választottunk ki közlésre.

(tovább...)

 Kerülj közeli barátságba a méheddel

2011-11-14

...Megvan az ideje a befogadásnak, a kihordásnak és a világra hozatalnak minden nő életében akár egy gyermek  akár egy ötlet vagy életfeladat formájában….- így ír Dus Polett az általa megálmodott és létrehozott Méh-Erő kurzusról. Hiszen igaz, hogy a méhünk szervi szinten a gyermekünk lakhelye, általa válunk lányból és szeretőből anyává, de a szervi feladatokon túl is kell vele törődni. A női méh, termékenység és anyaság kultúrákon átívelő jelképe a gránátalma. Dus Polettel arról beszélgettem, hogy vajon miért és mikor jött el a pillanat, amikor a méh, a női termékenység foglalkoztatni kezdte.

(tovább...)

 Egy túlhordás, egy sztrájkoló méh, némi depi és egy kisbaba

2011-11-07

A b.boom kisbabák száma napról-napra nő - ezt a jobb oldalon ti magatok is láthatjátok.
Pár héttel ezelőtt arra kértünk benneteket, hogy írjátok meg kisbabátok születésének történetét. Sok szép és megható, nehéz és könnyfakasztó történet érkezett. Mi - nagy nehézségek árán - kettőt választottunk ki közlésre.

Most Takács Kriszta története következik.

(tovább...)

 Ketyeg a biológiai órám?

2011-10-14

Jelenleg már Magyarországon is rendelkezésre áll néhány centrumban egy új típusú hormonteszt, mely jó közelítéssel jelzi, hogy mennyi „érlelhető” petesejt  van a petefészkekben. A teszt az úgynevezett AMH, vagyis az anti-müllerian hormon mérésére szolgál. Ez a hormon a petefészekben termelődik, mennyisége átlagosan 24 éves korban a legmagasabb, a harmincas évek közepére a felére csökken, a negyvenes éveikben járó nőknél pedig már jelentősen alacsonyabb mértékben van jelen. Dr. Csajbók Évát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet belgyógyász- endokrinológusát kérdeztem arról, hogy miért is hasznos ismerni a petesejtjeink számát?

(tovább...)

 Nem lesz elmondható a magzat neme

2011-09-26

 

No nem egy úri hóbortról van szó, ami egyre több családban dívik, mely szerint a szülők nem akarják tudni, hogy fiuk vagy lányuk születik. Ezért megkérik az ultrahangot végző orvost, hogy ne árulja el nekik. Hogy ez hogy kibírható, előttem rejtély, de irigylem a szülőágyon őket érő meglepit. Mert nálunk már el sem hangzott a –Fiú! Felkiáltás, annyira biztosak voltunk benne. Igazából meg sem néztem, hogy mije van.

Na de egy Európa Tanács által kiadott direktíva-tervezet a jövőben meg is tiltaná az orvosoknak, szonográfusoknak, hogy elárulják: fiú vagy lány lesz az a baba. Merthogy – milyen szomorú dolog ez – divat lett a szelektív abortusz.

 

(tovább...)

 Egy rossz szülés története - levél a bábának

2011-09-19

G.!

Az egyik szülés-előkészítőn kérted, hogy ki-ki írja majd meg a szüléstörténetét.
Az én szülésem fájdalmas és szomorú emlék, nagy csalódás. Ebben sajnos neked nagy szereped volt.

Szüléstörténet helyett áll itt egy levél a bábának, akivel szültem - bár sokszor azt éreztem, ellenében szülök. A neveket nem írtam bele, ez nem egy lejáratókampány, pusztán arra való, hogy én fel tudjam dolgozni azt, ami történt, és ha más is embert keres, tudja, mire kell figyelnie.

Ha valaki nagyon kíváncsi a nevekre (mert mondjuk épp választania kell), privátban megírom neki. Mindenesetre akárkit is választotok, baszki, vigyetek magatokkal dúlát.

(tovább...)

 Szülés, magzatmáz, vér és egyéb csúfságok a világhálón

2011-09-02

Jó pár évvel ezelőtt egy férfi kollégám frissen született gyerekéről készült fotókat hordozott körbe a munkahelyen. Úgy is mondhatnám, hogy véres kardként, hiszen a képek véresek, nyákosak, mázasak voltak – nekem, még nőként, még nem szült nőként is elrettentőek. De a legelrettentőbb dolog nem a gyerek volt: hanem az újszülött baba bizony a kolléga feleségének nemi szervén feküdt, egy vastag, akkoriban borzalmasan gusztustalan valamiként elkönyvelt köldökzsinórral összeköttetésben a véres újszülöttel.

(tovább...)

 Realtime szülés - Kispapanapló 27. rész

2011-08-17

Holnap lesz egyhetes a Sámuel, ma este lesz az előestje, holnap egy hete lettünk család, születésnapi, giccsbe hajló blogbejegyzés következik! Realtime-ban.

Vissza tehát augusztus  egyik első napjára, este fél 7-re.

Összecsomagoltunk (Sámuelcsomag, Esztercsomag, Kajacsomag, Dávidcsomag), elindultunk, buszra föl, buszról le, aluljáróba le, táskák lepakol, bérletszelvény előkeres, mozgólépcső, metróra fel, metróról le, lépcsőkön fel, kórházba be, cipővédőket fel, csengő, szülészetre be, alternatív szülőszobában lepakol, vizsgálóba be, jé, nem is kell ballon, holnap reggel 7-re vissza kéne jönni, alternatív szülőszobából elpakol, elköszön, szülészetről ki, cipővédőket le, kórházból ki, lépcsőkön le, metróba be, metróból ki, mozgólépcsőn fel, Kőlevesbe el, utcán kígyózó sortól borzadás, pincérnél kunyerálás, semmi sem hatja meg, Kőlevesből el, Castróba be, nincs hely, pincérnél kunyerálás, csalódás, telefon anyunak, Makk VII-es meddig van nyitva, ételrendelés telefonon, Deákra ki, buszra fel, anyuval randi a buszon, buszról le, késői vacsi, buszra fel, buszra le, vissza a lakásba, ahova már gyerekkel akartunk volna, lefekvés. Másnap reggel ugyanez.

 

(tovább...)

 Saját véremben feküdtem egész éjszaka

2011-08-12

Amikor második fiamat sürgősségi császárral szültem (szültem, mit szültem, mély altatásban kivágták belőlem) annyi megrázkódtatás ért, hogy a mai napig hiányzik a szülés élménye. És minden irracionalitás ellenére vállalnék még egy gyereket, csak hogy szülhessek. Akkor ugyanis semmi közöm nem volt ahhoz, ami velem történt. De kezdjük az elején.

(tovább...)

 A méhem kiadó!

2011-08-01

Imádok szülni. Igaz, ha 6 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy ezt a mondatot fogom leírni egyszer, körberöhögöm. Pedig tényleg így van, minden nyavalyám ellenére, amik terhesen jelentkeztek, imádtam terhes lenni és szülni. Ezekre most is vágyom, de – és ezért ne vessetek rám követ – újabb babára nem vágyom. Elég az éjszakai riadókból, az érthetetlen sírásból, a mellszívóból és a dugig tömött pelenkázótáskából. Azaz szülésig bírnám a dolgot, onnan kevésbé. Hogy mi következik ebből: én lennék az ideális béranya. Vagy mégsem?

(tovább...)

 Szülj hipnózisban!

2011-06-20

Maga képtelen relaxálni, mert állandóan gondolkodik – mondta nekem gyakran pszichológiában jártas szülészorvosom. Ennek ellenére lelkesen jártam az általa vezetett Mona Lisa csoportba, ahol hétről-hétre ellazulva mondtuk el a többieknek, hol, hogyan láttuk a gyerekünket, volt-e haja, nyitva volt-e a szeme és épp mit csinált a kis drága. Én rendre úgy éreztem, hogy nekem nem magától jön az ötlet, hogy gyerekem ma kék szemű, egy fa alatt fekszünk és nézzük a fregolin a ruhákat, hanem mindig az volt az érzésem, hogy én elhatározom, hogy gyerekemet ma ilyennek fogom látni. Lehet, hogy ettől még ellazult állapotban voltam?

(tovább...)

 Mészárszék a gyermekágyon

2011-01-25

A szülőszoba szerkesztősége egyre gyakrabban kap olyan leveleket, melyek alapján úgy döntöttünk, hogy új rovatot indítunk. A házassággal, együttéléssel, családdal, terhességgel, szüléssel, gyerekneveléssel összefüggő témákat dolgozunk fel jogi szempontból, szakértőnk, dr. Győrbiró Dorottya ügyvéd segítségével.
A rovatot nem túl vidám témával, egy komplikációval terhelt szüléssel kezdjük, melynek kapcsán a szülő nőt a kórházban megillető jogokról kérdeztük az ügyvédnőt. Anna (nevezzük így) története következik.

(tovább...)

 Háborítatlan szülés: akár otthon, akár a kórházban

2010-12-21

Mindkét gyerekemet kényelmes franciaágyon szültem, a földön térdelt a szülésznőm, ágy szélén ült a doktor, férjem a fejemnél bátorított. Tévedés, nem otthon voltam, hanem kórházban, otthoni körülmények között. Kellett a tudat, hogy pár méterre tőlem ott van minden eszköz, amire bármilyen váratlan esemény során szükség lehet. Talán gyáva vagyok, és még két abszolút problémamentes szülés után sem mernék a saját nappalinkban, a saját fürdőkádunkban vajúdni és szülni. Valahogy olyan bizarrnak érezném, hogy a szomszédok végighallgatják ezeket a nem mindennapi pillanatokat. Na de nem mindenki ilyen bátortalan, és ők hamarosan szabályozott, legális formában szülhetnek majd otthon.

(tovább...)

 Egy EU-konform szülés

2010-12-01

Szülni mindenhol nehéz, de talán külföldön – idegen környezetben, úgy hogy körülöttem, rólam nem az anyanyelvemen beszélnek – talán még nagyobb feladat. Egyik olvasónk Brüsszelben csinálta végig az egész terhességét, ott is szült – a kórházi protokoll néhány dologban eltér az itthonitól. Az ő szüléstörténete következik.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Államiból magán – de miért így?

2010-07-18

Óriási átalakítások helyszíne volt az elmúlt hónapokban a Budapesti Kútvölgyi Klinika. Ugyanis magánkórházzá alakult az állami intézmény egy része, köztük a szülészet-nőgyógyászat is. Március elseje óta a vizsgálatokért, július elsejétől pedig a szülésért is keményen fizetni kell: ugyanis ekkortól egy szülés 400 ezer forintba kerül. De vajon mi a helyzet azokkal a kismamákkal, akik terhességüket a Kútvölgyiben mint állami kórházban kezdték meg, de egy csilli-villi magánkórházban fejezték azt be? Három olyan kismamával beszélgettem, akik pontosan így jártak.

(tovább...)

 Még mindig terhes vagy???

0201-01-06

Van egy gyerekem, aki két héttel előbb jött és egy másik, aki öt nappal később. Hogy melyik volt a jobb? Talán most meglepőt mondok: a túlhordás. De csak utólag. Ez itt a túlhordás reklámjának a helye. (És ha már pr, akkor már lehetne valami normális neve is, nem ez az elnyűtt pulóverekre hajazó túlhordás.)

(tovább...)
easyweb