szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Ki lőtte a gólt, avagy az apasági teszt

2014-12-26

Rosszul csengő szavak ezek, melyek mögött csalást, féltékenységet, vitát és egy ártatlan babát vélünk látni. Ha az apának kételye van, már a várandósság alatt egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy valóban ő a magzat édesapja vagy sem. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvostól megtudtam, hogy már itthon is, a magzat 8 hetes korától megtudható, hogy a feltételezett személy-e az apa. A szakorvos neve alatt működő szakértői irodában többek között ezzel is foglalkoznak.

 

(tovább...)

 A szülész és az ő kismamái – avagy ki hiányzik kinek a szülés után?

2014-07-11

Miután megszületett a kisfiam hiányérzet uralkodott el rajtam. Hiányzott a szülés élménye, mert, hogy az ezúttal elmaradt. Még vajúdni sem volt időm, máris sürgősségi császárra toltak a műtőbe és kapták ki a babát. Az eszemmel tudtam, ennek így kellett lennie, örülhetek, hogy nem lett baj. A hiányérzet azóta is ott van, csak némileg csillapodott, már nem jön elő nap mint nap, nem nyalogatom a sebeimet folyamatosan. Szerencsére már nem vágyom arra, hogy szülésvideókat nézegessek a neten és nem akarom tudni ki mikor mit vágott, fogott és csinált miközben én mély altatásban nem lehettem ott a nagy pillanatban. Már nem gondolkodom azon, hogy mi miért történt, hanem örülök hogy mindenki megúszta épen és egészségesen.

(tovább...)

 Ne éljem bele magam, ez volt a doki összes tanácsa - Kismamanapló 2. rész

2013-11-13

Nem könnyű felfogni, vagy nem is lehet egyhamar, hogy kislányból, csajból, nőből anyává válsz. Ez az első gondolatod reggel, és az utolsó este, sőt, ez minden gondolatod mögötti gondolat. Az első találkozásom a dokival segített benne, hogy túl korán biztosan ne akarjam még elmondani másnak. Megváltozik a világod, és ezt ne mondd senkinek? Nem egyszerű.

(tovább...)

 Brutálisan bánt az orvos a csecsemőkkel

2013-09-27

Vannak dolgok, melyeket örökre bánni fogok. Például hogy nem tettem panaszt az ügyeleten az ellen a doktornő ellen, aki egyenesen sértve érezte magát, mert éjjel egy lázas (az is baj?), pár hónapos gyerekkel zaklatni merészeltük. Erőszakosan nyitotta a száját, hogy belenézhessen a torkába, mérges volt rá mert sírt, rám mert hebegtem-habogtam, nem tudtam 10 másodperc alatt elsorolni a panaszokat. Pedig egy kutyafüle ahhoz, amit egy videón láttam.

(tovább...)

 Nem lehet minden szívfejlődési rendellenességet kiszűrni

2013-09-06

Pár nappal ezelőtt itt olvashattátok annak a kismamának a szomorú történetét, aki három napos korában veszítette el babáját. Az ok, mely miatt az újszülött nem élhetett tovább Hypoplasiás balszívfél szindróma volt. Ez gyakorlatilag a legsúlyosabb szívfejlődési rendellenesség nem gyakori, statisztikailag Magyarországon évente körülbelül 15 magzatnál várható az előfordulása – mondja Prof. dr. Hajdú Júlia, Magyarország egyik legismertebb magzati szívultrahang specialistája. A rendellenességet általában a 20. terhességi héten fedezik fel, a szakirodalmi adatok szerint világszerte és itthon is 50-70 % között van a betegség megszületés előtti felismerése.

(tovább...)

 Ha beteg a baba szíve

2013-09-02

A kisfiamat 3 napos korában veszítettük el. Hypoplasias bal szívfél szindrómában szenvedett. A bal kamrája nem fejlődött ki, a hozzá tartozó aorta is csökevényes volt és a jobb billentyűje sem működött 100 százalékosan.

Egy  kismama szomorú története következik.

(tovább...)

 Jelek, melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a szülészedet

2013-07-17

Több orvost, több okból cseréltem már le. Valahogy az ember várandósan és később a babájával lesz erre háklis. Addig ami jön elfogadja, legyen az egy kontár vagy egy szakmai nulla, na de ha már a magzatról vagy a gyerekről van szó, akkor szúrós szemmel kritizáljuk az orvos minden lépését, elemezzük minden döntését. (Rosszabb esetben felülbíráljuk a diagnózisát, és még rosszabb esetben mi találjuk el.)

(tovább...)

 Jelek melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a gyerekorvosodat

2013-06-07

Nagyon vártam az első találkozást a gyerekorvosunkkal. Én vagyok az anyuka, ez felfoghatatlan státusznak tűnt akkor régen, 5 és fél évvel ezelőtt. Még a kórházban is az ’anyja neve’ rubrikába majdnem a saját anyám nevét írtam – mikor leesett, hogy mostantól bizony ez én vagyok. Szóval bizakodva vártam az orvost, aki első látásra nagyon szimpatikus volt. Pár hónap alatt a doktor úr abszolút leszerepelt.

(tovább...)

 Kamerázással vádolják a nőgyógyászt

2013-03-25

Nőgyógyászhoz menni nem leányálom, de ugye muszáj. Pár hete már leírtam kalandjaimat az állami rákszűrés berkein belül, hát szerintem nincs a világon olyan nő, aki örülne, hogy ezen a tortúrán (beleérte magát a vizsgálatot is) évente át kell esnie. Pedig muszáj. Bár a szülészemet imádom, és remek jókat beszélgettünk mindig, azért mindvégig furcsa marad az érzés, hogy te felpattansz egy ágyra, ő meg miközben a hétvégi húsleveséről mesél, feldugja beléd az ujját. Így leírva ez még bizarrabb.

Hát még ha az orvos vissza is él a helyzetével. Gusztustalan és elrettentő sztoriról olvastam egy külföldi honlapon: Nikita Levy, a John Hopkins Kórház nőgyógyásza rejtett eszközökkel, például tollba rejtett kamerával filmezte pácienseit.

 

(tovább...)

 Miért nem mennek a nők rákszűrésre?

2013-03-13

Amikor az embernek hirtelen több az ideje, mint a pénze, akkor csinál olyan emeletes baromságokat, hogy az SZTK-ba megy (akar menni) rákszűrésre.

Az egész ott kezdődött, hogy kinéztem a rendelést, felhívtam, hogy lehet-e időpontot kérni. Nem. Aznap kinek-kinek vérmérsékletétől függően fél-egy órával a rendelés kezdete előtt oda lehet állni sorszámra várakozni.

 

(tovább...)

 Kifordítva mindenki rózsaszín – és miben vagyunk mások belülről?

2013-03-04

Teljesen természetes számunkra, hogy külsőre minden ember más, tovább napozhat a barna bőrű és más áll jól a szőkének. Vajon miért más a helyzet a belsőnkkel? Miért gondoljuk, hogy mindenkinek jó ugyanaz a táplálkozási mód, ugyanaz a krém, ugyanaz a kezelés? A tudósok már az 1930-as évektől keresték a válaszokat az emberek közti különbözőségekre, az 1950-es évekre pedig már egyértelmű volt, hogy biokémialag mindannyian egyediek vagyunk. Sorra jelentek meg tudományos tárgyú kiadványok, melyek az anyagcseretípusokkal foglalkoztak, ám az áttörés csak 1978-ben következett be, amikor egy bizonyos Dr. L.Wolcott megírta a The Metabolic Typing Diet c. könyvét. Ebben leírja, hogy kifejlesztett egy módszert az anyagcseretípusok meghatározására, amelyet betegségek diagnosztizálására és különböző terápiák alapjaként lehetne alkalmazni. 2003-ban már mérőműszer is a születik, melynek segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak. Ez a Metodic-módszer alapja.

(tovább...)

 Mondd hogy ÁÁÁÁ!

2013-01-16

Gyakran találkozunk azzal a hiedelemmel, mely szerint a nők minden gyermekük születésével egy fogukat elvesztik. Ezt azzal magyarázzák, hogy a magzat fejlődéséhez az anya fogaiból vonódnak ki az ásványi anyagok. Ez a mende-monda vagy népi bölcsesség azonban tévedés. Az anya fogai a terhesség alatt sem fogékonyabbak jobban a fogszuvasodásra, és a magzat miatt nem csökken a fogak ásványi anyag tartalma sem.

(tovább...)

 Kalandok az SZTK-ban

2012-02-01

Egy nem nőgyógyászati betegség miatt javasolta a kezelőorvosom, hogy egy általános nőgyógyászati vizsgálatot végeztessek el. Úgy gondoltam nem utazom át a várost, nem üldögélek órákon át amúgy szeretett magánorvosom várótermében és nem utolsósorban nem fizetek 6-10 ezer forint között egy általános rákszűrésért és vizsgálatért. Arra gondoltam kivételesen időt, pénzt és energiát spórolok, ha fogom magam és elmegyek a kerületi SZTK-ba, vagy ahogy mostanában hívni kell Rendelő Intézetbe. Gondoltam ez mégse egy gyerekszülés, miért is ne tudnák ezt ott is flottul, hiba nélkül megoldani. És hát igen, itt tévedtem…

(tovább...)

 Az ultrahang szerint elment a baba – de valóban így van?

2011-12-12

Ha eddig nem lett volna elég stresszes a spontán vetéléstől való félelem a koraterhes kismamák számára, akkor majd mostantól az lesz: egy közelmúltban megjelent tanulmány eredményei szerint ugyanis a jelenlegi ultrahang irányelvek, melyek alapján meghatározzák, hogy egy terhesség idő előtt befejeződött-e, nem voltak igazán pontosak. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy 23 élettelennek mondott babából  1 mégis élő terhesség volt.

 

(tovább...)

 Vizsgálatok nyakra-főre és persze hasra

2011-05-16

A terhesség nem betegség. Ezt az állandó szlogent még az én természetközeli, alternatívnak mondott orvosom is havonta elmondta, mégsem átallott engem állandó jelleggel küldeni ilyen-olyan vizsgálatra: hol egy kis ultrahangra, máskor hajnali csapolásra, megint máskor töménycukor-ivásra. Arról nem is szólva, hogy ő maga is havonta felküldött a vizsgálóasztalra és matatott. A terhesség egy nagy-nagy vizsgálathalmaz, holott egyes szakértők szerint a vizsgálatok fele is sok lenne. Mint púp a hátamra (a nagy hasam mellé) úgy kellett nekem mindez.

(tovább...)

 Mészárszék a gyermekágyon

2011-01-25

A szülőszoba szerkesztősége egyre gyakrabban kap olyan leveleket, melyek alapján úgy döntöttünk, hogy új rovatot indítunk. A házassággal, együttéléssel, családdal, terhességgel, szüléssel, gyerekneveléssel összefüggő témákat dolgozunk fel jogi szempontból, szakértőnk, dr. Győrbiró Dorottya ügyvéd segítségével.
A rovatot nem túl vidám témával, egy komplikációval terhelt szüléssel kezdjük, melynek kapcsán a szülő nőt a kórházban megillető jogokról kérdeztük az ügyvédnőt. Anna (nevezzük így) története következik.

(tovább...)

 Influenza – reloaded

2011-01-17

A 2009-es karácsony különleges volt az életünkben. Nemcsak azért, mert először töltöttük immár négyesben, hanem mert itthon ültünk. Nem mentünk sehová, nem hívtunk vendégeket: nálunk ugyanis látogatás-stop volt a H1N1 miatt. Hárman ugyanis (a felnőttek és nagyfiam) be voltunk oltva, de az akkor félévest még nem lehetett oltani. Így aztán hozzánk oltástagadó nem léphetett be: volt is sértődés, fejcsóválás, meg nem értés, de a sarkunkra álltunk. Aki látni akar, oltasson. Néhányan megtették, de a legtöbben nem. Ez volt tavaly. De mi a helyzet az idei szezonban? Azok kedvéért, akik pár hete megjelent cikkünket nem olvasták, vagy akkor még nem tartották aktuálisnak, most újra közreadjuk. Mert úgy néz ki, idén is közeleg a járvány.

(tovább...)

 A leejtett étel öt másodperces törvénye

2010-12-27

Van, aki szerint ostobaság. A szalmonella gyorsabb az emberi kéznél. Mások azt mondják, minden a helyszíntől és a gyorsaságtól függ.

Alaptalan hiedelem, hogyha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a vitát.

 

(tovább...)

 Egy EU-konform szülés

2010-12-01

Szülni mindenhol nehéz, de talán külföldön – idegen környezetben, úgy hogy körülöttem, rólam nem az anyanyelvemen beszélnek – talán még nagyobb feladat. Egyik olvasónk Brüsszelben csinálta végig az egész terhességét, ott is szült – a kórházi protokoll néhány dologban eltér az itthonitól. Az ő szüléstörténete következik.

(tovább...)

 Cukormentes cukor

2010-09-17

Alaposan megismertem a sarki éjjel-nappali közért kínálatát diabetikus édességekből, miután megállapították nálam a terhességi cukorbetegséget. Mert rám néha olyan elemi erővel tört az édesség utáni vágy, hogy akár hajlandó voltam kibaktatni a kisközértbe is csak hozzájussak egy kis csokihoz.

(tovább...)

 A cukorterhelés nem kismamaterhelés

2010-09-16

Egy pohár víz, 75 g glükóz, pár csepp citromlé és kész is a finom, éhgyomorra fogyasztandó kismamakoktél. Nem mondom, hogy repesve vártam a 24. héten esedékes terheléses cukorvizsgálatot. Nem mintha fájna, és nem is a cukorszirup ellen volt kifogásom, csak hát egy újabb kismama nyűg – gondoltam én. Hiszen csak annyit láttam belőle, hogy vért vesznek, majd két teljes órát kell várni a második vérvétellel.

(tovább...)
easyweb