Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

Boldog mama, boldog baba

Csőke Heni hordozási tanácsadóval beszélgettünk arról, hogy az elmúlt években a babahordozás a ‘hippik hóbortjából’ egy széles közönség által megismert, praktikus, mindkét fél (azaz baba és mama) számára előnyös tevékenységgé nőtte ki magát. 

Már az első babánál is rendkívül jól tud jönni a 2 szabad kéz, de második, harmadik gyerkőcnél egyenesen életmentő, ha nem kell reggelente a babakocsival bajlódni az oviba menet. Emlékszem, tavaly minden reggel összefutottam egy lépcsőn egy anyukával, aki a kisiskolás gyerekét kísérte suliba egy böhöm nagy babakocsival. Minden reggel le és felcipelte a nagy babakocsit a hosszú meredek lépcsőn. Egyszer megkérdeztem, hogy nem gondolkozott, hogy hordozza az újszülöttet? Nem értettük egymást. Azóta bánt, hogy beleszóltam valami olyanba, amit csak én láttam problémának, ők nem.

Csőke Heni hordozási tanácsadót kérdeztük a témáról, aki maga is gyakorló édesanya: harmadik csemetéjének fog életet adni pár héten belül! 

Mesélj kérlek magadról: mióta foglalkozol ezzel és egyáltalán, mit csinál pontosan egy hordozási tanácsadó? 

Hú, pont tegnap volt két éve, hogy elkezdtem a tanácsadóképzést (2018. szeptember 21.). Magával a hordozással a kislányom egy éves korában, még 2016-ban ismerkedtem meg. Viszonylag későn kezdtem őt hordozni, de annál intenzívebben. Nagyon hamar, pár hét leforgása után rájöttem, hogy mennyivel egyszerűbb hordozva járni gyakorlatilag bárhová. A kisfiam születése előtt pedig egyértelmű volt, hogy én őt hordozni fogom a kezdetektől, babakocsit már nem is vettünk. Anyukám megnyugtatásképp beszerzett nekünk egyet, de talán ha 10 alkalommal használtuk összesen.

Egy hordozási tanácsadó munkája komplex feladatkör. Nem áll meg ott, hogy, megtanítom a kötési módokat. Ilyenkor egy családdal foglalkozom, ez egy összetett feladat. Fontosnak tartom azt is, hogy én magam folyamatosan tanuljak, lesem az újdonságokat mind eszközök, mind pedig kötési módok és trendek terén. (Most például trendi lett pár nagyobb külföldi insta influencernek hála a karikás kendő.) Másrészt tisztában kell lennem a leggyakoribb és a nem is annyira gyakori anya-baba betegségekkel vagy állapotokkal, hiszen nem fordulhat elő olyan, hogy egy helyzettel nem tudok mit kezdeni. 

Nem minden anyuka tudja például, hogy nem azért kérdezek rá, hogy szoptat-e, milyen módon szült, mert idegenként kutakodni akarok a magánéletében, hanem azért, mert ezek is fontos információk hordozás szempontjából. 

Egész máshogy tanítasz hordozókendőt kötni egy anyukát, akinek mondjuk egy mindenhol feszes babája van, mint egy olyan édesanyát, ahol semmi ilyesmi nem áll fenn. Emellett nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy ahol úgy érzem, hogy szükséges, ott lelkileg is támogassam az édesanyát. 

Mindannyian tapasztaljuk, hogy mekkora társadalmi nyomás nehezedik az édesanyákra bizonyos kérdésekben. Én is gyakran látom, hogy pironkodva vallják be, ha valaki tápszerrel etet, vagy éppen külön alszanak, mintha az főbenjáró bűn lenne. 

Holott, végső soron mindenki egyet akar: a legjobb legyen a családjának. Nincsenek egyetemes igazságok, minden család különböző, minden baba más és más. És ha annak a babának a tápszer a legjobb megoldás, akkor az úgy van jól.

Szóval röviden összefoglalva egyénre szabott módon tanítom hordozni a családokat, és ha kérik, utólag is nyomon követem az útjukat. Minden család más és más, nincs egy séma, amire mindegyiket rá lehet húzni. Nekem ehhez kell alkalmazkodnom.

Milyen hordozóeszközök léteznek? 

Sokféle :) Vannak a rugalmas és szövött kendők, a karikás kendő, mei tai és csatos hordozó. Ez a négy, amit szinte mindenki ismer, aki kapcsolatba kerül a hordozással. De emellett rengeteg eszköz létezik, például az onbu vagy a kanga, de van egy un. ring tai, ami egy hibrid, a mei tai és a csatosnak a kombója, meg kicsit a karikás kendőnek is. A lehetőségek száma majd végtelen, én azt szoktam mondani, hogy ha veszel egy hosszú szövött kendőt, azzal megoldod a végéig a hordozást. De nyilván a legtöbben a rugalmas kendőt veszik először, aztán váltanak általában csatosra. 

Kismamaként miben lehetnek segítségünkre ezek, például a kendők? 

A rugalmas kendő, szövött kendő és a karikás is alkalmas az úgynevezett pocakkötésre. A legtöbb kismama a várandóssága egy pontján úgy érzi, mintha a pocakja húzná előre. 

A pocakkötés ezt az érzést enyhíti vagy szünteti meg. Olyan, mintha a két kezeddel alulról megtámasztanád a hasad, Vannak pocaktámaszok, hastartó övek és hastartó fehérneműk is erre a célra, szintén jól tehermentesítik a hátat és a derekat, A kendő mellett az szólhat, hogy mire a baba megszületik, a rendszeres pocakkötés miatt rutint szerzel abban, hogy hogyan viselkedik a kendő, hogyan lehet jól feszesre húzni, hogyan kell jól megkötni. Bizonyos kötési módok abban is segítenek, hogy egyenes legyen a tartásunk, így több levegő jut a tüdőnkbe, ami által a várandóssági légszomj panaszai is csökkennek.

Szülés után, mikortól lehet hordozni az újszülötteket? Mire kell odafigyelni, ha például császármetszéssel született a babánk? 

Minden esetben javaslom, hogy várjuk ki a 6 hét gyermekágyat. 

Ez az ajánlás, de sokszor a kényszer és a valóság felülírja. Ez fokozottan igaz többedik gyermek születésénél, hiszen a tesókat oviba, iskolába kell vinni, de a család mondjuk olyan helyen lakik, ahol kényelmesebb babakocsi nélkül mozogni. Ilyenkor hiába az ajánlás, a szükség törvényt bont.

Nagyon fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a gyermekágy nem véletlenül tart 6 hétig, valóban szüksége van mind a természetes úton, mind a császárral szült kismamáknak a regenerálódásra. Amíg lehet, próbáljuk húzni az időt a rendszeres, napi szintű hordozással. Jó hír viszont, hogy egy egészséges újszülött már pár órával születés után hordozható, ilyenkor szoktam javasolni, hogy apuka vagy nagymama tanuljon meg hordozni, ezzel is segítve az édesanyát.

Császármetszés után a pihenés különösen fontos, ezért azt szoktam javasolni, hogy amíg a varratok benn vannak, csak akkor hordozzon az anya, amennyiben tényleg nincs más lehetőség és akkor is nagyon körültekintően. Figyelni kell arra, hogy ilyenkor is főleg ülő helyzetben történjen a hordozás, mindig olyan kötést válasszunk, ami tehermentesíti a heget.

Mindkét esetben igaz, hogy nagyon nagyon figyeljünk a testünk jelzéseire, ha bármi szokatlant észlelünk, amint lehet, vegyük le a gyermekünket a hordozóból és pihenjünk, ameddig lehet.

Vannak ellenjavallatok, amikor kifejezetten NEM tanácsos a hordozással élnünk? 

Igen, van pár ilyen eset, de mivel minden édesanya más és más, ezért ha úgy érezzük, van egy olyan problémánk, amivel nem tudjuk, hordozhatunk-e, keressünk fel hordozási tanácsadót és kérjünk tanácsot. A szakember fogja tudni, hogy az adott esetben mi a teendő. Ezért nem mondok én sem konkrétumot, mert ahogy már említettem, minden helyzet egyedi. Talán nem kíván külön magyarázatot, hogy egy gerincsérv műtét után ne hordozzon az édesanya egyből. 

Mi a helyzet akkor, ha másodszor lesz várandós az édesanya. Meddig lehet ilyenkor a ‘nagyot’ cipelni? 

Alapvetően a hordozást nem zárja ki a várandósság, szóval akár betöltött 42. héten is lehet hordozni, ha nincs ellenjavallat. Azonban itt érdemes a várandós gondozást végző szakember véleményét kérni. Általános szabályként az biztos, hogy ha veszélyeztetett terhesség áll fenn, fenyegető vetélés, hematoma, vagy bármilyen olyan ok miatt, ahol tilos nehezet emelni, hordozni sem szabad.

Szakemberként hogyan látod, változott a hordozás társadalmi megítélése, elfogadottsága az utóbbi években?

Szerencsére jelenleg nagyon sok influencer és híresség hordoz, általában jó eszközben nem pedig kenguruban kifelé, ahogy az a 2000-es években Amerikában megtörtént (sok hírességről jelent meg fotó, ahol helytelenül hordozták kisbabájukat – a szerk.). Úgy gondolom, ők mindenféleképp pozitív példaként szolgálnak a követőiknek, divatot és példát teremtenek. Ennek és persze a praktikumnak is köszönhető, hogy ma már itthon is sokkal jobb a megítélése a hordozásnak. Lassan az afrikai törzsi szokásokhoz való asszociáció is eltűnik  a hordozás ma már nem az  ősanyák kiváltásága, hanem egy szuper trendi és persze egyszerű, természetes és babát-mamát támogató életérzés. 

Látni kell, hogy igenis hat ránk a csordaszellem. Ha egy híres ember teszi kendőbe a gyerekét, akkor az vonzóvá válik. Ha egy sok százezres követővel rendelkező Tóth Gabi vagy egy Youtuber  is hordoz, azzal példát mutat, amit az emberek követendőnek fognak tartani. Így most fénykorát éli a hordozás.

Én nagyon szoktam örülni, amikor azt kapom visszajelzésként, hogy hát láttam, hogy ő is hordoz, kipróbálnám, segíts. Nagyon nagy potenciál van ebben, hiszen hordozni az egyik legősibb, legtermészetesebb dolog és nem újkori hóbort. 

Jó, hogy egyre többen felismerik. 

b.boom tipp: Válassz télre többfunkciós kismama és hordozós kabátot.

Ha érdekel a téma, kövesd Henit az Instagramon

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online