Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

Kismamaként is egészségesen - tudj meg többet a növényi táplálkozás előnyeiről!

Biztosan ti is találkoztatok már azzal a sztereotípiával, hogy az emberek azt hiszik, hogy a kismamák folyamatosan ‘zabálnak’ (elnézést a csúnya kifejezésért!), kettő helyett esznek, tömik magukba a hamburgert és a fagylaltot. Még a filmekben is úgy ábrázolják a várandós nőket, hogy valami harapnivaló fix, hogy van a kezükben. 

Bár kétség nem fér hozzá, hogy a babavárás 9 hónapja alaposan meg tudja bolygatni az ember táplálkozási szokásait, mégis azt tapasztaljuk a b.boom boltjaiba érkező kismamák elbeszélései alapján, hogy egyre több nő figyel oda arra, hogy mit eszik és nem csak azért, hogy az alakját megőrizze, hanem azért is, mert tudatában vannak, hogy a táplálkozással mennyit segíthetünk a testünknek e csodás, ám sok szempontból megterhelő időszakban. 

A vegetáriánius vagy vegán táplálkozás még mindig tabunak számít ilyen szempontból. Vannak, akik be sem merik vallani az orvosuknak, hogy ők bizony nem fogyasztanak húst. A teljes értékű növényi táplálkozásról beszélgettünk Manzera Niki táplálkozási tanácsadóval, akik épp most várja második babáját. Fogadjátok szeretettel! 

b.boom: Mesélj nekünk egy kicsit magadról! Mivel foglalkozol pontosan? 

Niki: Táplálkozási tanácsadó vagyok, mellette jógát oktatok, valamint nagyon sokat tanulok. Folyamatosan végzek el a szakmámon belül kisebb képzéseket és nagyobb is tervben van, amit most picit lelassít a gyermekáldás időszaka, amit nem bánok, mert nagyon várom és izgatott vagyok miatta! Mindemellett elkezdtem a webfejlesztést is, hogy a táplálkozási tanácsadói és jógaoktatásnak egy saját felületet teremthessek. Nem unatkozom.



b.boom: 
Mikor és miért döntöttél úgy, hogy növényi táplálkozást fogsz követni? 

Niki: Ez egy érdekes történet. Mindig is vonzott a táplálkozás és a biológia, de fiatalabb koromban valahogy soha nem volt esélye kibontakozni teljesen. Amikor az első gyermekemmel lettem várandós, már jóval tudatosabban étkeztem, ugyanis fiatal koromban volt egy korszak, amikor nagyon el voltam hízva és ezt soha nem akartam újraélni. A terhesség alatt derült ki, hogy alulműködik a pajzsmirigyem, aminek a tüneteit már jóval korábban is érzékeltem, csak nem tudtam, hogy ez okozza. Ekkoriban nagyon sokat olvastam táplálkozás témában és a csapból is a vegánság folyt. Úgy voltam vele, hogy ez hosszú távon biztosan nem fenntartható, hiánybetegségeket okoz, stb., stb., amiket úgy általában mindenki gondol. Aztán egy nap elhatároztam, hogy: „Na, majd én megmutatom, hogy ezt így nem lehet, nem élhető!” és egyik napról a másikra váltottam. Emlékszem, az első napom azzal telt, hogy spenótot és banánt ettem, amitől a nap végére kezdtem megundorodni, pedig imádom mindkét ételt. Aztán tovább gondolkodtam, hogy kibírjam legalább 1 hétig és nekiálltam mindenfélét főzni. Ekkor nyílt ki előttem a világ, hogy mennyi féle/fajta étel van, amiket idáig csak azért nem ettem, mert be voltam ragadva a valamilyen hús-köret-zöldség szentháromságába. Végül annyira belejöttem, hogy teltek-múltak a hetek és sokkal jobban éreztem magam. Még jobban beleástam magam a témába, elkezdtem képzésekre járni és a végére teljesen kijöttem a pajzsmirigy alulműködésből is! Nem volt kis munka, több évembe telt, de semmi pénzért nem cserélném vissza a mostani életmódomat az akkorira!

 

b.boom: Beszélgessünk kicsit arról, hogy kismamáknak mennyire javasolt - vagy sem - a növényi étrend? Ebben a kérdésben te is érintett vagy, hisz épp a második babádat várod.

Niki: Teljes mértékben javasolt! Ugyanakkor, felhívnám a figyelmet arra, hogy ne úgy álljon neki senki, hogy hirtelen kidob minden állati eredetű terméket otthonról, mert, amit kiveszünk az étrendből, azt valami mással helyettesíteni kell (makrotápanyagokra gondolok), és, ha feldolgozott élelmiszerekkel helyettesítjük, csak azért, mert rá van írva, hogy „vegán”, az további hiánybetegségekhez vezethet, hiszen nem az a cél, hogy minden vegán legyen, hanem az, hogy a lehető legtermészetesebb formájában fogyasszuk a növényeket. Nem feldolgozva, tele adalékanyagokkal!

 

b.boom: Hogy látod, az orvosok-védőnők mit szólnak ahhoz, ha egy kismama “bevallja”, hogy nem fogyaszt állati eredetű ételeket? Tartja még magát az a tévhit, hogy márpedig aki gyermeket vár, annak KÖTELEZŐ húst fogyasztania? 

Niki: Nagyon megoszlik az orvosok véleménye, és sajnos sokan be vannak ragadva a régi hiedelmekbe, viszont egyre több a felvilágosult orvos, sőt olyan is van, aki kimondottan támogatja a növényi alapú táplálkozást, aminek nagyon örülök! Van is egy belgyógyász hölgy, aki teljes vállszélességgel kiáll a TÉNÉ mellett, amit hiteles kutatásokkal támaszt alá és folyamatosan edukálja az embereket. Szerintem óriási szükség van arra, hogy a szakmabeliek tovább képezzék magukat és nyissanak az új kutatási eredmények felé, hiszen mindenki a bőrén tapasztalhatja, 

hogy egyre több a beteg. „A halál a belekben lakozik”, amit majdnem teljes mértékben a táplálkozásunk befolyásolja, tehát nem lehet félvállról venni ezt a témát.

 

b.boom: Mit takar a teljes értékű növényi étrend fogalma? Miben más ez a táplálkozási forma, mint simán vegánnak lenni? (Más egyáltalán?) 

Niki: Teljesen más! A TÉNÉ fogalma gyakorlatilag azt takarja, hogy minden növényi alapú ételt a lehető legtermészetesebb formájában fogyasszuk, lehetőleg az adott növény minden ehető részét felhasználva. Ez kizár minden feldolgozott élelmiszert, tehát mindent, amihez adalékanyagot, tartósítószert, színezéket, stb. adnak, valamint a hozzáadott zsiradékot is kizárja, hiszen a zsír kinyerésének eljárása is feldolgozásnak számít már.

 

b.boom: Végül beszéljünk pár szót a várandósságról is: mikorra várjátok a picit? Milyennek éled meg a mostani terhességed? Akik követnek Téged Instagramon, láthatják, hogy szinte ragyogsz! :)

Niki: Köszönöm! Októberre vagyok kiírva, már nagyon izgatott vagyok miatta, nagyon várjuk! A mostani várandósság más, mint az első, de mind a kettő nagyon jó! Az elsőnél konkrétan semmi rosszullétem és fájdalmam nem volt, kivéve a pm. alulműködés miatti rettenetes fáradtságot. Most az elején volt egy kis émelygés, de ennyiben ki is merült. Kicsattanok az energiától és a meleget is jól viselem, sőt örülök is neki, mert sokkal könnyebben tudok öltözködni, és mire megszületik, már nem lesz ez a nagy meleg, nem fogunk úgy összemelegedni szopizás közben. Ennek a gondolata azért boldoggá tesz, hogy őszinte legyek, mert a nagy fiammal emiatt volt jó néhány alvatlan óránk...

 

b.boom: Hol lehet téged megtalálni? 

Niki: Mindenhol!

FacebookInstagram, Web

Nagyon köszönjük a beszélgetést Niki, rengeteg hasznos információval lettünk gazdagabbak! Bízunk benne, hogy sok kismamának egészségére válik majd.

 

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online