Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

5 dolog, amit csak a kismamák érthetnek meg

Bár közhely, de vannak olyan dolgok egy kismama életében, amit igazán csak az érthet meg, aki maga is ebben a cipőben jár. Akár első, akár sokadik alkalommal élheted meg a várandósság csodáját, vannak dolgok, amik nem változnak és mi most összegyűjtöttük nektek egy csokorba a legjellemzőbbeket. Lássuk, egyetértetek-e velünk! 

 

  1. 5 perce voltál a mosdóban, mégis újra kell menned

Nem vitatjuk, hogy egy sörözős este után a férfiak is igen gyakran látogatják a mellékhelységet, ez tény. De azt csakis egy kismama értheti meg, hogy milyen amikor megiszol egyetlen apró korty vizet és utána legalább háromszor kell kiszaladnod pisilni! 

A terhesség első heteiben a méh még nem nyomja a húgyhólyagot, nem az okozza a gyakori vizelési ingert. A terhesség korai jelei közé tartozó tünet oka az, hogy a hormonháztartás megváltozása a húgyhólyag izomzatára is kifejti a hatását, gyengíti a záróizmokat, illetve a vese tevékenysége kismértékben fokozódik, aminek eredményeként több vizelet termelődik. A második trimeszterben átmenetileg fellélegezhetünk ugyan, ekkorra ugyanis a szervezet hozzászokik a terhességi hormonszintekhez, ugyanakkor a méhben fejlődő magzat még nem akkora, hogy az jelentősen nyomja a húgyhólyagot.

A második trimeszter végétől a növekvő magzat, a magzatvíz és a méhlepény egyre nagyobb súlya nehezedik a húgyhólyagra, ami mintegy összepréselve tartja azt. A húgyhólyagra kifejtett szinte állandó nyomást fokozza az, hogy a magzat – fekvésétől függően – vagy a fejével, vagy a végtagjaival megütheti, vagy netán megrúghatja a húgyhólyagot. Ilyenkor már azon sem lehet csodálkozni, ha vizeletvesztést vagy szivárgást tapasztalsz. Ez a terhesség velejárója! 

2. Amikor egy ártatlan reklámon is képes vagy elsírni magad

Képzeld el a következő jelenetet: békésen ültök a tévé előtt a pároddal, majd jönnek a reklámok. Azt hitted megúszod, hisz ez csak egy banki reklám… de arra nem számított egyikőtök sem, hogy ez olyan érzelem-cunamit indít meg benned, hogy az est hátralévő részét szipogva töltöd a kanapén! (Pedig így van, kezeket fel akinek ismerős!) 

A várandósság alatt a lelki átrendeződés hatására a kismamák hangulati-érzelmi élete intenzívebbé válik, az érzelmek könnyebben kimozdulnak mindkét (pozitív és negatív) irányba, könnyebb meghatódni, elérzékenyülni. Van, akit ilyenkor gyakrabban önt el a hála érzése, többször fakad sírva vagy szomorodik el olyan dolgokon, amelyekkel azelőtt nem foglalkozott. 

Olyan, ismeretlen eredetű érzelmeket élhetnek át ilyenkor a leendő anyukák, amelyeknek nem is ismerik az okát.

A külső világ megszokott ingerei helyett a nők ilyenkor inkább befelé fordulnak, szívesebben olvasnak, vagy néznek meg egy jó filmet a kedvesükkel. Különösen fontossá válnak az összebújós, kuckózós alkalmak amikor az anyuka biztonságban érezheti magát az otthon melegében. Ilyenkor a legjobb, amit a közvetlen környezetünk tehet, ha hagynak minket, hogy azt csináljunk, ami épp jól esik. 

3. Ha kell a kaja, akkor azonnal kell és CSAKIS AZ AMIT MONDTAM! 

Kismamás viccek sora szól arról, hogy a leendő anyuka január közepén görögdinnye után ácsingózik, és ezért elhajtja a ház urát, hogy ha törik, ha szakad, szerezzen neki dinnyét. 

Lássuk be, férfiaknál kevésbé jellemző ez, de javítsatok ki, ha tévedünk! Ha előfordult már veletek, hogy a párotok lehetetlen helyen vagy időpontban kért tőletek valamilyen ételt, és csak és kizárólag azt a bizonyos ételt, feltétlen írjátok meg nekünk! 

Az anyai immunrendszer alapvető változásokon esik át a fogantatást követően és a 40 gesztációs hét alatt tartó folyamat során. Ahhoz, hogy az anyai immunrendszer ezeket a változásokat végre tudja hajtani és új feladatának meg tudjon felelni, fokozott mennyiségű nyomelemre (cink, réz), esszenciális aminosavakra, ásványi anyagokra van szüksége és ez is hozzájárulhat ahhoz és magyarázata lehet annak, hogy a kismama különös ételeket kíván meg.

Ettől függetlenül, azt sem ciki bevallani, hogy a 36. héten bizony nem azért kérted azt a dupla csokis csavart fagylaltot a gyorsétteremben, mert épp tápanyaghiányban szenved a szervezeted, hanem pusztán azért, mert baromi jólesik. Nem kell túlmagyarázni :-) 

4. Nincs egy rongyom, amit felvegyek! DE TÉNYLEG. 

Az öltözködés… na az problémás lehet a várandósság során és mi nap mint nap tapasztaljuk ezt, amikor betértek hozzánk. 

Megváltozik a kismamák énképe, teljesen másképp látják önmagukat, mint a környezetük és ez önmagában befolyással van az öltözködésükre. Emellett a folyamatnak szemmel is jól látható fizikai vonatkozása is van, hisz a testünk - és különösképpen a pocakunk - folyamatosan növekszik a terhesség 40 hete alatt. 

Bár a szimpátiahízás fogalma jól ismert dolog (tudjátok, ez az, amikor a kispapák együtt esznek a párjukkal, hogy ne érezzék rosszul magukat, ha esetleg egyedül kell asztalhoz ülniük és így a kilencedik hónap végére jelentős súlytöbbletre tesznek szert) a férfiaknak viszonylag ritkán kell megtapasztalniuk azt, hogy két hét alatt kényelmetlenné válik az egész addigi ruhatáruk. 

Mit tehet ilyenkor az empatikus társ, aki szeretne az anyuka kínjain enyhíteni? Először is, elhiszi, amikor az asszony azt mondja, hogy nem jó neki semmi :-) A férfiak ugyanis nem tudhatják, hogy akár egy hét is mennyit számít például a has növekedésében. Vagy van olyan, akinek ilyenkor az ödéma okoz gondot és a lábdagadás miatt nem megy fel rá egyetlen cipője sem. Ne kételkedjetek bennünk! 

Másodszor: gyertek el együtt a b.boom kismama divat üzletébe és vásároljatok közösen új ruhákat! 

Tapasztalatunk szerint, sokkal jobb hangulatban telik az idő, amikor egy támogató és szerető partner van az anyukák mellett, könnyebben találnak maguknak olyan ruhadarabokat, amiben igazán szépnek láthatják magukat. 


Bagi Reni a b.boom CENILLA kétfunkciós kismama és szoptatós ruhájában

5. Hogy milyen elképesztő érzés az, amikor egy másik embert hordasz a szíved alatt

Bár rendkívül sok dolog van a terhesség izgalmas, kihívásokkal teli 9 hónapja alatt, amiben osztozni tudunk a párunkkal, van egy dolog, amit csakis mi, kismamák érthetünk meg. 

Mégpedig az, hogy milyen elképesztő érzés, hogy ott a szíved alatt egy másik kis ember szíve dobog és neked köszönheti azt, hogy világra fog jönni. 

Jó-jó, nyálas meg minden de ez olyan különleges kapocs egy anya és gyermeke között, amit senki más nem tud megérteni. Mindegy, hogy hányadszor, mindegy, hogy fiú vagy lány, életet adni valakinek csodálatos és olyan, amit soha nem fogsz elfelejteni, akárhány éves is leszel. 

Még évekkel a gyermeked megszületése után is fel tudod idézni magadban a pillanatot, amikor először érezted meg az apró rúgásokat, vagy azt, hogy milyen volt, amikor az éjszaka közepén fel kellett kelned, mert a pici csuklott odabent és ettől az egész pocakod rángatózott. 

Őrizd meg magadban ezeket az élményeket, ha teheted, írd fel őket egy naplóba, mert később hálás szívvel fogod elővenni, amikor már nagyobbak lesznek. 

Ha kihagytunk valamit a felsorolásból, küldd el nekünk a b.boom kismama divat Instájára és mi megosztjuk sztoriban a legérdekesebbeket! 

Felhasznált források:

bebikkicsikesnagyok.hu 
perinatus.hu 
webbeteg.hu 

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online