Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra
kismama fotózás

Hogyan készülj a kismama fotózásodra - gyakorlati tippek kismamáknak

Nagyon sokan jöttök hozzánk, hogy kismama fotózásra kerestek ruhát. Általában meg is találjuk a megfelelőket, és közben jókat beszélgetünk arról, hogy milyen fotózást terveztek. Ezek a beszélgetések ébresztettek rá, hogy mennyi jó ötlet van nálunk, amit sosem szedtünk össze és írtunk le, pedig mennyire hasznos. Így született meg ez a blog bejegyzés, ahol arról olvashatsz, hogy milyen jó tanácsokat, tippeket és praktikákat gyűjtöttünk a saját fotózásaink során, amit ti is tudtok alkalmazni a kismama fotózásokon. Ha ezekből csak párat is megfogadsz, máris felkészülten érkezel a saját fotózásodra és biztosan jól sikerülnek a képek.


Fotó: b.boom kismama divat

Előszőr is, szereténk kicsit áradozni arról, hogy milyen jó szokás és divat lett, hogy az utóbbi években megsokasodtak a kismama fotózások. Sőt, külön szeretjük, amikor ezt követően egy családban kialakulnak a családi fotózások körüli hagyományok, amelyek évről évre, örök emlékként végigkísérik a család útját. Sokak számára a jegyes fotózás és az esküvői kreatív fotózással indul el ez a szokás. És vannak olyanok, akik a kismama fotózással indítják el az évről évre visszatérő pillanat rögzítését és alakítanak ki egy évekig tartó hagyományt. Ne hagyjátok abba, mert évek, évtizedek múlva nagyon jó lesz ezeket a sorozatokat visszanézni.

Ahhoz, hogy jól sikerüljön egy fotósorozat és szerethető képek szülessenek, vannak kisebb nagyobb részletek, amikre fontos odafigyelni. Ezeket gyűjtöttük össze.

Hogyan készülj fel a kismama fotózásodra?

Tűzz ki egy idősávot, amikor ideális a fotózás időpontja. Ezt pedig a terhességi heteidhez igazítsd!

Ez az első és legfontosabb lépés! Tapasztalataink szerint a kismama fotózás időpontját a 30. – 33. hét körülre érdemes ütemezni. Ekkorra már szép kerek a pocakod, ami nagyon jól mutat a képeken, de még az utolsó hónap terhesebb időszaka nem kezdődik el, még nem dagad túl nagyra a bokád és a baba sem nyom (nagyon). Ez egy rendkívül fontos részlet, mert utólag itt látod majd viszont formás hasadat.


Fotó: Englert Orsi

Keress egy fotóst és tudd meg, hogy ráér-e akkor, amikor Te szeretnéd

Talán ez a legnehezebb, mert bizony nagy a kínálat és sokféle irányzat és ízlésvilág közül lehet választani, mégis nehéz megtalálni az igazit. Bárki mellett is döntesz, a fotós kapacitása és az általad kijelölt időszaknak passzolnia kell. Ebben ne legyen kompromisszum, mert sem túl korán, vagyis jóval a 30. hét előtt, sem túl későn, a 33. hét után nem szerencsés a kismama fotózást tartani. Ha nem ér rá a kiszemelt fotós, keress másikat!

Hogyan találod meg a hozzád passzoló fotóst?

A jó képekhez szükséged lesz egy jó fotósra is. Ha olyan emléket akarsz, amivel meg vagy elégedve és nem csak kipiálni szeretnéd a kismama fotózást, akkor nem mindegy ki készíti rólad vagy rólatok a képeket. Talán nem újdonság, hogy az olcsó vagy megúszós megoldásért kár szakembert keresni, akkor inkább hívd el a barátnődet a menő okostelefonjával, az legalább vicces lesz (de nem biztos, hogy jó képek születnek). Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a jó szakembert meg kell fizetni. Az is igaz, hogy azért, mert valami drága, még nem biztos, hogy jó. Ezért a legjobb, ha megnézed a fotós korábbi munkáit. Nyugodtan kérj be tőle referenciákat és nézz körül az Instagram oldalán. Ez majd segít a választásban. (ha nincs profilja vagy referenciája, akkor keress tovább). Beszéljetek telefonon, hogy a beszélgetésből le tudd szűrni, hogy hasonlóra gondoltok-e.

Fontos, hogy már a válogatásnál olyan fotósokat írj fel a listádra, akinél olyan képeket látsz, amik színvilágban, hangulatban passzolnak az elképzelésedhez. Konfliktushoz vezethet kettőtök között ugyanis, ha az elkészült sorozat után közlöd a csalódottságodat, vagy olyan változtatásokat kérsz, amik távol állnak a kiválasztott szakember stílusától és ha elvégezné őket, nem reprezentálnák a munkáját. 

Találjátok ki közösen a koncepciót és a helyszínt


Fotó: b.boom kismama divat

Amikor leegyeztetitek az időpontot, az elképzeléseiteket is próbáljátok meg megfogalmazni. Mit szeretnél te és a fotósod milyen stílust és irányt képvisel. Évszaktól és stílustól függően több lehetőség közül is tudsz választani. Mostanában a lifestyle fotók mennek, ezek olyan pillanatokat örökítenek meg, amik a mindennapi életünket mutatja meg. Vannak fotósok, akik rendelkeznek bevált és ismert helyszínekkel, ahol szeretnek fotózni. Vannak, akik szeretik a hajnali fényeket vagy a naplementét, esetleg ismerik a környékbeli természetben található izgalmas helyeket, mások műteremben dolgoznak inkább, de az is lehet, hogy te a vízparton képzeled el a kismama fotózásodat és erre van is egy jó helyszíned. Erről feltétlenül beszéljetek, még mielőtt megállapodtok egymással.

Ha éppen nem virágzik a pipacs és a napraforgó föld is túl messze van, nyugodtan lehet választani stúdió fotózást is, de egy izgalmas városi környezet vagy egy designer lakás is menő. Nagy kedvenc mostanában az ipari terület, de számos bérelhető stúdió is rendelkezésre áll. Ezek télen vagy rossz idő esetén is tökéletes megoldások. Ne feledd, nem a környéket fotózzátok, hanem téged vagy titeket.

Jó tudni, hogy ma már kevés fotósnak van saját műterme, viszont kifejezetten sok, pár órára bérelhető műterem és fotózásra kialakított lakás közül lehet választani, nem csak Budapesten, de a nagyobb városokban is. Ezek a terek elég világosak és sokszor megfelelő világítással is felszereltek, a berendezés pedig passzol az aktuálisan divatos enteriőröknek, esetleg az éppen közelgő ünnepi hangulatokba öltöztetve, amik sok plusz üzentet tudnak adni a beállításoknak. De a természet és szabadtéri terek is végtelen lehetőséget rejtenek, és nyugodtan ki lehet lépni a megszokott terekből is.

Fontos, a kedvelt és népszerű stúdiókban időben kell foglalni, mert főleg a karácsonyi szezon már ősszel telített.

Milyen ruhákban álljatok a kamera elé?

Amikor a fotósoddal kitaláljátok a koncepciót, a ruha kérdés is nagyjából eldől. Ma már kevesebbet látunk budoár sorozatokból, a fehérneműs fotózás nem szárnyal, hiszen kevesen posztolnak ilyen intim képeket. Ellenbe nagyon erősen dominál a skandináv stílus, a letisztult színek, az egyszerű és harmonizáló hátterek, amikhez csodásan passzol a lifestyle fotózás. Ezekhez a képekhez hétköznapi ruhákat tudtok válogatni, nem kell extrém megoldásokban gondolkodni. Mi szeretjük, ha egy képen látható a dinamika, ha a ruha libben, a mozdulat éppen történik, vagyis a modellek „akcióban” vannak, és nem pózolva beállnak, vagyis nem merev párok feszengenek a képeken. A pózolásban segítségedre lesz a fotósod is, hisz neki nagy gyakorlata van már abban, hogy milyen kérdésekkel tud belőletek bizonyos arckifejezéseket kihozni, milyen játékos feladatokkal tudja elérni, hogy fesztelennek tűnjetek a képeken és nagyokat nevessetek. 

Mindenképpen olyan ruhákat válassz, amiben jól érzed magad. Nem divatbemutatóra készülsz, nem is biztos, hogy az egész ruha látszani fog a képen. Te vagy ti lesztek a főszereplők, a ruhák kellékek. Fontos és érdemes átgondolni, hogy ki mit vesz fel, de nem csak ezen múlik a fotósorozat sikere. Kismamaként ha tudsz olyan ruhát választani, amin van egy kis fodor, egy kis bőség, esetleg egy földig érő maxi ruha, aminek van tömege és ezért  tud „mozogni” rajtad, az nagyon jól visszajön a képen, mert van benne élet. Mozogj a kamera előtt és mozogjon a ruhád. Lehetsz kicsit sexy, lehetsz nagyon boldog, vidám és merengő is, bármelyik hangulatodat is viszed magaddal, élj benne és meglátod, a fotón is azt kapod vissza. Jó ha tudod, hogy ebben is kérhetsz segítséget attól, aki a fényképeiteket készíti majd! A legtöbb fotósnak előre elkészített “style guide”-ok sorakoznak a laptopján - mit jelent ez? Olyan képi összeállítást, színpalettákat (úgy képzeld el, mint egy Pinterest táblát), aminek segítségével Te magad is látni fogod, hogy milyen jellegű ruhá(ka)t kell keresned ahhoz, hogy a kívánt végeredményt lásd a fotókon. 

Tipp: ha úgy állítod össze az outfited, hogy réteges legyen, akkor egy-egy darabot elvéve vagy hozzáadva többféle képet tudnak majd készíteni rólad. Tehát, például ha nyáron van a fotózásod és egy spagettipántos ruhát választottál magadnak, akkor dobj be a táskádba egy crop topot vagy egy blézert vagy pár ütős kiegészítőt és máris kétféle külsővel láthatod magad viszont a fotókon!

Páros vagy családi fotózásnál öltözzetek össze! Azt szoktuk javasolni, hogy válogassatok egy színpalettáról, jelenjenek meg többször és több helyen az azonos színnek (vagy egy szín különböző árnyalatai), a motívumok, legyen harmónia köztetek és a tér között, de ne akarjatok egyformának tűnni. Klasszikus a steril fehér háttér, fehér felső, farmer nadrág és mezítláb szett, de ennél lehet játékosabb összeállítást is kitalálni. Nem kell bele sok csavar. 

Tipp: öltözzetek ellentétesen, a farmernél maradva, az egyik farmer ing és fehér nadrág, a másik fehér felső és farmer alsóban, vagyis ’pepitába’ öltözve álljatok kamera elé, ami harmonikus, de nem szokványos beállítást ad. A háttér és a tér legyen meleg, bensőséges, izgalmas és kifejező, ne egy egyszínű mesterséges közeg. Az életünket akarjuk megörökíteni, az pedig egy színes és vidám, folyamatosan változó térben zajlik. 

Jó ha tudod, hogy nem lesz esztétikus a kép, ha példának okáért egy 4 tagú család minden tagja különböző mintás ruhában jelenik meg, amik esetleg színben is nagyon eltérőek.

Szintén érdemes kerülni a nagyon élénk, neon színű ruházatot. Ha egy tematikus fotózáson veszel részt aminek a 80-as évek az apropója, akkor természetesen belefér, illetve akkor is, ha te csak és kizárólag neon színű ruhákban érzed önazonosnak magad. Amennyiben így van, akkor ezt előre tisztázd a fotósoddal és ő elmondja majd, hogy milyen környezetben tudja elképzelni az általad megálmodott szettet. 

Vannak fotósok, akik nem javasolják a fekete színt, de azért jó ha tudod, hogy nem kell félni tőle és ha abban érzed jól magad, bátran viselheted. Egy “true to color” stílusban készült képen (ami gyakorlatilag olyan, mintha a valóságot látnád egy kicsit kipofozva) szinte biztos, hogy nem okoz gondot, egy “dark and moody” stílusú képen (sötét, kontrasztos stílus) lehet, hogy valóban sok lehet, de egy ügyes fotós ezt is megoldja, ha szeretnéd. 


Fotó: b.boom kismama divat

Milyen legyen a sminked és a frizurád?

A fotón jól mutat a smink, de ebben is meg kell találni a stílusodnak és a koncepciónak megfelelőt. A no smink no go, de a dívát is hagyd inkább otthon. Ha nem akarsz sminkessel bajlódni (bár őszintén azt gondoljuk, a jó sminkes is része ennek a programnak), akkor legyen egy jó alapozód, szempilla spirálod, némi földszínekkel ellátott palettád és valamilyen szájfényed, amivel rutinosan sminkelsz. Ha nincs, bízd szakemberre! A hajadat úgy alakítsd, hogy legyen benne variációs lehetőség, tudd feltűzni vagy leengedni, és legyen nálad kiegészítő, amit beletűzöl: egy hajpánt, egy kis dísz. Ha a hajad is libben, száll, fújja a szél, az is nagyon jól mutat. Legyél természetes önmagad. 

Milyen kiegészítőkkel készülj?

Nagyon fontosak a kiegészítők! Nem csak divat elemekre gondolj (hajpánt, ékszerek, cipők). Legyen nálad kalap, csipegethető szőlő, innivaló, valami személyes, ami jelentőséggel bír, valami játékos, ami titeket kifejez (könyv, labda, fakanál, stb). Használhatsz táblát, de ha posztolásra készülsz, akkor inkább a GIF-ekkel és feliratokkal operálj. Sok fotós készül kellékekkel, ezért érdemes előre egyeztetned, hogy kinek a feladata ezeket biztosítani! 

• Mitől lesz jó egy kismama fotózás?

Kattintani könnyű, de pillanatokat megörökíteni már nem magától értetődő. Egy sorozat akkor lesz jó, ha sikerül azokat a mozdulatokat, gesztusokat, érintéseket megörökíteni, amiket a hétköznapokban is megtapasztalhat az, aki hozzátok ellátogat. Tapasztalatunk alapján a legtöbb ember nem érzi komfortosan magát a fotózás kezdetén, és ahogy telik az idő, úgy lesz egyre felszabadultabb. 

Mondanánk, hogy igyál meg egy fröccsöt előtte de ez kismamaként nem lenne szerencsés, ezért inkább azt javasoljuk, hogy hallgasd a kedvenc zenéidet, hogy jó hangulatban érkezz meg a fotózásra. 

Mik azok a “promptok”? 

A promptok a fotós szlengben azokat a kérdéseket, feladatokat jelentik, amivel lehet, hogy a fotós instruálni fog majd titeket. Mondunk egy példát: a fotós azt kéri a párodtól, hogy karoljon át hátulról, és súgjon a füledbe valami vicceset. Ha a leendő apuka ügyes és olyasmit mond, amitől te azonnal elmosolyodsz vagy nevetni kezdesz, akkor nyert ügyetek van, mert egy olyan meghitt hangulatú fotót fogsz viszontlátni, amin a párod sejtelmesen hozzád hajol, te pedig a legszebb mosolyodat adod, teljesen természetesen. 

Nem minden fotós él ezekkel (ráadásul vannak olyan párok, családok, akiknek nincs is szüksége ilyesmire mert teljesen magától értetődően viselkednek a kamera előtt), de egyre elterjedtebb itthon is.

Beszéld meg a fotósoddal, hogy készítsen részlet fotókat is. Ezek olyan képek, amelyeken 1-1 kifejező részlet látszik, pl a pocakod, ahogy átkarolja a párod, az összefonódó kezetek, stb. 


Fotó: b.boom kismama divat • csipkeruhák

• Gyakorlati praktikák és óvintézkedések

Mindenképp kössetek megállapodást/szerződést a fotóssal, amiben rögzítitek, hogy pontosan mennyibe kerül a fotózás, az mit tartalmaz, hány darab képet kaptok, azok mikor és milyen formában kerülnek átadásra, mennyi ideig fotózkodtok, stb. 

A szerződés nem csak ezt rögzíti, hanem minden egyéb költséget, például a stúdióbérlet árát is, ami nagy valószínűséggel benne van a csomagárban, amit kaptatok, de az is lehet, hogy nem.  

Nagyon fontos a fotók felhasználásához tartozó jogosultságokat is rögzíteni. 

Az elkészült képek a fotós szellemi termékei és a tulajdonjoguk az övé. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy előre kell tisztáznotok, ha nem akarsz hozzájárulni ahhoz, hogy az elkészült anyagot a saját felületein (weboldal, portfólió, social media felületek) megjelentesse, és ezt a szerződésben is rögzítsétek.

Egyéb esetben (ha nem teszel ilyen nyilatkozatot), szabadon használhatja őket, ahol szeretné. 

És végül a legjobb tanács ☺. 

Készíttess a neked kedves fotókból papír képet, így lesz tényleg örök emlék. Ki tudja, 5-10-15 év múlva milyen adathordozót fogunk használni, vagy a felhőkben tárolt adataink hova költöznek. 

A legtöbb fotósnál kérheted ezt a szolgáltatást is, plusz költség fejében.
Bár lehet, hogy elsőre drágább megoldásnak tűnik, mégis, ha megteheted, mindenképp ezt válaszd, ugyanis egy fotós egészen biztosan olyan laborral dolgozik együtt, ahonnan kiváló minőségben, színhelyesen fogjátok visszakapni a képeiteket a kiválasztott méretben. Csábító lehetőségnek tűnhet az egyre több helyen (például drogériákban) megtalálható kiosk, ahová átküldheted a telefonodról vagy egy pendrive-ról a képeket, azonban biztosíthatunk, hogy a végeredmény ég és föld lesz ahhoz képes, amit egy profi helyről kapnál vissza. 

A b.boom-nál minden hónapban szervezünk divat fotózást, amely keretében a legújabb kismama kollekciót fotózzuk. Ha úgy érzed, szeretnél ezen részt venni, keress minket az instagramon.

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online