Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

Arany középút kismamáknak - hogyan mozogj kismamaként egészségesen?

Egyre divatosabb várandósként is aktívnak maradni. Szerencsére, erre többféle lehetőség is adott, és a közösségi médiában is sokan foglalkoznak már ilyen szempontból a kismamákkal.

Sok edző a saját tapasztalatai, tanulmányai alapján készít mozgásprogramot: ez valahol szuper, mert azt jelenti, hogy valóban nagyobb az igény erre és a kismamák is tudják, hogy az egészséges várandósság nem betegség!

Ugyanakkor, sokan mégis bizonytalanok vagytok, nem tudjátok, hogy kinek az útmutatására hallgassatok, kinek a gyakorlataiban bízhattok meg, emiatt nem ritka, hogy a leendő anyukák inkább búcsút intenek a mozgásnak.

Tamás Veronika vagyok, manuálterapeuta – gyógytornász és ebben a cikkben a kismamatorna világába kalauzollak el Benneteket.

A várandósság egy speciális állapot, több szempontból is. Rengeteg változás történik a nők testében 9 hónap alatt, és a szülést követő időszakban is.

De nézzük mi a helyzet, ha a sportról van szó: leggyakrabban a végletekkel találkozunk. Kevés olyan egészséges példát látunk, ahol a kismama élete nem az edzés körül forog, mégis minden nap tesz valamit az egészségéért. Az sem egyértelmű (a leendő édesanyák körében), hogy mit is nevezünk várandósok számára egészséges mozgásnak? Hol a határ a túlterhelés és jó közérzetet, fittséget eredményező testmozgás között? Sokan úgy hiszik, akkor csinálják jól, ha másnap izomlázuk van. Vannak, akik kizárólag azért mozognak, hogy ne hízzanak el, az egészség és jó közérzet másodlagos. (Pedig olyan jó lenne, ha inkább az utóbbi lenne a motiváció. Nem igaz?)

 

A megfelelő mozgásprogram ott kezdődik, hogy nem egy kötelezően előírt szigorú tervet követsz, hanem figyelve a tested jelzéseire, pont azt biztosítod neki, amire aznap szüksége van a harmonikus és kiegyensúlyozott működéshez.

Ha stresszes és túlterhelt vagy, nehezen megy az alvás, akkor nem biztos, hogy egy nagy súlyokkal végzett, brutál edzésre van szükséged. Sokkal inkább egy átmozgató, lazító, terápiás gyakorlatokat is tartalmazó (lehetőség szerint egyéni) feladatsorra…

Visszatarthat az is, ha nincs sikerélményed. Ha nem tapasztalod a mozgás jótékony hatását, akkor valószínűleg nem azt a típusú terhelést kapod, amire a testednek szüksége van. A biztonság és a személyre szabottság miatt egyre többen tornáznak egyénileg, személyi edzővel vagy gyógytornásszal azért, hogy mindig az éppen aktuális állapotuknak megfelelő terhelést kapják.

Cél, hogy ne jöjjön elő panasz, mozgásszervi probléma, vagy ha mégis észlelne magán valamit a kismama, arra mielőbb megfelelő gyakorlatokat kapjon.

A gyógytorna alapokra épülő kismama tornával eddig főleg a kórházakban találkozhattatok. Általában azok veszik igénybe a gyógytornászok segítségét (főleg magánellátásban), akiknek valamilyen mozgásszervi problémájuk volt már várandósság előtt vagy a babavárás alatt alakult ki a panaszok. A gyógytorna ugyanakkor nem csak a felsorolt esetekben hasznos. A program feladata az is, hogy túlterhelés nélkül, célirányos gyakorlatokkal megelőzze a várandósság alatt leggyakrabban kialakuló problémákat, amit a testtartás változása, a testsúly gyarapodása, az ízületek terhelhetőségének változása vagy a hormonális változások alakítanak ki.

Tipp:

Nagyon fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjatok már a várandósság előtt arról, hogy mi az ami javasolt, mi az ami jót tesz és mi az ami tiltólistás vagy kerülendő a 9 hónap alatt.


Heti 150 perc mozgás javasolt várandósan is a nemzetközi szervezetek protokollja alapján.

A legideálisabb az, ha naponta 30 percet a célirányos mozgásnak tudtok szentelni. Végezzetek olyan gyakorlatokat, amik valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy testileg-lelkileg jól érezzétek magatokat.

Készítettem egy összeállítást, hogy mi az 10 dolog, amit mindenképp építsd be a tornádba.

Ha szeretnéd megtudni mik ezek pontosan, maradj velem - a cikk végén megtalálod a linket!

Miért javaslom a gyógytorna alapú mozgásformát bármely kismamának?

Ha tudatosan és jól alkalmazod (megfelelő kontrollal), akkor pár gyakorlat elegendő ahhoz, hogy érezd a hatását és jobb legyen a közérzeted. Ha figyeled a tested jelzéseit és megtapasztalod a gyakorlatok hatékonyságát, egy idő után magad is rá fogsz jönni, hogy mikor melyik feladatra van szükséged. Egy élsportolónak, vagy egy edzőnek akinek az élete a mozgás és napi szinten feszegeti teljesítőképessége határait, teljesen más edzésprogramot javasolnék, mint egy irodai munkát végző, néha az edzőtermet vagy csoportos órát látogató kismamának.

Mindenkinek saját felelőssége eldönteni, hogy milyen mozgásprogramot választ. Ugyanakkor az is, hogy megfelelően, hiteles forrásból tájékozódjon, és a lehető legjobb, számára megfelelő döntést hozza - én ebben tudok segíteni Nektek.

Ha szeretnél többet tudni a témáról, látogass el a weboldalamra.

10 dolog, amit mindenképp építsd be a tornádba.

 

Megtaláltok a közösségi médiában is, várlak szeretettel Titeket Facebookon és Instagramon:

 

 

 

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online